Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • No till koncept
  • 29.12.2018. 16:30

Robinson: Poljoprivreda nije natjecanje

Tom Robinson je no till poljoprivrednik iz Australije, koji se sa svojim kolegama bori protiv zajedničkog problema - suhe zemlje.

Foto: Pixabay/sbj04769 YouTube/Screenshoot
  • 1.324
  • 139
  • 0

Tom Robinson je no till (bez oranja) poljoprivrednik iz Australije, koji se bori sa istim problemom kao i svi ratari na tom kontinentu - izuzetno suhim zemljištem. Padalina je ondje vrlo malo, a najviše ih je u periodu od prvog travnja do kraja listopada. Upravo u ovo vrijeme se uzgaja većina usjeva. S obzirom na to da zima u Australiji traje od lipnja do kolovoza, ovi poljoprivrednici projetne usjeve uzgajaju zimi!

"Kod nas zimi nije dovoljno hladno da bismo uzgajali ozime usjeve, dok je ljeti veoma vrelo i suho, pa ne možemo uzgajati ni jare usjeve. Problem pravi i vjetar, kao i velika vlažnost zraka", objašnjava klimatske uvjete na ovom kontinentu Robinson i dodaje da je potrebno naći balansirati: "Pravimo ravnotežu između očuvanja vlažnosti tla, pokrovnih usjeva, uzgajamo i stoku, za koju je potrebno osigurati hranu. Sve je to izazov, ali smo se navikli".

Bez subvencija za poljoprivrednike

Poljoprivrednici u Australiji ne dobivaju nikakvu pomoć Vlade, niti subvencije, a to im daje mogućnost da se bave poljoprivredom onako kako smatraju da je najbolje. Robinson naglašava da zbog toga nema loših ratara u ovoj zemlji, jer da bi se netko bavi poljoprivredom ovdje, mora biti dobar, inače propada.  Australci uzgajaju neke od rijetkih biljaka ondje, kao što su kvinoja ili lan

Lošije zemljište, ali moderna mehanizacija

Kada je riječ o zemljištu, Tom kaže da se plodno zemljište nalazi na glini, koja zna biti ljepljiva. To mu daje crvenu boju. Da bi zemljište bilo bolje strukture, pomaže im no till koncept. "Bit će potrebno puno vremena kako bi zemljište bilo obogaćeno organskim tvarima u Australiji", smatra Robinson.

Kako kaže, njegova zemlja je rame uz rame sa svim velikim proizvođačima mehanizacije, posebno kada je riječ o preciznoj poljoprivredi. Većina poljoprivrednika ima velike površine, pa koristi moderne traktore s GPS-om. U upotrebi je i satelitsko mapiranje parcela, na osnovu kojih se prave preporuke za gnojidbu. 

"Ipak, na svom imanju radije volim direktno pogledati zemljište, u kakvom je stanju, nego da promatram iz perspektive drona. Ono što mi je mnogo važnije, i što je odlika ratara iz Australije, je međusobna razmjena iskustava, prenošenje znanja, kako bismo bili još bolji, jer poljoprivreda nije natjecanje", naglašava Robinson.

Pogledajte intervju:


Tagovi

Tom Robinson Australija Ratarstvo No till Mehanizacija


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.