Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 19.04.2016. 11:30

Prvi put manje površina pod GMO usjevima

U svijetu je 2015. godine zabilježeno smanjenje površina pod genetski modificiranim kulturama prvi put poslije gotovo 20 godina uzastopnog povećanja.

  • 426
  • 19
  • 0

Prvi put nakon gotovo 20 godina uzastopnog povećanja, na globalnoj je razini 2015. godine zabilježeno smanjenje površina pod genetski modificiranim kulturama, navodi se u izvješću međunarodne neprofitne organizacije za promociju biotehnologije.

Površine smanjene zbog pada cijena

Neke zemlje poput Burkine Faso odustale su od uzgoja GM kultura, ali se smanjenje površina prije svega objašnjava padom cijena pa se očekuje da se rastom istih povećaju i površine pod GM kulturama. U 20 proteklih godina, od početka komercijalne proizvodnje GM kultura 1996. godine, one su uzgajane na ukupno dvije milijarde hektara.

Međutim, poslije "19 godina uzastopnog godišnjeg rasta", površine pod tim kulturama su se smanjile za 1%, navodi se u izvješću nevladine organizacije ISAA (International Service for the Acquisition of Agri-biotech applications).

Tijekom prošle godine GM kulture se uzgajaju na 179,7 milijuna hektara, a godinu dana ranije na 181,5 milijuna hektara. Površine na kojima se uzgaja GM kukuruz smanjile su se za 4%, a površine pod pamukom za 5%. Pojedini poljoprivrednici su također prešli sa kukuruza, pamuka i uljane repice na uzgoj kultura koje se lakše održavaju, poput soje ili suncokreta.

Poljoprivrednici prelaze na jednostavnije kulture za uzgoj

U SAD, koje su svjetski lider sa udjelom od 39%, površine pod GMO usjevima su se smanjile za 2,2 milijuna hektara na 70,9 milijuna hektara. U Kanadi, petom proizvođaču GMO kultura na svijetu, površine su se također smanjile za 0,6 milijuna hektara, i to na 11 milijuna hektara zbog smanjenja površina pod uljanom repicom, navodi se u izvješću.

U Južnoj Africi su se površine pod GM kukuruzom zbog velike suše smanjile za oko 70.000 hektara, sa 3 na 2,3 milijuna hektara. To je najveći pad od 23%. Burkina Faso, jedina zemlja zapadne Afrike u kojoj su se uzgajale genetski modificirane kulture od 2000. godine, prošlog tjedna je u potpunosti odustala od proizvodnje genetski modificiranog pamuka jer se nije pokazao kao dovoljno isplativ.

GMO usjeve u svijetu sije 18 milijuna poljoprivrednika

ISAA podsjeća da su se za 20 godina površine pod GMO usjevima povećale 100 puta i da se njima bavi 18 milijuna poljoprivrednika u 28 zemalja. Od tih zemalja, 20 njih su zemlje u razvoju sa udjelom od 54% na svjetskim površinama pod GM kulturama.

Među njima su Vijetnam koji je počeo proizvodnju 2015. i Kuba koja je to učinila prije dvije godine, dok je Bangladeš udvostručio površine. Pet zemalja u razvoju proizvelo je gotovo polovinu (48%) GM usjeva. To su Brazil koji je drugi po GM površinama u svijetu iza SAD, Argentina koja je treća, Indija je na četvrtom mjestu, Kina na šestom, a Južna Afrika na devetom mjestu.

Od europskih zemalja Španjolska je na 17. mjestu sa 0,1 milijun hektara, a slijede Češka (24. mjesto), Slovačka (25.) i Rumunjska (28. mjesto) sa po manje od 0,1 milijun hektara. Sve te zemlje uzgajaju genetski modificirani kukuruz.

Autori izvješća navode da "prihvaćanje GMO kultura otežavaju strogi propisi" u zemljama u razvoju. Oni su optužili protivnike GMO i novih tehnologija da propise nameću kako bi onemogućili siromašnim poljoprivrednicima pristup ovim tehnologijama.

Kina u sljedećih pet godina olakšava proizvodnju GMO kultura

Kineske vlasti su 13. travnja najavile da će olakšati komercijalnu proizvodnju kukuruza i drugih GM kultura u narednih pet godina. "U petogodišnjem planu (2016-2020) mi ćemo razviti industrijsku proizvodnju glavnih proizvoda, uključujući nove vrste pamuka i kukuruza otpornih na kukce", rekao je Lio Sijuan, visoki državnik kineskog Ministarstva poljoprivrede.

U Kini u proteklih 10 godina nije dozvoljen uzgoj nijedne GM kulture. U toj zemlji se sada u manjoj mjeri uzgajaju samo dvije GM kulture: određena vrsta pamuka koja je dopuštena za uzgoj 1996. godine i vrsta papaje otporne na virus koja je odobrena 2006. godine.

Genetski modificirana soja, kukuruz, pamuk i uljana repica mogu se uvoziti kao sirovina ili sastavni dio nekog prerađenog proizvoda. Kina blagonaklono gleda na biotehnološka dostignuća koja bi joj mogla osigurati opskrbu hranom za populaciju od 1,37 milijardi ljudi. Međutim, masovna proizvodnja GM kultura predmet je rasprave pošto javnost i dalje nerado gleda na to, a znanstvenike i aktiviste za okoliš brinu dugoročne posljedice za čovjeka i bioraznolikost koje se sada još ne mogu predvidjeti.

Foto:bigstockphotos.com;endomotion


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Izvori

EurActiv


Tagovi

GMO usjevi Kukuruz