Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 21.11.2008.

Pšenice i ječmovi - kada?

Rokovi sjetve - važan čimbenik u proizvodnji ratarskih kultura

  • 998
  • 47
  • 0

Prerana sjetva pšenice, ječma i uljane repice mogla bi, na nekim površinama, opet rezultirati lošom žetvom u narednoj godini.

Naime, unazad nekoliko godina susrećemo se s istim problemom - sijati u prvim rokovima te na taj način dovesti kulturu u fazu razvoja koji će joj omogućiti sigurno prezimljavanje ili malo riskirati i ići u srednje ili nešto kasnije rokove sjetve, i time usporiti nagli i prebujni razvoj tijekom jeseni i izbjeći napad lisnih uši.

Postavlja se pitanje zašto je rok sjetve odjednom postao tako bitan faktor u proizvodnji ozimih strnih kultura.

Odgovor bi trebalo tražiti, između ostalog, u naglim promjenama abiotskih čimbenika

Rokovi sjetve uvijek su bili važan čimbenik u proizvodnji ratarskih kultura. Posljednje desetljeće posebno se ističe visokim ljetnim temperaturama, nadprosječno toplim jesenima, te blagim zimama bez snijega.

U navedenim klimatskim uvjetima treba ozbiljno povesti računa o pravom početku sjetve ozimih strnih kultura.

Naime, prerana sjetva (pšenice i ječma) dovodi do bujnog rasta i prejakog busanja usjeva, a u sprezi s visokim temperaturama obvezno i do masovnije pojave lisnih uši koje, kako je poznato, uzrokuju pojavu viroza koje se u proljeće manifestiraju u svojem najdrastičnijem obliku.

Tipičan primjer takvih zaraza bila je 2006.-2007.g., kada su mnogi usjevi pšenica i ječmova izvlatali još u prosincu, a lisne uši bile su prisutne cijelu jesen. U rano proljeće 2007.godine, gotovo svi usjevi koji su «izvanredno» izgledali u jesen prethodne godine, dali su katastrofalne žetvene rezultate.

I pored pravovremenog upozorenja, mnogi proizvođači nisu poslušali savjet o neophodnom jesenskom tretiranju usjeva protiv uši, nego su bezuspješno pokušavali ugasiti «proljetni požar» kada je već bilo kasno.

Najuspješnija borba protiv virusnih oboljenja na pšenicama i ječmovima je preventivna borba protiv lisnih uši u ranim fazama razvoja usjeva, nešto kasnija sjetva, umjerena dušična gnojidba te borba protiv korova koji su mogući izvor zaraze.

Trenutno stanje usjeva na području Baranje i većeg dijela Slavonije je dobro, osim onih «odličnih». U novim klimatskim uvjetima prvi rokovi sjetve nisu se pokazali najboljima, kako se očekivalo, a ako smo ipak bili nestrpljivi pa prerano obavili sjetvu, trebalo je tijekom duge i tople jeseni obaviti zaštitu usjeva od mogućeg napada lisnih uši.

Oni koji to nisu učinili mogli bi doživjeti teško razočaranje u proljeće, a naročito u žetvi.Naime, neki usjevi su toliko «dobri» da neodoljivo podsjećaju na jesen 2006. i žetvu 2007.

Željko Vencl, dipl. ing. agr.


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve je spremno za prvi Festival agronomije - Agrifest 2024. u Ivankovu, događaj kojega organiziraju tvrtke Agricon, Novocommerce International, Timac Agro i Bayer.