Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer
  • 28.09.2017. 11:00

Siniša na 60 ha sije samo Pioneer kukuruz!

Siniša Mrzlečki iz Gornjih Plavnica zadovoljan je prinosima kukuruza i ove godine, a koristi isključivo Pioneer sjeme, i to na 60 hektara.

  • 2.370
  • 224
  • 0

Siniša Mrzlečki iz Gornjih Plavnica u okolici Bjelovara pojavio se na Danu polja Pioneera ispred obiteljskog OPG-a brata i oca Franje. Ova obitelj obrađuje oko 90 hektara od čega je kukuruz isključivo Pioneer na površini od 60 hektara. Manji dio proizvedenog kukuruza koriste za prehranu svoje stoke, a veći dio isporučuju za prodaju.

Važno je nabaviti repromaterijal na vrijeme

Još uvijek se isplati. A isplativost ovisi jednako od sjemena i tehnologije, primjene agrotehnike i obavljenog posla u agrotehničkim rokovima i na vrijeme. Ako dođe i nepovoljna godina kakva je bila ova, prinosi jesu manji, ali obično je tada cijena nešto veća pa se opet isplati. Ove godine također očekujemo da ćemo biti pozitivni. Važno je da imamo svoju vlastitu mehanizaciju i ne moramo plaćati uslugu, a važno je i nabavljati sav repromaterijal na vrijeme. Kupujemo u prosincu sav repromaterijal za cijelu iduću godinu i za gotovinu. Na taj način postižemo puno povoljnije cijene s popustom, objašnjava isplativost svoje proizvodnje Siniša Mrzlečki.

Siniša Mrzlečki na Danu polja u Gudovcu

Koja bi trebala biti cijena kukuruza na tržištu da bi njegova proizvodnja bila isplativa?

Ako je godina sušnija i prinosi nešto slabiji, kukuruz bi trebao imati cijenu jednu kunu i dvadeset lipa. S prinosom od osam do devet tona po hektaru postigne se isplativost. Mi imamo prosjek od oko 12 tona. Znam da neki imaju i više od 15 tona, ali mi sadimo ranije sorte jer nam je važno da kukuruz ima što manju vlagu uz solidan prinos. Tu nam se računica pokazala najpovoljnijom. Ove godine je na 95% površina Pioneer 0023. To je sjeme grupa 400 koje se pojavilo prije nekoliko godina i pokazao se boljim od svog prethodnika. Ove godine mi se čini da će prinos biti čak i manji nego što mislimo. Točno ćemo znati tek kada se uđe s kombajnima u polja. Na nekim parcelama gdje smo već brali, koje su na malo višim brežuljcima, prinosi su lošiji. Ozbiljna će berba početi posljednjih dana rujna, što je nešto ranije nego prijašnjih godina.

Zbog vode im je kukuruz dočekao proljeće

U razgovoru sa Sinišom Mrzlečkim saznali smo jedan neobičan detalj o kvaliteti Pioneer-ovog kukuruza. Na jednoj njegovoj parceli gdje nije bilo moguće obaviti jesensku berbu zbog toga što je bila pod vodom, kukuruz je dočekao proljeće. Tada je tek,nakon što su posijali većinu kukuruza, obavljena berba.

"Svaka stabljika je stajala bez lišća, ali s klipom. Ni jedna stabljika nije bila puknuta ni polegnuta. Ni jedan klip na zemlji. Nakombajniralo se gotovo sedam tona na jednom jutru i to potpuno suhog zrna", još uvijek s čuđenjem govori Siniša Mrzlečki o svom iskustvu.

Držati se plodoreda

Na kraju smo se dotakli i plodoreda. Mrzlečki su prije pet godina uveli uljanu repicu, soju i pšenicu. Smatraju da je to pravilo koje se treba nastojati poštivati. I zbog toga pažljivo odabiru njihov sortiment.

Poljoprivrednici sa stručnjacima na Danu polja Pioneer

Nezadovoljni su vlasnici ovog OPG-a, kao i mnogi drugi poljoprivrednici, mjerama za ruralni razvoj.

"Aplicirali smo na sve natječaje, ali nismo nigdje prošli. Mnogi koje poznajemo, koji su jači poljoprivrednici od nas, također su pokušali, ali nisu uspjeli. Preteško je zadovoljiti zahtjeve, a riječ je o stvarnim poljoprivrednicima koji žele povećati svoju proizvodnju. Nužno je to promijeniti i olakšati poljoprivrednicima pristup raspoloživim financijskim sredstvima", rekao je na kraju Siniša Mrzlečki.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Pioneer Dan polja Gudovac Kukuruz Hibrid Prinos Suša Voda Siniša Mrzlečki Berba


Autor

Tugomir Pemper

Više [+]

Nakon 30-godišnje profesionalne karijere u Večernjem listu, na mjestu novinara i urednika te pisanja i uređivanja više informativnih tiskovina lokalnog i regionalnog karaktera, i dalje objavljuje tekstove u raznim tiskovinama i na portalima, a bavi se i publicističkim radom, ponajviše iz područja lovnog turizma, biciklizma i različitim drugim temama koje su povezane sa životom u prirodi. Član je Hrvatskog novinarskog društva (zamjenik predsjednika ogranka HND Bjelovar).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024