Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porez
  • 31.01.2021. 07:30
  • Rusija

Rusija od 1. ožujka uvodi veći porez na žitarice

Pokušaj ruske vlade da ograniči rast cijena hrane na domaćem tržištu se nastavlja, a kao rješenje vide uvođenje poreza na kukuruz, pšenicu i ječam.

Foto: Depositphotos/znm666
  • 424
  • 279
  • 0

Ruska je vlada službeno odobrila prijedlog za uvođenje većeg izvoznog poreza na pšenicu i to od 1. ožujka. Kako je priopćila, riječ je o još jednom pokušaju sprječavanja rasta cijena hrane kojega je izazvala pandemija koronavirusa.

Vlada je odobrila porez na izvoz od 50 eura po toni, a on će se primjenjivati od 1. ožujka do 30. lipnja 2021. godine. Do tada, točnije od 15. veljače do 1. ožujka iznosit će 25 eura po toni. Osim toga, na ječam i kukuruz bit će10 eura po toni, odnosno 25 eura od 15. ožujka pa sve do 30. lipnja.

"Cijene na domaćem tržištu su pod pritiskom rasta globalnih", rekao je u izjavi za reuters zamjenik ministra gospodarstva, Vladimir Iljičjov. Dodao je da će Moskva nastaviti pratiti situaciju te da je spremna po potrebi dodatno prilagoditi mehanizam regulacije.

"Istodobno se nadamo da će se u bliskoj budućnosti situacija s cijenama stabilizirati i da ćemo moći prijeći na trajni insturment izvozne carine", zaključio je.

U planu im je nastavak oporezivanja izvoza pšenice u novoj sezoni koja počinje 1. srpnja, a za to će naknadno pripremiti formulu za izračun iznosa, umjesto dosadašnje fiksne carine.

Rast cijena na svjetskom tržištu

Inače, ova je država jedna od najvećih svjetskih izvoznika pšenice, a podsjetimo, globalne cijene za ovu žitaricu su naglo skočile nakon što su ruski dužnosnici prvi puta najavili prijedlog za povećanje poreza.

Naime, ratari i prerađivači hrane iz te države dugo su tražili uvođenje ove vrste poreza na pšenicu jer su na njihovom tržištu cijene kruha, brašna, ali i biljnih ulja, šećera te sličnih proizvoda naglo porasle zbog vrlo visokog izvoza, dok su prihodi proizvođača drastično pali tijekom koronakrize.

Treba spomenuti i to da je nedavno ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret te produžio zabranu uvoza mliječnih proizvoda, mesa, sira, ribe, voća i povrća iz Europske unije do 31. prosinca 2021. godine.


Tagovi

Rusija Porez Žitarice Izvoz Carine


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]