Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 16.07.2020. 12:00

Sjeme KWS uljane repice je spremno s potpunom zaštitom - pazite na korake uzgoja!

Iz tvrtke KWS poručuju kako su za predstojeću sezonu pripremili kompletnu količinu dostupnoga sjemena tretiranu s insekticidom kako bi standardizirali razinu kvalitete, a ujedno i osigurali zaštitu usjeva u fazi nicanja na najvišoj dostupnoj razini te time pružili sigurniju i bolju proizvodnju.

Foto: KWS
  • 429
  • 22
  • 0

Imajući u vidu sve prisutne probleme i zahtjevnost proizvodnje uljane repice, iz tvrtke KWS poručuju kako su za predstojeću sezonu pripremili kompletnu količinu dostupnoga sjemena tretiranu insekticidom kako bi standardizirali razinu kvalitete, a ujedno i osigurali zaštitu usjeva u fazi nicanja na najvišoj dostupnoj razini te time pružili sigurniju i bolju proizvodnju.

"Dugogodišnja liderska pozicija na tržištu Republike Hrvatske i regije u proizvodnji uljane repice obvezuju nas pratiti najviše standarde u proizvodnji i pripremi najkvalitetnijega sjemena. Genetska stabilnost KWS-ovih hibrida uljane repice dokazana kroz dugi niz godina u proizvodnji, u kombinaciji s kompletnom zaštitom sjemena protiv bolesti i štetnika, osobito u ovako teškim i zahtjevnim proizvodnim godinama, daju dodatni značaj i sigurnost u proizvodnji", istaknuli su iz ove tvrtke.

Savršen proizvodni ciklus - 360°

O čemu se radi? Naime, KWS poljoprivrednicima nudi hibride uljane repice ispitane u opsežnoj mreži za ispitivanja koja se proteže diljem Europe, a koji su prilagođeni različitim uvjetima proizvodnje.

"Radi se o hibridima koji daju odlične rezultate kroz cijeli proizvodni ciklus. Poznavanje glavnih značajki hibrida koje planirate zasijati znači odabrati ključ koji otvara vrata uspješnog uzgoja. Odaberite pravi ključ za svoja polja kojim ćete otvoriti vrata uspješne i sigurne žetve", poruka je iz ove sjemenarske tvrtke.

9 važnih koraka tehnologije uzgoja

Od odabira i proizvodnje hibridnog sjemena preko savjeta stručnih savjetnika pa sve do žetve, KWS je obuhvatio cjelokupni proizvodni ciklus - 360°. Osim odabira pravog hibrida za vaše polje, zbog razlika u uvjetima uzgoja, napominju kako u obzir trebate uzeti i tehnologiju uzgoja, tj. još devet značajnih koraka, a to su:

1. Plodored - najbolja je opcija uzeti pauzu od minimalno tri godine prije ponovnog uzgoja uljane repice na istom polju.

2. Upravljanje tlom - pažnju prije svega treba obratiti na zaoravanje strništa, ako su prethodne kulture bile sitnozrnate žitarice te na osnovnu obradu tla.

3. Vrijeme sjetve - pravo vrijeme za sjetvu zapravo je uvijek kompromis, no sjetva u prvoj dekadi rujna pokazala se najboljom za razvoj optimalnog broja biljaka.

4. Odredite količinu sjemena/broj zrna za sjetvu i zasijte ih na odgovarajući način.

5. Primjena herbicida - na zemljištima na kojima nema korova, primjena herbicida može se preskočiti. Na jako zakorovljenim parcelama posijana biljka može zaostati u porastu i zimi izmrznuti zbog nedovoljne razvijenosti.

6. Primjena pesticida i nadzor štetnika - planirajte primjenu odgovarajućih insekticida ovisno o prisutnosti štetnika. Sa zaštitom od repičine pipe moguće je započeti tijekom veljače, a od repičinog sjajnika tijekom ožujka.

7. Uljana repica ne smije gladovati u kasnu jesen - važno je da je uljanoj repici ujesen dostupno dovoljno nutrijenata jer ona prije zime formira 40% svoje mase i tada se određuje potencijal uroda. Iz KWS-a savjetuju da prije sjetve primijenite fosfor i kalij (biljki je potrebno 30-40 kg fosfora i 40-50 kg kalija po toni planiranog uroda). Gnojenje dušikom može se izbjeći na dobro opskrbljenoj zemlji ako u tlu ima dovoljno dušika za brz razvoj mladih biljaka. Primjena većih količina gnojiva ujesen može dovesti do sekundarnih posljedica (većeg vegetativnog rasta, produljene vegetacije, smanjene tolerancije na mraz). Maksimalna doza dušika, ovisno o tlu, iznosi od 30 do 50 kg/ha.

8. Pripremite dobre uvjete za prezimljavanje - za optimalan predzimski razvoj ozime uljane repice potrebno je voditi računa o sljedećim čimbenicima:

  • gustoća od 30 do 40 biljaka/m² za hibride
  • pojedinačne vitalne biljke s 8-10 razvijenih listova
  • snažno razvijen korijenov sustav biljke (vrat korijena "debljine palca", po mogućnosti promjera > 8 mm)
  • korijen bi trebao biti duži od 20 cm
  • uljana repica bi trebala prijeći u stadij razvitka rozete tijekom zime i ne prelaziti dužinu izdanaka od 2 cm.

9. Uljana repica ni u proljeće ne smije biti izgladnjela niti bolesna - zbog čega se savjetuje primjena dušika početkom proljeća (pri početku vegetacije) te kasnije tijekom vegetacije (kod pojave prvih cvjetnih pupoljaka).

U oba slučaja pri korištenju dušika vodite računa o količini primijenjenoj u jesen i o potrebama biljaka (50 -70 kg po toni planiranog uroda). Možete primijeniti gnojiva koja sadrže sumpor (S) i bor (B) jer ti elementi igraju značajnu ulogu u cvatnji uljane repice te regulator rasta u jesen/fungicid u proljeće.

Za lakši pregled i odabir KWS hibrida uljane repice, u nastavku pregledajte i novi katalog za sezonu 2020.:

"Želimo svima vama koji proizvodite ovu zahtjevnu, ali vrlo zanimljivu kulturu, puno uspjeha u predstojećoj proizvodnoj godini, a za sve dodatne informacije KWS tim vam stoji na raspolaganju", poručuju proizvođačima. Za sve informacije obratiti im se možete na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

KWS Uljana repica Tehnologija uzgoja Sjeme tretirano insekticidom Novi katalog 2020


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]