Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 05.02.2009.

Seljaci na udaru

KRIZA: POLJOPRIVREDNICI JOŠ UVIJEK NE ZNAJU ŠTO SIJATI

  • 2.168
  • 106
  • 0

Pred slavonskim poljoprivrednim proizvođačima jedna je od najneizvjesnijih proljetnih sjetvi. Naime, mnogima još uvijek nisu isplaćeni jesenas predani sunockret, kukuruz i šećerna repa.
Nisu isplaćeni ni državni poticaji, kao i niz ostalih obveza, primjerice iz dijela kapitalnih ulaganja, a uz to banke su počele uskraćivati kredite. S druge strane, zbog previsoke cijene mineralnog gnojiva moglo bi doći do reducirane gnojidbe, što će se odraziti na urod, a već se sada najavljaju i znatno niže otkupne cijene svih poljoprivrednih proizvoda.


Seljeci u dilemi


Jedan od većih problema, kako ističe Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri Županijskoj komori Osijek, seljacima predstavlja i što sijati ovog proljeća, a agrotehnički rokovi su pred vratima.
- Većina se "opekla" lani na kukuruzu zbog izuzetno niske cijene, neki su loše prošli i sa suncokretom, koji nije u cijelosti isplaćen, a niti otkupljen. Navodno ga ima viška oko 25.000 tona. Mnogi proizvođači još uvijek nisu dobili novac za šećernu repu, tako da trenutačno najviše obećava soja, koja je lani imala dobru cijenu. No, ako svi krenu sijati soju, može se očekivati i niska otkupna cijena - kaže Nad, te dodaje kako je, prema svemu sudeći, poljoprivreda ipak prva došla na udar financijske krize, te da je pred seljacima jedna od vrlo teških godina, koja će se bez ozbiljnije pomoći države teško moći prebroditi.


Kukuruz ponovno atraktivan


Mr. Josip Šimenić, predstojnik Odjela za sjemenarstvo Poljoprivrednog instituta Osijek, također je mišljenja da bi hit proljetne sjetve mogla biti soja.
- Smatra se da će biti povećan interes i za sjetvu suncokreta, ali i šećerne repe. Iako se smatra da će osjetno oslabjeti interes za sjetvom kukuruza, vrlo je moguće da on ponovno postane atraktivna kultura jer mu je cijena ponovno u porastu - kaže mr. Šimenić, te napominje kako na hrvatskom tržištu ima dovoljno sjemena i za domaće potrebe i za izvoz, a cijene su uglavnom na razini lanjskih i to bez obzira na povećane troškove proizvodnje.


Sjeme do subote na sniženju


Poljoprivredni institut Osijek za ovu je proljetnu sjetvu pripremio dovoljne količine sjemena. Najviše soje, 1.400 tona, potom kukuruza 1.200 tona, zatim 50 tona sjemena lucerne, 100 tona sjemena suncokreta, 150 tona jarog ječma, te 30 tona jarog graška. Tijekom protekla tri tjedna u Institutu je sjeme kukuruza bilo sniženo 20 posto, a interes poljoprivrednih proizvođača, kaže mr. Šimenić, bio je iznad očekivanja. Akcija traje još do subote, a od ponedjeljka sjeme će se prodavati po redovnim cijenama.

Zdenka RUPČIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Došli smo provjeriti stanje usjeva kod Predraga Begića u Sisačko-moslovačku županiju. Kukuruz je do jučer plivao u 15 cm vode, ali pšenica se "izvukla" bez muke. Kako to? Doznat ćete uskoro...