Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 01.08.2014. 12:00

Rastu cijene soje - znači li to loš urod?

Žetve su u punom jeku ili pri kraju pa je na svjetskom tržištu žitarica i uljarica vrlo živo!

Foto: www.depositphotos.com, budabar
  • 1.756
  • 168
  • 0

Napokon se bilježi porast cijene na svjetskom tržištu. Naime, uslijed jakog izvoza potaknutog tada niskim cijenama, Amerikanci su povećali cijenu soje. Ujedno su i krenuli na turu po državi, kada sakupljaju požnjene žitarice. Francuzi se boje suše, a Egipćani gladi pa prave zalihe pšenice. Diljem Europe uzgojni uvjeti i dalje izgledaju dobro pa Europska komisija povećava prognoze uroda žitarica. U daljnjem tekstu pročitajte što se to još događa na svjetskom tržištu žitarica!

Prognoze uroda kukuruza, pšenice i ječma rastu

Napredak žetve još uvijek je glavna tržišna vijest ovih dana. Kako se vratilo suho vrijeme, Francuzi su požurili sa žetvom, najviše zbog potencijalnih kiša koje bi mogle utjecati na pad kvalitete pšenice. U međuvremenu, francuski trgovci otkupljuju pšenicu od Nijemaca i Poljaka, kao osiguranje za isporuke u mjesecu kolovozu.

Europska komisija napravila je reviziju prognoze uroda kukuruza, pšenice i ječma za sezonu 2014./15. Proizvodnja kukuruza narasla je za 1.7 Mt, na 70.8 Mt, što je 5.5 Mt više od prošlosezonskog uroda. Proizvodnja meke pšenice lagano je narasla, za 53 Kt, na 137.5 Mt, dok je usjev ječma sada na 55.9 Mt, što je za 0.5 Mt više nego u mjesecu lipnju, ali i dalje za 3.5 Mt niže nego u isto vrijeme 2013. godine.

Nestao rizik od loših usjeva

Glavno egipatsko tijelo odgovorno za osiguravanje hrane potrebne za egipatske državljane, GASC, otkupilo je 120 Kt ruske, 60 Kt rumunjske i 55 Kt ukrajinske pšenice za isporuke za rujan 2014., u vrijednosti od 256.60 $/t.

Sakupljanjem tvrde crvene proljetne pšenice započela je godišnja tura po SAD-u na kojoj se sakupljaju požnjene žitarice. Sa terena javljaju kako prvi urodi dobro izgledaju, iako su uglavnom posljednji koji se skupljaju oni koji su važni, ali na kraju, i dalje je tura ta koja odlučuje što će biti od tržišnog interesa. Kukuruz je u ključnoj fazi polinacije i zadnji pad cijena pokazuje kako je rizik od lošeg usjeva nestao, s obzirom na trenutno dobre uvjete.

Nakon niskih cijena i velikog izvoza, cijene soje rastu!

Američko Ministarstvo poljoprivrede javlja kako je izvoz soje naglo porastao, s obzirom na to da je još sredinom mjeseca lipnja bio daleko iza prošlogodišnjeg u isto ovo vrijeme. Izgleda da su dosadašnje niske cijene i dobre zalihe soje razlog ovog povećanja, što uvoznici očito koriste pa je izvoz sada za 1 Mt veći nego u istom razdoblju prošle godine. No, sušni klimatski uvjeti u ključnom uzgojnom području soje u SAD-u te jak izvoz, prošli tjedan su donijeli povećanje cijena za čak 13.41 $/t. Najveća dobit zabilježena je prošle srijede kada je cijena porasla za 6 $/t. Kako usjev soje ulazi u ključnu razvojnu fazu, nedostatak vlage mogao bi srezati očekivani potencijal uroda.

Očekuje se pad izvoza soje iz Kine

Kina je u prvoj polovici godine duplo povećala izvoz soje, no sada bi on, zbog velike potražnje stočne hrane unutar granica zemlje, mogao opasti. Ovo će biti izvrsne vijesti za ostale zemlje izvoznice, kao što su Brazil i Argentina, koje bi tada ponovo mogle osvojiti tržište.

Zadnje procjene Europske komisije prognoziraju povećanje proizvodnje uljarica za 0.83 Mt tijekom 2014./15., na otprilike 31.9 Mt, sa 31 Mt u 2013./14. Samo se prognoza proizvodnje uljane repice povećala za 1.3 Mt, na 22.2 Mt.

Pojašnjenje iskazanih veličina:

* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: www.depositphotos.com, budabar


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište Žitarice Uljarice SAD Francuska Kina Europska komisija Pad cijena Porast cijena soje Soja Pšenica Kukuruz Žetva Egipat GASC Ječam USDA Osvajanje tržišta