• Korovi u kukuruzu
  • 05.05.2020. 19:00

Riješite se korova nakon nicanja kukuruza trojnom kombinacijom

Tvrtka AgroChem MAKS uz već dokazane, proizvođačima kukuruza nudi i jedan suvremeni, najkompletniji visokokoncentrirani herbicidni pripravak koji će na vašim poljima osigurati dugotrajnu zaštitu i priželjkivani prinos

Foto: JumpStory
  • 8.925
  • 649
  • 1

Intenzivna proizvodnja kukuruza ne može se zamisliti bez pravovremenog i efikasnog suzbijanja korova. Kukuruz u početku vegetacije ima vrlo spori rast, što pogoduje njihovom razvoju. Kroz dugogodišnju primjenu i iskustvo, kako hrvatskih tako i europskih proizvođača, dokazana je i potvrđena važnost sulfonilureja herbicida u post-emergence aplikacijama u ovoj kulturi (nakon nicanja korova). Ovo su najdjelotvornija kemijska sredstva u suzbijanju svih travnih korova u kukuruzu, a kombinacijom pojedinih sulfonilureja i herbicida iz drugih skupina osigurava se kompletna zaštita u post-emergence roku. 

Proizvodnjom ove vrste herbicida najnovijim metodama i posebnim načinom formuliranja, postiže se najviša razina iskoristivosti i učinkovitosti koju osigurava tzv. SX tehnologija. Njome su objedinjene najznačajnije aktivne tvari u jednu, potpuno iskoristivu molekulu koja osigurava bolju topivost, iskoristivost, ekonomičnost i učinkovitost što znači brže i sigurnije suzbijanje korova, ubrzano i olakšano ispiranje prskalica te smanjenje rizika za okoliš.

SX tehnologija štedi vodu, vrijeme i novac

Ova tehnologija koristi specijani oblik granula što osigurava njihovo potpuno otapanje u vodi. Zbog toga herbicidna komponeta postaje potpuno pristupačna biljci i ona ju u cijelosti usvaja. Tretirane biljke brže i više primaju aktivne tvari što smanjuje mogućnost vanjskih utjecaja na učinak sredstva te pruža veću sigurnost i ujednačenost u njihovu suzbijanju. SX tehnologija znači i jednostavnije ispiranje opreme za prskanje, čime se štedi voda, vrijeme i novac. Osim toga, pomaže i u očuvanju okoliša.

Tvrtka AgroChem MAKS uz neke već dokazane herbicide, proizvođačima kukuruza nudi i suvremeno, najkompletnije visokokoncentrirano sredstvo koji će na osigurati dugotrajnu zaštitu i priželjkivani prinos. Radi se jedinstvenoj formulaciji koja sadrži čak tri aktivne tvari (nikosulfuron, rimsulfuron i dikambu) u jednoj granuli, pripravku pod nazivom Principal Plus 66,5 WG.

Kako smo već i spomenuli, ovo sredstvo predstavlja trojnu kombinaciju post-emergence herbicida u kukuruzu te kompletno rješenje za potpuno suzbijanje korova u kukuruzu. Učinkovit je u suzbijanju svih najznačajnijih jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u kukuruzu za zrno i silažu. Proizvođačima omogućava da samo jednim prskanjem unište sve neželjene biljke u kukuruzu pa i one najtvrdokornije.

To se prije svega odnosi na divlji sirak, piriku, koštan, muhare, svračice, divlje proso, a isto tako i abutilon, ambroziju, lobodu, dvornike, slak, osjak.

Primijenite sredstvo u stadiju razvoja 2 do 6 listova kukuruza

Primjenjuje se u količini 440 g/ha uz dodatak 0,1% okvašivača Trend 90, nakon nicanja u stadiju razvoja 2 do 6 listova kukuruza (BBCH 12-16), a kada korovi imaju razvijena najmanje 2 prava lista.

Prvi učinci djelovanja mogu se uočiti već nekoliko sati nakon primjene. Najbolji rezultati se postižu ukoliko se sredstvo primjenjuje u ranim razvojnim fazama dok su korovi u fazi aktivnog rasta. 

Mlade biljke tretirane pripravkom Principal plus 66,5 WG poprimaju žućkastu boju i već nekoliko dana nakon primjene postaju klorotične. Nakon toga poprimaju smećkastu boju i nekrotiziraju, a njihovo potpuno ugibanje nastupa 1-3 tjedna nakon primjene, ovisno o vrsti i vanjskim uvjetima. Zbog kombinacije tri aktivne tvari, sistemičnog djelovanja preko lista te izuzetno brze penetracije u korijen, njegovom se primjenom smanjuje otpornost korova, a povećava učinkovitost na tretirane biljke. 

Djelovanje na korove ne ovisi o oborinama

Tvrtka AgroChem MAKS na hrvatsko tržište plasirala je Duopak za suzbijanje svih korova u kukuruzu, a radi se o kompletu koji sadržava Principal Plus 66,5 WG u dozi od 440 g, zatim Kalimbu (dikamba) u dozi od 0,5 litara i okvašivač Trend 90 u dozi od 300 ml. Ovaj Duopak predstavlja kompletno rješenje za sve iznikle korove u kukuruzu. Treba napomenuti i njegovo djelovanje preko tla što sprječava naknadni ponik. Ovako koncipirani Duopak je dostatan za površinu od 1,2 do 1,5 ha, ovisno o stupnju zakorovljenosti parcele i razvojnom stadiju neželjenih biljaka u trenutku primjene, što u određenoj mjeri utječe na manju cijenu koštanja tretiranja po hektaru. 

Učinkovitost Duopaka je zagarantirana kako u sušnim tako i kišnim uvjetima, bitno je samo da nakon aplikacije dva sata ne padne kiša.

Velika prednost ove kombinacije je u tome da djelovanje na korove apsolutno ne ovisi o oborinama, dakle učinkovitost je zagarantirana kako u sušnim tako i kišnim uvjetima, bitno je samo da nakon aplikacije dva sata ne padne kiša. Proizvođačima kukuruza je na taj način uvelike olakšana borba, neovisno o vremenskim uvjetima. Također, visoka koncentracija aktivnih tvari po hektaru pruža fleksibilnost u vremenu primjene u odnosu na fazu razvoja korova što nam daje sigurnost da će ova kombinacija biti učinkovita i u otežanim uvjetima za djelovanje herbicida.

Za više informacija o suzbijanju korova u kukuruzu, obratite se tvrtki AgroChem MAKS na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

AgroChem MAKS Zaštita kukuruza Suzbijanje korova Principal Plus


Autor

Mato Antunović

Mato Antunović, dipl.inž.agr., stručni je suradnik tvrtke Agrochem Maks d.o.o. za područje središnje i sjeverozapadne Hrvatske.


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: [email protected] web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer servisiran i opran, danas otvorena sezona berbe kukuruza! :) #jesenstižedunjomoja