Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 24.10.2014. 13:20

Smanjenje površina pod žitaricama u EU

Institucija za analizu tržišta žitarica izašla je s novim procjenama sjetvenih površina za sezonu 2015./16., a objavila je i povećane procjene za proizvodnju meke pšenice, ječma i kukuruza u EU za 2014. godinu!

Foto: depositphotos.com
  • 748
  • 80
  • 0

Institucija za analizu tržišta žitarica izašla je s novim procjenama sjetvenih površina za sezonu 2015./16., a objavila je i povećane procjene za proizvodnju meke pšenice, ječma i kukuruza u EU za 2014. godinu pa su te teme bile u fokusu svjetskog tržišta žitarica i uljarica proteklog tjedna. Žetva u 2014. godini Ujedinjenom Kraljevstvu je donijela visoke prinose pšenice i ječma, a Brazilu su vrućine donijele zabrinutost zbog nivoa vlažnosti tla, što bi moglo ozbiljno utjecati na usjeve soje. Detaljnije analize i prognoze sa svjetskog tržišta žitarica i uljarica pročitajte u nastavku.

Rekordni prinosi pšenice, ječma i zobi u UK

Britansko Ministarstvo okoliša i prehrane u prošlotjednom je izvještaju izašlo sa drugim privremenim procjenama koje se odnose na sjetvena područja i prinose, a koje su potvrdile da je žetva 2014. godine Ujedinjenom Kraljevstvu donijela rekordne prinose pšenice koji su bilježili 8,6 t/ha te ječma čiji su prinosi bilježili 6,5 t/ha. Povijesno visoke rezultate zabilježili su i prinosi zobi od čak 6,1 t/ha. U usporedbi sa prethodnom godinom, output pšenice i ozimog ječma je zabilježio rast, dok jari ječam i zob bilježe pad koji je uzrokovan manjim zasađenim površinama.

Zanimljivo je da je u kolovozu Velika Britanija još uvijek bila neto uvoznik pšenice, no u usporedbi sa brojkama u srpnju, izvoz je zabilježio porast. Kolovoz je tako završen sa neto uvozom od gotovo 100 Kt. Budući da Velika Britanija u sezoni 2014./15. prema nekim procjenama očekuje viškove pšenice od 3,3 Mt, nužno je ubrzati izvozne aktivnosti s obzirom na relativno spor početak sezone.

Institucija za analizu tržišta žitarica također je objavila svoje listopadsko izvješće za žitarice u kojem je podigla procjene za proizvodnju meke pšenice, ječma i kukuruza. Ovime je revidirana ukupna proizvodnja žitarica sa prošlomjesečnih procjena od 319 Mt na 322 Mt, što potvrđuje da je ovo rekordna žetva žitarica u EU.

Osim toga, spomenuta je institucija predstavila i prve procjene žetvenih područja za sezonu 2015./16. u EU, prema kojima se očekuje smanjenje ukupnih površina pod žitaricama s obzirom na smanjena sjetvena područja ozimog ječma i kukuruza. S druge strane, područja pod jarim ječmom i mekom pšenicom trebala bi ostati stabilna, bez većih promjena.

Ukrajina očekuje manji izvoz kukuruza

Ukrajina ove godine očekuje smanjenje izvoza kukuruza, što je rezultat manje zasijanih površina tom kulturom, a svoje je doprinos dalo i pretjerano toplo vrijeme u kasno ljeto. Ove bi godine Ukrajina trebala izvesti 18,5 Mt kukuruza, što je u usporedbi sa prethodnom godinom pad od 7%. Na dan 14. listopada u Ukrajini je ovršeno 52% kukuruza, što sa prinosom od 5,14 t/ha ukupno iznosi 12,5 Mt.

Ove godine 58% ukrajinske pšenice zadovoljava standarde pšenice za mljevenje i sadrži 11-14% proteina, dok je prošle godine takve pšenice bilo čak 75%.

U SAD-u zaustavljena berba kukuruza

Kišno vrijeme diljem Srednjeg Zapada SAD-a proteklog je tjedna zaustavilo berbu kukuruza i soje, što je pružilo potporu globalnim cijena kukuruza. No kako se ovog tjedna očekuje poboljšanje vremenskih uvjeta, trebao bi se popraviti i tempo berbe. Na dan 12. listopada u SAD-u je obrano 24% kukuruza, što za petogodišnjim prosjekom zaostaje za 43%, te 40 % soje koja također bilježi zaostatak za petogodišnjim prosjekom od 53%.

Sve više sjetvenih površina pod sojom

Većina vijesti na svjetskom tržištu žitarica i uljarica proteklog se tjedna odnosila na soju. Burza žitarica u Buenos Airesu je prognozirala je da će u sezoni 2014./15., područje pod sojom u Argentini dosegnuti 20,6 Mha, što je povećanje od 1,2% u odnosu na prethodnu sezonu. Tom povećanju pridonijelo je i smanjenje površina pod kukuruzom jer su se neki umjesto kukuruza odlučili na soju zbog visokih početnih troškova koje zahtijeva sjetva kukuruza, posebice obrada.

Informa Economics, privatna analitička tvrtka objavila je svoje prognoze za 2015. za SAD, prema kojima se površine zasijane sojom predviđaju na 35,8 Mha, što je malo povećanje u odnosu na rujanske procjene od 35,5 Mha. Ukoliko se ove prognoze realiziraju, to će biti prvi out od 1983. godine da su američki ratari zasijali veće površine soje nego kukuruza.

Vremenski uvjeti jednima pogoduju - drugima ne

A sjetvi argentinske soje pogodovale su prošlotjedne kiše koje su i ostalim sjetvenim područjima osigurale idealne uvjete vlage. No Brazil nije bio te sreće. Upravo suprotno, u Brazilu su zbog velikih vrućina zabrinuti za razinu vlage u tlu, a kako je i za ostatak tjedna najavljeno suho vrijeme, to bi moglo dovesti do problema sa klijavosti i ranim rastom usjeva soje.

Kanada predviđa pad proizvodnje uljane repice

Prema posljednjim procjenama kanadskog Ureda za poljoprivredu i poljoprivredno-prehrambene proizvode predviđa se pad proizvodnje uljane repice za 2014. godinu i to za 22% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Naime, unatoč većim zasijanim površinama, očekuje se da će prognoze o smanjenju prinosa od 19% zapravo dovesti do pada proizvodnje. Također se očekuje i smanjenje kanadskog izvoza za 8% u odnosu na prošlu sezonu, a zalihe bi se na kraju sezone mogle smanjiti za 62% u odnosu na prethodnu godinu.

Britansko Ministarstvo okoliša i prehrane u svom je prošlotjednom izvještaju potvrdilo da su prinosi uljane repice u 2014. godini povijesno visoki i iznose 3,7 t/ha, no prognozirali su i smanjenje sjetvenih područja za uljanu repicu.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Zob

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob je ranije korištena za proizvodnju kruha, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.).... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica i uljarica Visoki prinosi Pšenica Ječam Soja Zob Sjetvene površine Kukuruz Prinosi Viškovi pšenice Žetva žitarica Smanjenje izvoza Visoki troškovi Proizvodnja uljane repice Pšenica za mljevenje Ozimi ječam Meka pšenica

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]