Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 07.10.2017. 18:00

Rusija očekuje rekordnu žetvu žitarica

Prema najavama ministra poljoprivrede Aleksandra Tkačeva, Rusija ove sezone očekuje rekordnu žetvu žitarica od preko 127 megatona.

Foto: Rebel Tredi / Flickr
  • 2.003
  • 191
  • 0

Cijena ruske pšenice nastavila je rasti i tijekom prošlog tjedna i to ne samo na stranom, već i na domaćem tržištu. Kako izvještava UkrAgroConsult, izvozne cijene ruske mlinske pšenice su na kraju trgovanja u prosjeku bile veće za 2-3 dolara po megatoni, tako da je cijena pšenice sa 12,5% proteina iznosila 190-193$/Mt, a pšenica sa 11,5% proteina je dostigla cijenu od 180-183 $/Mt.

Rusija svjetski lider po izvozu pšenice

Prema najavama ruskog ministra poljoprivrede Aleksandra Tkačeva, ta zemlja ove sezone očekuje rekordnu žetvu žitarica od preko 127 megatona. Na taj način bi, kako se prognozira, Rusija ponovo mogla preuzeti lidersku poziciju na svjetskom tržištu kada je riječ o izvozu pšenice. Tkačev je dodao i da ta zemlja, kao glavni izvoznik, godišnje može izvest oko 45 Mt žitarica, uključujući 30 Mt pšenice, ukoliko vremenske prilike između ovogodišnje i žetve u sljedećoj godini budu povoljne.

Ukrajina: Suncokret na zalihama spašava proizvodnju ulja

Ukrajina je u sezoni 2016/17. godine proizvela 153,4 hiljade Mt suncokretovog ulja, što je za 51% manje u usporedbi s ukupnom proizvodnjom u sezoni 2015/16 kada je prerađeno 312,82 KMt ulja. Ipak, zahvaljujući prošlogodišnjim zalihama suncokreta, proizvodnja ulja do kolovoz 2017. je bila više nego dvostruko veća u odnosu na prošlu godinu, jer je do istog mjeseca lani u toj zemlji proizvedeno 71,3 KMt suncokretovog ulja, navodi UkrAgroConsult.

Bugarska: Cijena suncokreta manja za 8 $/Mt

Otkupne cijene suncokreta, na bugarskom tržištu, prije tjedan dana pale su za 8 dolara po megatoni, tako da sada iznose 328$/Mt. Na pad cijene te uljarice najviše su utjecali rezultati žetve, kao dominantni faktor pritiska na cijene. Kada je riječ o žetvi, u protekla dva tjedna ona je u Bugarskoj napredovala i u usporedbi s lanjskom s polja je skinuto 5,4% više suncokreta s prinosom oko 0,4% većim nego u 2016. godini, ali treba reći i to da se izvoz ove uljarice odvija upola sporije nego prošle godine.

Jačaju potražnja i izvoz uljane repice u Bugarskoj

Cijena uljane repice na bugarskom tržištu na kraju trgovanja iznosila je 406 $/Mt. Međutim, nije na odmet spomenuti da bugarsko tržište karakterizira postupno jačanje potražnje i nešto ubrzaniji izvoz repice, jer je od početka sezone do sada u inozemstvo izvezeno oko 264 tisuća megatona, a od te količine 92% isporučeno je zemljama Europske unije.

Rumunjska: Pšenica i dalje glavni izvozni adut

Uvozni poljoprivredni proizvodi Rumunjske u prvom polugodištu ove godine iznosili su oko 3,5 milijarde eura, što je za 17% više nego u istom razdoblju prošle godine. S druge strane, kako je priopćilo tamošnje Ministarstvo poljoprivrede, izvoz je bio za 4,5% veći u odnosu na analizirani period i iznosio je 2,4 milijarde eura. Prema statističkim podacima, pšenica je u Rumunjskoj i dalje glavni izvozni proizvod, a vrijednost izvoza je polugodištu 2017. godine dostigla 2.194 Mt što izraženo u novcu iznosi 389 milijuna eura.

Foto: Rebel Tredi / Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]