Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvaliteta ili količina?
  • 29.09.2015. 18:00

Ratari zbunjeni oko odabira sorti pšenice

Ministarstvo poljoprivrede je Kodeks o otkupu žitarica i uljarica donijelo u studenom 2014. godine. No neki su ga se otkupljivači pridržavali, a neki ne. Zbog toga su ratari, sada, na pragu sjetve zbunjeni, jer ne znaju koje sorte će biti najisplativije.

  • 708
  • 86
  • 0

Sjetva pšenice je sve bliže. Nakon ovogodišnje žetve i otkupa, sukladno Kodeksu o otkupu žitarica i uljarica, iskustva s terena su različita.

Uvjeti otkupa i obračun pšenice razlikovali su se ovisno o otkupljivaču. Neki su se pridržavali kodeksa, koji istina nije obvezujući, ali je preporuka u skladu s njime obračunavali i isplaćivali otkupljenu pšenicu, dok su drugi imali jedinstvenu cijenu za standardnu kakvoću.

Proteini moraju biti iznad 11%

Na stručnom Savjetu za proizvodnju i preradu uljarica i žitarica, održanom polovicom rujna u Ministarstvu poljoprivrede predloženo, je da kod III klase pšenice proteini budu između 11-12,4%. Dakle, prema tom prijedlogu, prilikom idućeg otkupa, pšenica s manjim sadržajem proteina od 11%, ne bi zadovoljavala kriterije potrebne za ljudsku hranu.

Pšenica s proteinima nižim od 11% nije za ljudsku hranu!

Na siromašnim tlima teško postići kvalitetu

"Ratari nas ovih dana najčešće pitaju koju sortu pšenice izabrati za sjetvu. Poznato je da kvaliteta zrna najviše ovisi o izabranoj sorti, no vrlo su važne i pravilna i pravovremena agrotehnika, gnojidba dušikom, kao i vremenski uvjeti tijekom vegetacijske sezone. U godinama s povećanim količinama oborina, naši poljoprivredni proizvođači ostvaruju dobre ili visoke prinose slabije kvalitete zrna, dok u sušnijim godinama obično prinosi nisu visoki, ali su dobre kvalitete", ističe viša stručna suradnica za ratarstvo Suzana Pajić.

U sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, zbog veće količine padalina i manjega broja sunčanih dana te tla lošijeg boniteta, jer uglavnom se radi o kiselim i siromašnim tlima s malim sadržajem humusa, bez obzira na izbor kvalitetnih sorti i dobru agrotehniku, teško je postići parametre kvalitete pšenice koja bi zadovoljavala uvjete potrebne za obračun kvalitete I klase.

Uvjeti kod otkupljivača

"Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da provjere uvjete otkupa kod otkupljivača na svom području kao i sortiment koji otkupljivači predlažu ili ugovaraju, a tek onda izaberu sebi najprihvatljiviju i najrentabilniju sortu.

Proizvođači koji proizvode pšenicu na većim površinama, u strukturi sjetve trebaju imati nekoliko sorti različitog trajanja vegetacije, zbog sve većih ekstrema tijekom vegetacijske sezone, primjerice, visokih temperatura u razdoblju cvatnje, nedostatak oborina ili pak previše kiše u kritičnim razdobljima razvoja pšenice", kaže viša koordinatorica za ratarstvo Tatjana Međimurec te dodaje kako poljoprivrednici, koji imaju pšenicu na vrlo malim površinama, za vlastite potrebe, primjerice za zamjenu za brašno u mlinovima, a žele prodati eventualne viškove, postoji mogućnost udruživanja u proizvođačke organizacije.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Sjetva Pšenica Kodeks o otkupu Stručni savjet Ministarstvo poljoprivrede Kllasa Proteini Ljudska hrana Zrna Suzana Pajić Sjeverozapadna Hrvatska Kisela tla Parametri Sortiment Uvjeti otkupa Tatjana Međimurec Udruživanje Proizvođačke organ


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.