Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 14.12.2014. 07:15

Pšenica i kukuruz odlaze za proizvodnju bioetanola

Rusija je opet nakratko zaplašila tržište novim izvoznim propisima. Potražnja za izvozom EU pšenice raste, a raste i upotreba pšenice i kukuruza za proizvodnju bioetanola. Sve je to popratilo i promjenjivo kretanje cijena na svjetskom tržištu žitarica i uljarica.

Foto: depositphotos.com
  • 1.645
  • 171
  • 0

Još jednom je tržište uzdrmala ruska odluka o novim izvoznim propisima, koja je, na sreću, brzo revidirana. Usjevi u Ukrajini trenutno su u dobrom stanju, a o narednom vremenu ovisi u kakvom će stanju prezimiti. Na tržištu i dalje vlada velika potražnja za europskom pšenicom, a povećana je i njena upotreba u industrijske svrhe, konkretno proizvodnju škroba i bioetanola.

Iz istih razloga bilježi se i povećanje potražnje za kukuruzom u Americi. Razlog tom naglom povećanju su povećane međunarodne potrebe za bioetanolom. Kako se to odražava na tržište i cijene, pročitajte u nastavku.

Mogućnost novih ruskih izvoznih propisa nakratko uzdrmala tržište

Već je početkom mjeseca bila izražena velika zabrinutost zbog smanjenja međunarodnih zaliha pšenice, što je dodatno pojačano nesigurnošću oko mogućih novih ruskih izvoznih propisa. Uzimajući u obzir pad proizvodnje pšenice u Australiji te još uvijek neizvjesnost oko prezimljavanja ukrajinskih usjeva za sezonu 2015./16., opravdan je strah po pitanju ruskog izvoza pšenice. No zabrinutost je smanjena nakon što je vijest malo "probavljena" i nakon što su ruski izvoznici revidirali svoju spremnost na prodaju pšenice.

Naime, Rusija je treći, a Australija peti najveći svjetski izvoznik ove žitarice i svjetsko tržište uvelike ovisi o njihovoj ponudi. Važno je istaknuti i činjenicu da je prema posljednjim informacijama, proizvodnja australske pšenice revidirana za 4 % na niže pa je tako sa rujanskih 24,2 Mt pala na 23,2 Mt, a to bi mogla biti prilika da se potražnja za pšenicom rasprši na EU i SAD.

Što se tiče trenutnog stanja Ukrajinskih ozimih usjeva, koji su zasijani na 94,6 % planiranih površina, početkom tjedna 81,9 % ih je bilo u zadovoljavajućem stanju, barem za sada. Procjenjuje se da na 410 Kha ozimi usjevi još nisu niknuli, što je znatno manje nego u isto vrijeme 2011. i 2012. godine.

Povećana potražnja za europskom pšenicom

Potražnja za europskim izvozom pšenice i dalje je iznad prošlogodišnje razine. Prema posljednjim podacima, izvozne obveze za EU pšenicu, 26. studenog su iznosile 12 Mt, što je 7,4 % ispred prošlogodišnje razine. Ukoliko se ključni svjetski uvoznici fokusiraju na pouzdanije europsko tržište, zalihe na kraju godine, za koje je Europska komisija prognozirala da bi mogle dosegnuti 13,7 Mt, možda i neće biti tako visoke kako se očekivalo.

Pšenica i kukuruz za proizvodnju bioetanola

Sudeći prema podacima britanskog Ministarstva okoliša i prehrane, u listopadu 2014. godine, proizvodnja tzv. "ostalog brašna", uključujući škrob i bioetanol, dosegnula je 152.5 Kt. Rekord je to koji nije zabilježen još od srpnja 1991. godine, a ukazuje na povećanu upotrebu pšence za industrijske svrhe kao što su primjerice proizvodnja bioetanola i škroba. Gledajući iz britanske perspektive, povećanje upotrebe pšenice u proizvodnji etanola, moglo bi poduprijeti potražnju u ovoj godini visokih prinosa.

Povećana je i proizvodnja etanola u SAD-u, koja uzrokuje dnevna povećanja potražnje za kukuruzom. U tjednu koji je završio 21. studenog, u prosjeku se proizvodilo 982K barela dnevno, što je najviša zabilježena razina još od 2010. godine. Ključni pokretač američkog izvoza etanola, koji je u odnosu na prošlu godinu povećan za čak 40 %, je povećana međunarodna potražnja za etanolom.

Relativno stabilne cijene uljane repice

Europske cijene uljane repice nalaze se u razdoblju relativne stabilnosti, s pariškim svibanjskim budućnosnicama za 2015. godinu koje su premašile 340 €/t, što bi mogla biti posljedica očekivanja od europskih usjeva u 2015. godini. Tehnički, podrška cijenama vidi se i na razini od 336-8 €/t, no da bi se moglo govoriti o pozitivnim kretanjima, tržište će morati probiti 345-8 $/t, a cijene novih usjeva bilježe pad. Očekivanja od uljane repice u Europi za 2015. godinu ukazuju na smanjenje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a Međunarodno vijeće za žitarice predviđa da će proizvodnja pasti za 10 % u odnosu na rekord iz 2014. godine, na 21,6 Mt, što bi moglo utjecati na povećanu potrebu EU na uvoz.

Uvoz soje u Kinu sličan prethodnom mjesecu

Izvještaji za studeni pokazuju da je Kina u tom mjesecu uvezla 6,03 Mt soje, što je približno količini koja je uvezena u studenom prošle godine. No, ukupan uvoz u 2014. godini, do sada, povećan je za 12,3 % u odnosu na prošlu godinu. Privatni američki izvoznici izvijestili su o prodaji od 240 Kt soje Kini, a ukupan američki tjedni izvoz dosegnuo je 1,18 Mt. Uspoređujući sa prethodnim tjednom, to je pad od 16 %, no još uvijek iznad očekivanja.

Promjenjiva kretanja cijena

Za britansku pšeničnu stočnu krmu prošli je tjedan bio vrlo nepostojan. Tako su budućnosnice za svibanj 2015. godine tek kratko dotaknule vrijednost od 140 £/t, što je posljednji put zabilježeno još početkom srpnja, da bi na kraju bile zatvorene na 136,00 £/t, samo 20,20 £/t iznad prošlotjednog zatvaranja.

Pariške su budućnosnice za svibanj 2015. zabilježile lagano ojačanje u petak te gotovo probile barijeru od 190 €/t. Početkom tjedna zabilježeno je zatvaranje nešto iznad 190 €/t, što se dogodilo prvi put od kraja lipnja.

Što se tiče svibanjskih budućnosnica soje za 2015. godinu, one su u utorak zabilježile zatvaranje na najnižoj razini od listopada, no od tada su svakodnevno bilježile rast da bi u petak bile zatvorene za gotvo 7 $/t više nego prethodnog petka.

Kao posljedica pojačane proizvodnje etanola u SAD-u, ovog je tjedna u Chicagu kukuruz zabilježio dobitak pa su njegove budućnosnice za ožujak 2015. prilikom zatvaranja bile za 2,50 $/t više u odnosu na prethodni tjedan.

Pojašnjenje iskazanih veličina:

* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Pšenica Svjetsko tržište žitraica i uljarica Bioetanol Proizvodnja škroba Ruski izvoz pšenice Ozimi usjevi Soja Izvozne obveze Uljana repica Stabilne cijene Pad proizvodnje Međunarodno vijeće za žitarice Pšenična stočna krma Kukuruz

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.