Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 06.07.2017. 14:00

Ratari zadovoljni prinosom, ali i cijenom pšenice

Podršku rataru Draganu Čolakoviću u žetvi došli su dati župan Osječko-baranjski Ivan Anušić te Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore ne skrivajući zadovoljstvo postignutom cijenom.

  • 8.555
  • 593
  • 0

"Odlična žetva. Iako je jesen bila teška, bilo je problema i tijekom godine, ali na kraju je ispalo odlično", rekao je Dragan Čolaković iz Šaga odmah nakon što je izašao iz svog Deutz fahr kombajna skidajući pšenicu na njivi iza sela.

Čolaković ove godine skida 80 hektara pšenice, a posjetili su ga Ivan Anušić, župan Osječko-baranjski i Goran Ivanović, dožupan. Anušić je istakao i da je ujedno zadovoljan da je pšenica kvalitetna i da su dobri prinosi, i sama činjenica da se više od polovice hrvatske pšenice proizvede u ovoj županiji. Smatra da će Županija uvijek davati podršku proizvođačima pšenice i da ćemo uvijek biti najbolji, ali da se jedan dio proizvođača mora preorijentirati na dohodovne kulture i da će pomoć Županije ići i u tom pravcu.

Ocjena kvalitete pšenice

U posjeti Čolakoviću bio je i Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore koji je istakao da je velika stvar što je ministar Tomislav Tolušić uspio donijeti pravilnik i kodeks ocjene kvalitete pšenice i da možemo biti zadovoljni s 1,10 kuna za 1. klasu, kao i većoj cijeni onima koji imaju premium klasu. No, dobro je i što je ipak zadržano u trećoj klasi onaj veći dio pšenice, jer je prijetilo da većini proizvođača pšenica završi izvan klase.

Tu je, kako je rekao Brlošić, bilo spora sa Žitozajednicom, ali je na sreću Tolušić tu presjekao i većina pšenice ostaje u trećoj klasi. Čolaković je danas skidao pšenicu RWA sortimenta i imao je devet tona prinos na njoj. Ukupno će imati na svojih 80 hektara u prosjeku oko sedam tona s čime je jako zadovoljan. Inače Čolaković obrađuje 350 hektara površina što ga svrstava u veće poljoprivrednike u ovom kraju.

Brlošić je najavio i kako će se donijeti zakon o upotrebi takozvanog farmerovog sjemena što će zadovoljiti i proizvođače koji siju takvo sjeme, a i sjemenske kuće.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Žetva Pšenica Sjeme Anušić Čolaković Brlošić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.