Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednički kombajn
  • 08.09.2015. 14:55

Runjenje kukuruza na njivi je efikasno i skupo

Stočari iz europskih zemalja organiziraju siliranje zajednički kupljenim, samokretnim kombajnom velikog kapaciteta i objedinjavanjem traktora i prikolica u tolikom broju da omoguće kontinuiran rad kombajna.

  • 1.495
  • 130
  • 0

Suvremeniji način berbe kukuruza je branje i runjenje na samoj njivi. Za ovaj način ubiranja kukuruza koriste se žitni kombajni sa specijalnim hederom za otkidanje klipova.

Dobiveno sirovo zrno, moguće je uskladištiti na duže vrijeme. Ovakav način ubiranja i skladištenja kukuruza vrlo je efikasan, ali i skup. Prednost je što je cijeli proces mehaniziran, a djelomično i automatiziran.

"Korištenje suhog zrna najrašireniji je način u nas, a nastupa u vrijeme kada je vlaga zrna takva da se berbom postižu najviši prinosi uz najmanje gubitke zbog lomljenja ili polijeganja biljaka, spontanog ispadanja klipova iz komušine i ispadanja zrna s klipova pri njihovom otkidanju.

Sadržaj vlage mora se spustiti do 13%

Put kukuruznog zrna od polja, preko sušare do silosa!

U pobranom zrnu, ako se berba obavlja kombajnom, treba biti mali postotak oštećenih zrna. Vlaga zrna od 25 do 28% najpovoljnija je za berbu za ovaj način, kod većine hibrida. Pobrano zrno mora se sušiti pomoću toplog zraka u sušarama da bi mu se sadržaj vode spustio na najviše 13%, nakon čega se može sigurno čuvati u skladištima i silosima“ ističe Dario Padro, agronom iz Savjetodavne službe.

Tehnički detalji vezani uz siliranje

Kod ubiranja silažnog kukuruza preporučuje se podešavanje dužine reza od 4 do 10 mm. Kraći rez omogućuje bolje gaženje i sabijanje biljne mase te lakšu probavljivost kod preživača. Produljenjem reza preko 9,5 mm, ne povećava se kapacitet silažnog kombajna niti se smanjuje specifična potrošnja snage i goriva. Stoga je preporučljiva dužina reza na 4, 6 ili 9,5 mm. Zbog naznačenih visokih kapaciteta strojeva, glavni problem kod siliranja je organizacija prihvata silažne mase od kombajna i njezina prijevoza do silosa.

Zašto se u Europi silira brže, jednostavnije i jeftinije?

Za jedno gospodarstvo sa 50 do 100 mliječnih krava, siliranje se obavi tijekom jednog dana.

"Kako bi to jednostavnije riješili, poljoprivrednici europskih zemalja organiziraju siliranje zajednički kupljenim samokretnim kombajnom vrlo velikog kapaciteta i objedinjavanjem traktora i prikolica odnosno prijevoznih sredstava, u tolikom broju da omoguće kontinuiran rad kombajna. Za jedno gospodarstvo sa 50 do 100 mliječnih krava, siliranje se obavi tijekom jednog dana. Gaženje se nastavi kroz noć, a iduće jutro silos se horizontalno zatvori.

Organizacijski nedostaci usitnjenog posjeda

Takvom organizacijom siliranja eliminirani su svi organizacijski nedostaci usitnjenosti poljoprivrednih posjeda i omogućeno korištenje strojeva visokog kapaciteta, te najviše kvalitete i najniže cijene rada. Dio kukuruza koji se namjerava koristiti u ishrani stoke, najracionalnije je koristiti u obliku silaže.

Na taj način pojeftinjuje se proizvodnja stočne hrane po jedinici površine. Kukuruz upotrijebljen u obliku silaže ima gotovo 50 % veći hranidbeni efekt nego kukuruz u obliku suhog zrna", kaže Dario Padro te dodaje kako se dobrom adaptacijom na univerzalnom žitnom kombajnu, uspješno može dobiti mješavina mljevenog zrna i klipa kukuruza, ali bez listova komušine. Svinje nisu preživači i komušinu ne mogu probaviti, za razliku od junadi ili bilo koje kategorije goveda, kojima ona ne smeta.

Vaše ruke i životi vrijedniji su od kukuruza

A ovo ne zaboravite niti na trenutak. Zbog popriličnog broja poljoprivrednika koji svake jeseni stradaju na beraču ili trebljačima, podsjećamo da se aktivnosti na tim strojevima smiju obavljati samo za vrijeme mirovanja radnog stroja i traktora. Sve ostalo je ruski rulet.


Tagovi

Branje Runjenje Žitni kombajni Heder Sirovo zrno Suho zrno Prinosi Oštećena zrna Sušare Dario Padro Savjetodavna služba Silažni kukuruz Europske zemlje Kontinuiran rad Mliječne krave Hranidbeni efekt Mljeveno zrna Klip kukuruza Listovi k


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić