• Žetva pšenice
  • 02.07.2015. 07:30

Ratari očekuju 1,30 kn/kg pšenice!

Visina otkupne cijene pšenice za sada je još uvijek nepoznata. Ratari se nadaju rentabilnoj proizvodnji pa cijena ne bi trebala biti ispod 1,30 kn/kg! Najlošija je godina za uljanu repicu čija cijena raste iz dana u dan!

  • 1.028
  • 146
  • 0

Radovi na slavonskim i baranjskim poljima ovih su se dana intenzivirali. Nakon što su uglavnom već skinuli ječam, poljoprivrednici su krenuli i u žetvu pšenice. Kakva je situacija, kakav urod očekuju, ali naravno i kakve cijene, teme su o kojima govori Petar Pranjić iz baranjske udruge Brazda.

Ono što karakterizira ovu žetvu jest to što će prvi put u povijesti Hrvatska požeti najmanje pšenice, odnosno očekuje se proizvodnja od samo petstotinjak tisuća tona, što je upola manje od proizvodnje od prije nekoliko godina. Naime, pšenicom je jesenas zasijano samo oko 125.000 ha. Isto tako ove će se godine pšenica plaćati prema kvaliteti, odnosno počet će se primjenjivati kodeks otkupa. Ovdje valja istaknuti da kodeks otkupa prema kojem će pšenica biti podijeljena u klase nije i obvezujući. Međutim, evidentno je da se tržište mijenja i tražit će kvalitetu .

Žetva pšenice u tijeku - kolika će biti cijena?

Visina otkupne cijene pšenice za sada je još uvijek nepoznata. Međutim, na terenu se spominje 1,10 kn/kg.

"Prošla godina bila je kišna i donijela je bolesti, dok ova ipak malo obećava. Prinos pivarskog ječma je solidan, do 5 tona po hektaru, što je za ječam zadovoljavajuće. Vrijeme nas je poslužilo u Baranji te smo završili sa žetvom sa smiješkom na licu. Kvaliteta ječma je dobra, rezultati su prosječni. No cijena ječma veže se na cijenu pšenice pa se na njega dobije bonus, oko 10 do 15% jer ječam manje daje od pšenice. Kada žetva prođe, utvrđuje se cijena pšenice, onda se dobiva i bonus, što je za nas ratare velika povlastica. Tako smo s otkupljivačem, sladarom u Novoj Gradiški, dogovorili i to se poštuje. Nema kalkulacija, sve je transparentno. Baranja je imala 20% više površina pod ječmom.

Osnovna cijena pšenice na koju se nadovezuje cijena ječma jest onakva kakva će biti na svjetskim burzama, budimpeštanskim i pariškim."

Dobri usjevi pšenice, gdje je primijenjena agrotehnika, davat će vrlo dobre urode zrna, više od osam pa i devet tona po hektaru. U središnjim i zapadnijim dijelovima RH, gdje je bilo prevlažno tlo biti će između 4,5 i 5,5 t/ha, a ponegdje i manje od toga, prema mišljenju stručnjaka.

Smanjuju se površine pod žitaricama

Raste cijena uljane repice - najlošiji urod u zadnjih 20 godina!

"Zna se koja se cijena očekuje, 1,30 kn/kg ili 1,40 kn/kg. Jedina ta je rentabilna. Površine se pod pšenicom smanjuju. Imamo 100 do 120 tisuća zasijanih hektara, što neće biti ni za potrebe Hrvatske. Uvest će naše tvrtke, nema problema", sarkastičan je Pranjić.

"Žetva srpanjke krenula je sredinom tjedna, najavljeno je lijepo vrijeme mjesec dana bez prestanka. Tko je odradio agrorokove zaštite, 5 do 6 tona prinosa može očekivati. Bolesti nije bilo, kvaliteta bi trebala biti zadovoljavajuća. Za razliku od prošle godine kada je bila bolesna pšenica, sada je odlično.

Rastu površine pod suncokretom, sojom i repicom i to za 20%. Uljarice obećavaju cijenom i plasmanom. To je sada neupitno. Sve se može prodati na domaće, ili inozemno tržište. Uljane repice neće biti dosta, bilo je i presijavanja. U zadnjih sedam dana cijena joj je skočila sa 330 na 370 eura. Traže ju i Nijemci i Mađari. Ustaljena cijena pšenice i nerentabilnost proizvodnje mnoge su ratare okrenuli prema uljaricama. Baš sada sjeda nam na račune drugi dio poticaja, opet u dijelovima. I dalje smo prepušteni sami sebi, bez ikakvog plana proizvodnje. Ove godine otkupljivat će se pšenica prema kvaliteti, glutenu, a hoće li se to i platiti, ne znamo", izjavio je ukratko o stanju u ratarstvu Petar Pranjić.

U Hrvatskoj je inače za žetvu spremno 57 mlinova u kojima u 250 radnih dana u godini može biti samljeveno milijun i dvjesto tisuća tona pšenice.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Ratari Uljarice Žetva Pšernica Ječam Soja Suncokret Otkupna cijena Burza Petar Pranjić Poticaji Uljana repica


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: [email protected] web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

YaraMila preporuke za jesensku primjenu u ratarskim kulturama

Samo uravnotežena kombinacija hranjivih tvari, primijenjenih u pravo vrijeme, omogućava maksimalne prinose i najbolju kakvoću uroda. No, kako se odlučiti što i kada primi...

Pročitaj cijelu bilješku