Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice globalno
  • 11.07.2023. 18:00

Rekordno visoka globalna proizvodnja žitarica - pokazuju prognoze

U Europskoj uniji oborine su povećale proizvodnju pšenice. Što pokazuje najnovija FAO prognoza?

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 3.590
  • 231
  • 0

Najnovija prognoza za globalnu proizvodnju žitarica u 2023., koju je objavila Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO pokazuje povećanje za 5,9 milijuna tona u odnosu na prethodni mjesec. Sada iznosi 2.819 mil. t i dostigla je rekordan iznos.

Povoljno za EU pšenicu

Povećana je globalna proizvodnja pšenice na 783,3 milijuna tona, što je i dalje 18,4 mil. t ispod rekorda zabilježenog 2022. godine. U Europskoj uniji prognoza za njezinu proizvodnju je revidirana na više zbog povoljnih vremenskih uvjeta koji su pogodovali povećanju prinosa, osim deficita na Pirenejskom poluotoku. Neznatno je povećana prognoza za Kanadu i Kazahstan, kao i Tursku. Najavljena suša smanjuje prinos u Australiji.

Prognoza za globalnu proizvodnju krupnozrnih žitarica u 2023. smanjena je ovog mjeseca na 1.512 mil. t, ali je i dalje za 2,9 posto veća u odnosu na 2022. godinu.

Jeftinije žitarice i ulje, što je s drugim cijenama hrane?

Predviđa se i manje kukuruza u zemljama istočne Afrike, dok je povećana proizvodnja ječma u Turskoj.

Povećana upotreba žitarica

Neznatno je povećana prognoza za svjetsku upotrebu pšenice u 2023/24. i trebala bi dostići 2.805 mil. t, što je 0,9 posto više nego u prošloj sezoni. Potaknuta je većom upotrebom hrane za životinje, a to je podiglo ukupnu iskorištenost u sezoni 2023/24. na 783 milijuna tona, što je 0,3 posto više nego u 2022/23.

FAO-ova prognoza za ukupnu iskorištenost krupnozrnih žitarica je ograničena na 1.503 mil. t uz očekivano povećanje za kukuruz. Korištenje riže je nepromijenjeno u odnosu na prošlu sezonu.

Rastu globalne zalihe

Prognoza za svjetske zalihe do kraja sezone 2023/2024. iznosi 878 mil. t, što je povećanje od 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec i 2,3 posto u odnosu na prethodnu sezonu. Rastu globalne zalihe pšenice i dostižu 314 mil. t, uglavnom nakon revizija napravljenih za Kinu, EU i Kazahstana.

Djelomično je smanjena prognoza za krupnozrne žitarice zbog revizije naniže zaliha u Brazilu i Ukrajini, dok su porasle u SAD.

Za trgovinu predviđen pad

Pad je prognoziran za svjetsku trgovinu ove robe. Kada je riječ o pšenici u 2023/24., podignuta je u lipnju na 195 milijuna tona, ali i dalje predstavlja smanjenje od 3,4 posto u odnosu na rekordni nivo iz 2022/23. U Kanadi se očekuje veća proizvodnja i prodaja te jača potražnja iz Kine.

Smanjuje se globalna trgovina kukuruzom, jer je manja potražnja iz EU. Očekuje se pad izvoza iz Ukrajine i Paragvaja. Smanjuje se trgovina ječmom, a proširuje za sirak.


Tagovi

FAO Potrošnja žitarica Globalna proizvodnja žitarica Proizvodnja pšenice Sezona Zaliha žitarica Sezona 2023 2024 EU pšenica Žitarice globalno


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.