Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samohodna prskalica
  • 18.09.2015. 13:20

Prskalica koja leti iznad kukuruza

Skoro tri metra iznad zemlje, i s kabinom četiri metra u zraku te krilima od 36 metara. Doista možemo reći da se radi o strojevima učinkovitijim od aviona.

  • 1.843
  • 270
  • 0

Mađarski Nagykőrös Agrár bio je domaćin nesvakidašnje prezentacije. Doista čudesno velika i moćna samohodna prskalica All crop pred novinarima i okupljenim stručnjacima gotovo je preletjela kukuruze. Kao da se radilo o avionu koji prska usjeve.

Iznad kukuruza išla su krila širine 36 metara i upravljačka kabina. Talijanski Mazzotti i njihov menađer prodaje Gianluca Barbieri uz pomoć Matie Pedna su nam pokazali sve karakteristike ove prskalice. Na pisti, pa prilikom punjenja, a poslije i na poljima kukuruza otkrili su nam sve što može ovaj stroj koji se počeo proizvoditi ove godine.

Dvije u Italiji i tri u Njemačkoj

Najnoviji modeli samohodnih prskalica učinkovitiji od aviona!

Prije godinu dana smo bili prisutni prilikom izrade prvog All Cropa u njihovoj tvornici u Raveni. No, za manje od godinu dana već rade dva takva stroja u Italiji, a tri su prskalice u Njemačkoj. No, evo, i u Mađarskoj je prodana jedna takva i prije prve prave premijere koja će se održati za dva mjeseca u Hannoveru.

Sposobnost rada na velikim visinama

Novi model samohodne prskalice

Klirens od čak 2,9 metara doista sve zadovoljava. A visina dizanja krila na 4,8 metara. No, i kabina se diže na nekih četiri metra. Razmak točkova se podešava od onoga koji je potreban za vožnju po prometnicama, pa do tri metra širine, što ga doista čini fantastičnim. Tu su i dalje dobro poznate karakteristike Mazzotti krila. Ona su sa zračnom potporom. I dalje je tu Perkins motor i sve što inače krasi prskalice ove tvrtke. Mađarski zastupnik Agro tipp kft bio je organizator skupa na poljima kod Nagikorosa u blizini Kecskemeta. A zadovoljstvo, što su upravo oni ti koji su uspjeli prodati ovu 250 tisuća eura vrijednu prskalicu, nisu krili. No, kada smo vidjeli što sve može u radu, vjerujemo da i uprava kombinata mora biti ponosna.

Tehnolozi našli rješenje

Tankovi su i s jedne i s druge strane i ravnomjerno se prazne, a kako smo primijetili, napune se za samo nekoliko minuta. Kabina, o kojoj smo već rekli da se nalazi na visinama koja se odabere, doslovce leti iznad kukuruza visokih dva metra. Prostrana je i s odličnom vidljivošću u radu, a i u prometu na cesti. Pogled na kotače je besprijekoran. Ima sve razine zaštite i sigurnosti. Svi kompjuteri i upravljači su na dohvat ruke. Grijanje, klimatizacija i sva oprema je ugrađena u najnoviji Mazzotti. Okupljeni stručnjaci su istaknuli i da su, od kada nema prskanja iz aviona, tehnolozi brzo našli rješenje. A to su upravo ove samohodne prskalice s visokim klirensom. Odnosno visinom kojom idu iznad usjeva.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Mazzotti Samohodna prskalica Nagykoros Kecskemet Iztalija Hungay Mađarska Kukuruz Klirens


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.