Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 14.11.2016. 15:00

Rekordna godina za KWS sorte šećerne repe

KWS genetika odgovara podneblju u kojemu se Hrvatska nalazi te uz pravilnu agrotehniku postaje igrač koji na terenu osvaja visokim prinosima i digestijama.

  • 3.463
  • 170
  • 0

"Ova godina je jedna od najboljih godina za proizvodnju šećerne repe", ističe direktor divizije šećerne repe Dražen Jurišić, a razlog tomu je "odlična kombinacija oborina".

Naime, repa najljepše izgleda u lipnju kada su temperature optimalne, no čim počinju topliji dani, visoke temperature i suša znatno utječu na sam izgled šećerne repe. Ove godine odlična kombinacija oborina u kolovozu je doprinjela i njenim vrhunskim rezultatima.

Dobri prinosi šećerne repe

Treba svakako naglasiti da je osim vremenskih uvjeta ipak najvažniji faktor za dobar izgled šećerne repe bio i dobar tretman protiv Cercospore. Većina repe u Hrvatskoj je izgledala vrlo dobro zahvaljujući novim tehnologijama tretiranja kao i dobroj agrotehnici u što su se uvjerili svi proizvođači koji su ove godine istu i primjenili.

Predkampanjske analize s obzirom na sve navedeno, predviđale su digestije jednake ili nešto više onima od prošle godine. Treba napomenuti da 2014. godine su prosječni prinosi bili oko 72 t/ha no, ove su godine očekivanja bila i veća.
„Mi smo brojku iz 2014. godine, znatno premašili i to na svim lokacijama u Hrvatskoj, što se vidi iz pokusnih rezultata, gdje su neke sorte ostvarivale prinose i preko 100 t/ha te digestije od 17%.“ napominje Jurišić.

Nove sorte šećerne repe

Osim već dobro poznatih sorti Terranove KWS, Serenade KWS ili Steffke KWS koje iz godine u godine dokazuju svoju stabilnost, valja napomenuti da su i nove sorte koje je KWS predstavio ove godine, poput Grandiosa KWS te Marenka KWS, pokazale da osim što KWS genetika izuzetno odgovara podneblju u kojemu se Hrvatska nalazi, uz pravilnu agrotehniku postaje igrač koji na terenu osvaja visokim prinosima i digestijama te vraća osmijeh na lica proizvođaća šećerne repe.

Detaljnije rezultate pokusa šećerne repe 2016. pogledajte u prilogu


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Kws Rezultati Tretiranje Agrotehnika


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr