Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalkulacija
  • 01.08.2013.

Realna kalkulacija proizvodnje pšenice

Postoji nekoliko izračuna i kalkulacija vezano za proizvodnju pšenice, ali ni jedan nije realan jer većina seljaka radi uz zaduživanje, a samo vrlo rijetki ulažu gotovinu

  • 15.990
  • 976
  • 0

Poljoprivredni proizvođači iz čitave RH okupljeni na internetu napravili su svoju kalkulaciju proizvodnje pšenice na temelju koje možemo vidjeti kolika bi trebala biti njena stvarna cijena, odnosno cijena koštanja. Kalkulacija je naravno predmet pojedinačnog gospodarstva, zavisna od brojnih faktora, ali pokušat ćemo prikazati elemente uprosječene i što realnije kako bi javnost bila bolje upoznata s činjenicama što je sve potrebno za proizvesti 1ha pšenice.

Kalkulacija proizvodnje pšenice 2013

Troškove smo podjelili na direktne (sjeme, gnojivo, gorivo) i indirektne (osiguranje, amortizacija, zakup zemljišta), a sve cijene su izražene s PDV-om u kunama po hektaru.

Troškovi proizvodnje pšenice 2013
Sjeme pšenice 1.300,00kn
Mineralno gnojivo (300kg 7-20-30, 300kg KAN-a) 2.500,00kn
Sredstva za zaštitu bilja 600,00kn
Gorivo 600,00kn
Zakup zemljišta (uprosječeno, ovisno o lokalnim vlastima) 1.200,00kn
Osiguranje usjeva 200,00kn
Amortizacija opreme (u slučaju novih strojeva može biti i veća) 700,00kn
Trošak obrade (priprema, sjetva, kombajniranje) 1.500,00kn
Prijem robe 300,00kn
Ukupno: 8.900,00kn

Naravno, tu još nedostaju stavke poput radnih sati radnika i sl., ali navedeni su glavni troškovi proizvodnje pšenice 2013. Ako uzmemo da je prosječni prinos bio 5.000kg po hektaru (što je prema informacijama s terena vrlo čest slučaj ove godine) po 1,05+PDV dolazimo do brojke od 6.562,50kn i ako tome dodamo poticaj od cca. 1.400kn lako je zaključiti da je proizvodjač pšenice u ovom slučaju na gubitku.

Ako bi računali s prinosom od 6.000kg (što je maksimum sa gnojidbom iz gornje kalkulacije) došli bi do iznosa od 7.875kn+poticaj, dakle tek u ovom slučaju bi ratar bio u plusu 375kn po hektaru.

Pri izračunu su korištene prosječne cijene svih stavki jer one dosta variraju - posebno zakup i amortizacija.

Proizvođači pšenice su računali na minimalno prošlogodišnju razinu cijena, s obzirom na informacije s okolinih tržišta i troškove proizvodnje, no ona za sada nije ni blizu i većina je u slučaju cijene od 1,05kn/kg proizvela gubitak dok mlinsko-pekarski proizvodi nisu pojeftinili i ne prate pad cijene pšenice.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Cijena pšenice Kalkulacija cijene pšenice Trošak


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]