Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena gnojidba
  • 29.11.2013. 09:40

Rauola - prirodno rješenje za suzbijanje korova

Rauola je izvrsno rješenje za sve one koji prakticiraju dobru poljoprivrednu praksu očuvanja strukture tla i sprječavanja ispiranja nutrijenata

  • 9.354
  • 363
  • 0

Suženi plodored, sve više prohoda, sve teža mehanizacija i gotovo minimalna upotreba stajskog gnoja, kao i intenzivna upotreba pesticida, uz još uvijek prisutno paljenje žetvenih ostataka, rezultiraju sve lošijom strukturom tla.

Siderat rauola izvrsno je rješenje za prakticiranje dobre poljoprivredne prakse očuvanja prirodne strukture tla i sprječavanja ispiranja nutrijenata.

Iskustva onih koji su ikada sijali rauolu u postrnoj sjetvi pokazuju da utječe na povećanje prinosa zelene mase, visine usjeva, kao i količine nutrijenata u tlu.

Razgradnjom zaorane mase nastaje zadivljujuća struktura tla, a korov se pojavljuje samo u tragovima.

Poljoprivrednik koji jednom zasije rauolu, teško će se oduprijeti praksi da je i narednih godina posije kao postrni usjev. Iako, sjeme je teže, ali ne nemoguće nabaviti, budući da se njegovom proizvodnjom još uvijek nitko legalno ne bavi.

Na koji način rauola djeluje na tlo?

Rauola svojim vretenastim korijenom, koji prodire u tlo 30-40 cm dubine, drugim kulturama izvlači nepristupačne nutrijente i ugrađuje ih u svoju biomasu. Na taj ih način kao usjev hvatač čuva od ispiranja u dublje slojeve i podzemne vode. Njezinom razgradnjom hranjive tvari ponovo postaju dostupne proljetnim kulturama.

Na mjestu razgrađene mase u tlu ostaju brojni rezervoari za vodu i zrak, a gdje ima vode i zraka tu je i život za mikrofloru i faunu tla. Tlo postaje rahlo i lakše za obradu. Rauola djeluje na pedohigijenu, gušeći korove. Poznat je i njezin utjecaj na nematode i ofyobolus.

Je li agrotehnika rauole zahtjevna?

Rauola je skromna biljka i ne traži posebnu njegu. U nicanju i ranoj fazi jedino joj buhač može načiniti štetu. Na dobro pripremljeno tlo sije se 15-20 kg sjemena/ha. Posije li se rjeđe, bit će robusnija. Nakon sjetve na dubinu od 1-2 cm, tlo je poželjno povaljati. Kao i sve biljke, rauola će povećanom masom reagirati na gnojidbu dušikom. Zaoravanje slijedi prije mrazeva ili neposredno poslije, kad je masa najbujnija. Treba izbjegavati osjemenjivanje i dozrijevanje sjemena, jer bi rauola u tom slučaju mogla biti kulturni korov.

Može li se rauola upotrijebiti za hranidbu stoke?

Nakon kraćeg privikavanja, goveda će rado konzumirati zelenu masu rauole, iako, korištenje rauole za krmivo se ne preporuča u intenzivnoj govedarskoj proizvodnji. Razlog tomu je što se u mlijeku osjeća miris krstašica.

Photo: savjetodavna.hr


Tagovi

Rauola Siderat Zelena gnojidba Ratarstvo Visina usjeva Prinos zelene mase Hranjiva Postrni usjev


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]