Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema tla
  • 10.05.2023. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Provjerili smo kako radi Kongskilde Germinator Pro sjetvospremač

Brojne je demo radove ove godine obavio Kongskilde Germinator Pro sjetvospremač. Pripremao je tlo kako na OPG-ovima tako i u velikim tvrtkama koje se bave poljoprivredom. U nastavku saznajte kakvi su dojmovi i koje su mu odlike.

Foto: Top Agro
  • 2.670
  • 189
  • 0

Sjetvospremač Kongskilde Germinator Pro ove je sezone odradio brojne demo radove kako na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima tako i na poljima brojnih poduzeća koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Kako doznajemo od Gorana Vukelića iz tvrtke Top Agro koja je zastupnik za ovaj brend, riječ je o priključku teškom 3,9 tona koji omogućuje izuzetno preciznu obradu tla na dubini od 2 do 15 cm. Naime, on na pooranom zemljištu stvara optimalnu sjetvenu posteljicu u samo jednom prohodu.

"I centralni dio i krila ovog sjetvospremača mogu se zasebno podešavati čime se pruža mogućnost prilagođavanja različitim tipovima tala kao i svim uvjetima rada na terenu", ističe naš sugovornik rekavši da su upravo to ispitali demo radom kojeg su provodili na našim poljima.

Korisnici zadovoljni demo radom

Korišten je na OPG-u Miličić gdje je za sjetvu ove godine pripremljeno oko 100 hektara. S traktorom Massey Ferguson 7620 isprobali su Germinator Pro radnog zahvata 5,4 m te su, kako su istaknuli, izuzetno zadovoljni kvalitetom finalne predsjetvene obrade na pet do šest cm dubine

Iako im je kiša ove godine prolongirala optimalne rokove sjetve, napominju kako im je u takvim uvjetima bilo bitno imati stroj koji će u jednom prohodu kvalitetno obaviti pripremu tla.

Kongskilde Germinator Pro u demo radu

I Zvonimir Popović, vlasnik tvrtke Kanaan d.o.o., inače poznatoj po proizvodnji slanih grickalica za ovaj stroj ima samo riječi hvale. "Izvrstan je, s njim je moguće odraditi u jednom prohodu puno toga što s drugima nije", dodao je rekavši da ga je na njihovim poljima vukao traktor Massey Ferguson 6490 Dyna6 od 170 KS.

Ovim se sjetvospremačem obrađivalo na lakšim, ali i onim težim, glinastim tlima, a pokazao je zavidne rezultate. "Vukli su ga traktori od 170 KS i oni od 300 i to brzinom od 12 do 13,5 km/h", priča nam Vukelić dodavši da su očekivali da će na nekim tlima trebati traktori veće snage, ali da je radio bez problema.

Više informacija o Kongskilde Germinator Pro sjetvospremaču pronađite u brošuri OVDJE.

Gustoća radnih tijela za vrhunsku obradu

Dubina rada se, dodaje, kretala od pet do 10 cm dok je potrošnja bila od 4,5 do 6,5 litara po hektaru, što je prilično respektabilno. Reakcije su, kaže, bile izuzetno pozitivne čak i kod onih najzahtjevnijih kupaca.

Jedna od značajki je da su radni organi smješteni na svakih šest cm, a ima ih 90 komada. "Možemo kombinirati njihove tipove od elastičnih pera, ravnih opruga pa do motičica ovisno o potrebama", pojasnio je naš sugovornik dodajući da su smješteni pod kutevima od 45 do 60°.

Kao prednost se pokazala obrada s ravnim organima koja je zadržala vlagu u donjim dijelovima tla dok je površinski soj ostao rastresit.

"Ljude zbunjuje jer su se ravne opruge pokazale kao nešto što ne može dobro obraditi tlo u teškim uvjetima poput ovogodišnjih kada smo imali velike količine kiše. Bilo je zbijeno i teško za obradu. Međutim, odlično je to obavio upravo zbog velike gustoće opruga, hidrauličnog cilindra koji vrši pritisak i ranije spomenutih kuteva", dodao je Antun Nikolić iz tvrtke Top Agro.

Goran Vukelić i Antun Nikolić (Foto: Martina Pavlović)

Osim goriva, ušteda i na herbicidima

Postoji, kaže, i manualan način podešavanja svake sekcije gdje poljoprivrednik sam određuje koliko će taj cilindar pritiskati radne organe, a oni su demo radom uspjeli izravnati sve kosine da se prijelazi na površini tla ne vide. Također, opremljen je daskom za ravnanje koja pomaže u izravnavanje ako se ide direktno na brazdu te poništivačima traga traktora.

Vukelić kaže da će ovaj sjetvospremač sve više biti prisutan na našim poljima pogotovo zbog ekonomskih aspekata od strane učinka rada i potrošnje goriva, ali i zbog manjeg zbijanja tala te prohoda.

Odlikuje ga velika gustoća radnih tijela 

"Pruža mogućnost prilagođenost teranima i s većom i manjom zakorovljenosti, a 100 posto pokriva cijelu površinu što omogućava uništavanje korova. Nakon obrade može se primijeniti zemljišni herbicid pa kasnije u vegetaciji nema potrebe za dodatnim prskanjem zaštitnim sredstvima", napominje Nikolić.

Inače, osim ovog širine zahvata 5,40 m u ponudi brenda Konskilde postoji i Germinator Pro širine 6,2 te 7,9 m, a oni imaju i veći broj motičica. 

Na lageru tvrtka Top Agro trenutno ima rabljeni model Kongskilde Germinator Pro sjetvospremača od 5,40 metara koji je korišten u demo radu i prodaje ga po povlaštenoj cijeni. Oglas možete pogledati na linku OVDJE.

Ako se pak odlučite za novi stroj ova tvrtka posebne pogodnosti daje za sve prednarudžbe do 31. listopada, a za više informacija obratite im se na jedan od niže navedenih kontakata.

 


Fotoprilog


Tagovi

Kongskilde Germinator Pro Sjetospremač Priprema tla Zvonimir Popović Zrinko Miličić Antun Nikolić Goran Vukelić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Top Agro d.o.o.

Ulica Sv. L. B. Mandića 111, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 297 355, e-mail: info@topagro.hr web: http://www.topagro.hr/