Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor budućnosti
  • 13.09.2016. 15:00

Robotski traktor - ore i sije bez vozača!

Američka tvrtka Case IH, poznati svjetski proizvođač opreme za poljoprivredu, konstruirala je robotski traktor koji potpuno samostalno može obrađivati velike površine zemljišta.

Foto: screenshot from Youtube
  • 7.427
  • 862
  • 0

Američka tvrtka Case IH, poznati svjetski proizvođač opreme za poljoprivredu, konstruirala je robotski traktor koji potpuno samostalno može obrađivati velike površine zemljišta i to 24 sata dnevno, bez prestanka!

Ovom traktoru nije potreban vozač, jer njim upravlja kompjuterski program osmišljen i napravljen tako da olakša život poljoprivrednicima! Ovaj "traktor iz budućnosti" prvi put je predstavljen u Iowi, u Sjedinjenim Američkim Državama i od tada ne prestaje svojim mogućnostima oduševljavati ljude širom svijeta.

Traktorom upravlja kompjuter opremljen kamerama i GPS-om

Traktor "Magnum" ima 419 konjskih snaga i može ostvariti maksimalnu brzinu od 50 km/h. Nema kabinu jer mu nije potreban vozač dok ore, sije ili plijevi. Sve te ratarske poslove obavlja pomoću ugrađenih kamera, radara, GPS navigacije i računala koji svojim naprednim programom brine o tome da se sav posao odradi na vrijeme i s maksimalnom preciznošću.

Kako sustav funkcionira?

Nakon što poljoprivrednik GPS-om definira površinu svoga polja, kulturu koju uzgaja i način na koji će tu kulturu obrađivati, program sam detektira koji su mu zadaci, tako da poljoprivrednici mogu odmarati i kontrolirati više vozila istovremeno. Naravno, kako tvrde inženjeri iz tvrtke Case IH, moguće je da se na ovaj traktor dodaju priključni strojevi i razni dodaci kako bi posao u polju bio što bolje obavljen, a traktor još korisniji.

Zašto je već sada ovaj traktor dobio epitet "traktora budućnosti" pogledajte u video prilogu:

Izvor: CNHIndustrial/Official Youtube Channel

Foto: screenshot from Youtube


Tagovi

Traktor budućnosti Case IH Robotski traktor


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.