Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stare žitarice
  • 09.09.2015. 07:00

Raste interes za sjetvu pira kod eko proizvođača

U Savjetodavnoj službi najavljuju dodatna plaćanja ekološkim proizvođačima za sjetvu pira, selekcioniranih sorti BC Vigor i Ostro koje postoje na hrvatskom tržištu. Iznos sredstava ovisi o državnom i europskom proračunu.

  • 3.266
  • 192
  • 0

Poljodjelske kulture poput pšenice, kukuruza, ječma, uljane repice, uvriježena su slika na hrvatskim poljima, ali tzv. starih i zanemarenih kultura poput sirka, amaranthusa, a ponajprije pira je malo.

Stanje će se promijeniti jer iz Savjetodavne službe kažu, raste interes za sjetvu pira kod ekoloških proizvođača. "Kod potonjih, za sjetvu pira postoje i dodatna plaćanja, a njihov iznos ovisit će o državnom proračunu, odnosno onom koji se slijeva iz Europske unije. U Hrvatskoj se sije selekcionirana sorta BC Vigor koja se može nabaviti u poljoapotekama ili kod terenskog zastupnika. Sorta Ostro u distribuciji je tvrtke RWA Raiffeisen Agro d.o.o.", kaže Tatjana Međimorec, viša koordinatorica za ratarstvo Savjetodavne službe. Dodaje da se o svakoj sorti informacije mogu saznati u Katalogu - ozima sjetva odnosno strne žitarice, u okviru distributera sjemena.

Listopad vrijeme za sjetvu pira

Zrnati šćir, amarant

Ističe da njihovi specijalisti ratari rade na izradi agrotehničkih informacija o uzgoju strnih žitarica (ječam, ozima pšenica, zob, raž, pšenoraž) koje će početkom listopada biti na web stranicama Službe, kao i letak o heljdi.

Tada je, odnosno do 5. studenog vrijeme za sjetvu pira (Triticum spelta), poznatog kao krupnik, Dinkel, Farro, a žetva se obavlja u srpnju. Dugovjeka je prapšenica u odnosu na standardnu s malo glutena i upravo je to razlog zašto su se supružnici Čegec Branko i Nada istoimenog OPG-a odlučili za ovogodišnju sjetvu pira na hektaru zemlje u Marinovcu Zelinskom, za što će im kažu, trebati oko 300 kg sjemena.

Prvi certificirani ekološki proizvođači vina odnosno eko uzgajivači tikvi za bućino ulje te raži, pšenice zobi i kukuruza ističu kako im kupci žitarica (izuzev zobi) sve više traže pir zbog preosjetljivosti na gluten. Sjeme još nisu nabavili, a cijena o kojoj se priča, kažu, vrti se oko 15 kn po kilogramu. Dobro je smatraju, što pir, kako tvrde stručnjaci "dobro podnosi uzgoj na siromašnom tlu i uvjete ekstenzivne proizvodnje" pa se Čegeci nadaju da neće imati većih problema s novom sjetvenom žitaricom.

U Savezu Demeter stvorene nove sorte

Čegec u vinogradu

Selekcijom u Savezu Demeter (organizacija za bio proizvodnju) u Njemačkoj su stvorene mnoge (nove) sorte pira u kojima je stopostotno učešće njegovog genoma. Višestrukim je tzv. povratnim ukrštanjem u Mađarskoj stvorena i sorta pira poznata kao OKO-10. Ana Pospišil iz Zavoda za specijalnu proizvodnju bilja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bavila se zanemarenim žitaricama pa je 2000.-te na oglednim poljima fakulteta zasadila zrnati šćir (pseudo žitarica), poznat kao amarant tj. amaranthus, odnosno 2008. godine pir.

Zanimalo ju je kaže kako bi spomenute stare kulture danas uspijevale u Hrvatskoj, a krenula je tragom inozemnih kolega koji se bave tematikom negdašnjih sorti.

Pir je, kaže Pospišil, otporan na niske temperature, a u odnosu na običnu pšenicu daje manje prinose, tzv. je obuvenog zrna koje ostaje zamotano i mora se kasnije (o)ljuštiti. Dobre su strane što prapšenica bilježi manje bolesti i napada štetnika, a može dobro popuniti i plodored. Proizvođači koji se odluče za sjetvu pira trebaju znati gdje će ga i kome prodati pa nije svrsishodno povesti se bez provjere za iskustvima drugih, upozorava Pospišil.

Treba sijati manje parcele i znati tehnologiju proizvodnje

Valja kaže započeti sa sjetvom manjih parcela, upoznati se s tehnologijom proizvodnje, odnosno raspitati se o karakteristikama sjemena. U Europi ima dosta sorata pira koje su na zajedničkoj sortnoj listi a sjeme sorti koje postoje na hrvatskom tržištu (zbog neisplativosti) nije genetski modificirano. Dugovjeka prapšenica je žitarica koja se i s manje glutena odnosno ljepka u odnosu na običnu pšenicu može koristiti u pekarskoj industriji.

Primjerice kruh od pirovog brašna je manjeg volumena, taman, zbijen i mrvi se ali sve ovisi o upotrijebljenoj količini. "Najbolje je u te svrhe koristiti dvije trećine brašna pšenice i jednu trećinu pira", kaže Pospišil koja još ove godine namjerava zasaditi dodatne ogledne vrste pšenice.


Tagovi

Pir Sjetva Prapšenica Poticaji Plaćanje Pospišil Agronomski Polje Ogled Čegec Ratarstvo Međimurec Poljoapoteka


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]