Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica
  • 15.03.2024. 18:00

Rast ukrajinskog izvoza žitarica bacio vrhunske dobavljače u drugi plan?

Uspjeh Ukrajine ograničava tradicionalne izvoznike žitarica poput Sjedinjenih Američkih Država, a uključujući rusku pšenicu, stvoren je enorman višak crnomorskih isporuka u posljednje dvije sezone.

Foto: Depositphoto/valdisskurde
  • 3.167
  • 182
  • 0

Unatoč dvogodišnjem ratu s Rusijom, Ukrajina je povećala izvoz žitarica u posljednjih nekoliko mjeseci više nego je itko očekivao. Uključujući rusku pšenicu, stvoren je enorman višak crnomorskih isporuka u posljednje dvije sezone, u usporedbi s onim što je prvobitno predviđeno.

Višak bi, kako javlja Reuters, lako mogao zamijeniti kompletne izvozne programe drugih vrhunskih dobavljača.

Rekordne količine u veljači 

Ovaj ukrajinski uspjeh, kako navode, ograničava tradicionalne izvoznike žitarica poput Sjedinjenih Američkih Država, unatoč povećanju njihovih zaliha u odnosu na lani. Peti mjesec zaredom u ovoj sezoni, američko ministarstvo poljoprivrede je povećalo prognoze ukrajinskog izvoza pšenice, a izvoz kukuruza je porastao drugi mjesec zaredom.

Proizvode znatno više žitarica nego što su vlastite potrebe (Foto: Depositphotos/IgorStrukov)

Ukrajina uspješno vodi vlastiti crnomorski koridor za otpremu od kolovoza prošle godine, nakon što je Rusija odustala od inicijative mjesec ranije. Unatoč značajnom broju ruskih napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu od tada, Kijev je prijavio rekordne količne izvoza u veljači za svu robu.

Za razminiranje ukrajinskih polja John Deere donirao 800.000 dolara

Ova država proizvodi znatno više žitarica nego što su potrebe na domaćem terenu, tako da veliki dio ide u izvoz, što je velika zarada za zemlju. U pet marketinških godina prije rata, u prosjeku je izvozila 79% svog godišnjeg roda kukuruza i 67% pšenice.

SAD gubi na tržištu

Udjeli su bili daleko ispod normalnog u 2021./22., prvoj godini rata, a zatim su znatno porasli u 2022./23. Procjene USDA za kukuruz i pšenicu za ovu sezonu, sugeriraju odnos izvoza i proizvodnje od 83 i 68%.

Rusija bi trebala izvesti rekordnih 56% uroda pšenice, u odnosu na petogodišnji prosjek od 48%. Smatra se da će SAD izvesti samo 39% roda pšenice ove godine, u odnosu na prosjek od 50%, što se odražava na gubitak udjela na svjetskom tržištu.

TOP 10 svjetskih proizvođača pšenice

Tijekom posljednje dvije marketinške godine, glavni izvoz žitarica iz Crnog mora će nadmašiti prvobitne procjene za ukupnih 53 milijuna tona (2.025 milijardi bušela). Ovih dana to iznosi više nego dvoipolgodišnji izvoz pšenice iz Sjedinjenih Država, bivšeg najvećeg dobavljača.


Tagovi

Ukrajina Rusija Izvoz žitarica Izvoz pšenice Tržište Izvoz kukuruza Američko ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.