Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer
  • 14.10.2016. 15:00

Rodna godina za Pioneer kukuruz!

U Čađavici održan regionalni Dan polja Pioneer hibrida kukuruza!

  • 3.172
  • 263
  • 0

Od iduće će godine, za proljetnu sjetvu, tvrtka Pioneer sjeme d.o.o. u svojoj ponudi imati dva nova hibrida kukuruza, ali i tri sorte soje, najavljeno je to na regionalnom Danu Pioneer hibrida kukuruza, održanom u Čađavici.

U ovom je demonstracijskom pokusu prikazano 16 hibrida od 300 do 600 FAO grupe dozrijevanja, od kojih je i pet eksperimentalnih materijala, koji su u tijeku ispitivanja i priznavanja. Najnoviji su hibridi u tipu zubana - P9900 iz FAO grupe 390 i P1535 iz FAO grupe 650.

"P1535 je kasni hibrid isključivo za silažu, velike lisne mase i klipa, izraženog stay green efekta. Dok je P9900 hibrid s možda i najvećim potencijalom rodnosti, traži bolju agrotehniku, dobra tla s jačim vodnim kapacitetom", kaže Mario Bačani, product i marketing manager Pioneera. Ova je godina pogodovala kukuruzu, dodaje, pa je i ovaj hibird pokazao svoj potencijal na jednoj ovogodišnjoj lokaciji gdje je postigao prinos suhog zrna od 18 t/ha.

Pioneer sorte kukuruza

Popularni hibridi s jače razvijenim korijenom

Kao najprodavanije Pioneer hibride u Hrvatskoj, Bačani ističe novije hibride 9903 (FAO 390), 0023 (FAO 420) i 9911 (FAO 450) iz programa Optimum AQUAmax, s jače razvijenim korijenom za maksimalno iskorištenje vode u sušnim razdobljima.

Kao novitet u ponudi Bačani ističe i proširenje palete sjemena na soju. Pa će tako od sljedećeg proljeća hrvatski poljoprivrednici moći zasijati i tri Pioneer sorte soje - M10, M22 i B63, različitih grupa dozrijevanja.

Ovo je inače drugi regionalni dan polja namijenjen poljoprivrednim proizvođačima Istočne Hrvatske, dok je prošlotjedni Dan polja bio organiziran u Križevcima za sjeverozapadnu Hrvatsku, a idućeg će tjedna (u utorak 18. listopada) u Lipiku biti održan Dan polja za centralni dio kontinentalne Hrvatske.

Lucerna, soja, suncokret i uljana repica

Inače, ova je godina za djelatnike Pioneera i svečarska jer slave 90 godina postojanja i rada diljem svijeta. Osnovani 1926. godine u Americi, upravo je Pioneer bila prva kompanija u svijetu koja je prodala hibridni kukuruz. Krenulo se s 400 kilograma sjemena prije devet desetljeća da bi danas dostigli milijune prodanih kilograma hibridnog kukuruza na svim kontinentima.

U Hrvatskoj Pioneer djeluje direktno već pune 22 godine premda je na našim poljima njihovo sjeme bilo zastupljeno i ranije, točnije preko 40-tak godina preko ondašnjeg IPK Osijek. Iz asortimana svojih proizvoda na hrvatskom je tržištu sjeme kukuruza, suncokreta i uljane repice, a od ove godine i lucerna - dok za iduću već planiraju uvesti u ponudu i sjeme tri sorte soje.

Zaštitni znak Pioneera

Direktor tvrtke Pioneer sjeme d.o.o. Marko Jukić tvrdi kako je u tijeku spajanje kompanije DuPont sa velikom svjetskom američkom korporacijom DowAgrocemical što znači u budućnosti i proširenje palete proizvoda.

"Osim što nudimo najkvalitetnije sjeme, mi smo kompanija koja za razliku od drugih ima jako razvijen servis i suradnju s direktnim korisnicima. Naši promotori uz sjeme daju i stručne savjete u agrotehnici. Pioneer u proizvodnju uvodi i nove napredne tehnologije kao što su Aquamax na kukuruzu, Express sun u suncokretu, Maximus i Clearfield na uljanoj repici i td. i savjetuje proizvođače kako s novim tehnologijama postići što više, što će i dalje biti zaštitini znak Pioneera", poručuje Jukić.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Kukuruz Hibridi


Autor

Jozo Radišić

Više [+]

Stručnjak za mehanizaciju i zaljubljenik u poljoprivredu, s velikim iskustvom u proizvodnji.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/