Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 22.05.2024. 18:00

Rastu cijene pšenice - prati li ih kukuruz?

Loše stanje s usjevima u Rusiji se nastavlja te i dalje utječe na cijene žitarica na globalnim tržištima

Foto: Shutterstock/Zeljko Radojko
  • 9.738
  • 531
  • 2

Visoke temperature kakve se ne pamte, suša, a prije toga mraz, pogodili su ruske usjeve ozime pšenice čime su smanjene procjene žetve najvećeg svjetskog izvoznika, ali i potaknut globalni rast cijena pšenice, piše Reuters

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Rastu i cijene kukuruza, daleko su od najnižih godišnjih, ali nisu ni približne onima za pšenicu. Smatra se da će potražnja za njim biti veća i to u korist američkih izvoznika. 

Raste cijena pšenice

Budućnosnice pšenice u Chicagu porasle su gotovo 24% u posljednjih pet tjedana što je najveći petotjedni rast otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. U utorak su budućnosnice "probile" 7 dolara po bušelu, prvi put od srpnja (oko 237 €/t, op.a.).

Cijena ove žitarice je tijekom vikenda porasla i na pariškoj burzi, za 10 eura po toni i sada su 257 €/t.

Pšenica na pariškoj burzi:

Zbog lošeg vremena, ruska konzultantska tvrtka IKAR u utorak je smanjila svoju procjenu ruske žetve pšenice 2024./25. na 83,5 milijuna tona s prethodnih 86 mil. t, što je pad s oko 92,8 mil. t u 2023./24. i više od 100 mil. t godinu prije.

Također je smanjena prognoza za cjelokupnu žetvu žitarica. Umjesto 135 mil. t očekuju 132 mil. t. Iako je na jugu zemlje palo nešto kiše, izgledi za sušu su i dalje veliki, izvijestio je Andrey Sizov iz analitičke kuće SovEcon. 

Kukuruz je prati

Ovakvo stanje dovodi i do više cijena kukuruza, ali je razlika između njega i pšenice dosta velika, posebno na čikaškoj burzi gdje mu je cijena 461 američkih centi po bušelu za srpanjski ugovor (166 €/t, op.a.). To bi moglo dovesti do veće potražnje, a što se već događalo u godinama kada je pšenica bila relativno skupa, navodi Agrarheute

Cijena kukuruza na pariškoj burzi:

S druge strane, sjetva kukuruza u SAD-u teče neometano, a izgledno je da će ga biti više i u Francuskoj. Prema statistikama tamošnjeg ministarstva poljoprivrede, u toj se zemlji ove godine uzgaja gotovo 10 posto više te žitarice. 

Sve će se ovo, naravno, odraziti i na cijene. 


Tagovi

Cijena pšenice Cijena kukuruza Tržište žitarica Rast cijena Ruska pšenica Prognoza cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako prepoznati pepelnicu, a kako plamenjaču? Što nam je činiti ako su biljke napadnute, a kako prevenirati ove pojave? Uskoro više!
Foto: Shutterstock/Saad315/Montree Srihawong