Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 05.03.2015. 17:45

Prosvjed prijevoznika povisio cijene uljarica!

Globalna proizvodnja pšenice raste, dok joj cijene padaju. EU urod uljane repice obećava - dok je ona u južnoj Europi pogođena vremenskim uvjetima. Cijena uljarica je porasla zbog problema u transportu, a izvoz američke soje usporio.

Foto: depositphotos.com,
  • 515
  • 88
  • 0

Zbog porasta prinosa u Argentini, globalna proizvodnja pšenice, za razliku od kukuruza, procjenjuje se na veće količine, pa su cijene žitarica nešto niže nego inače. Ruski i ukrajinski usjevi se suočavaju s posljedicama loših vremenskih uvjeta. Uljana repica diljem Europe izgleda dobro, osim u južnim dijelovima koji su pogođeni velikom količinom padalina i lošim vremenskim uvjetima. Cijena joj je porasla uslijed prosvjeda brazilskih prijevoznika koji su stvorili pravi poremećaj na tržištu. Izvoz američke soje usporava, ali svejedno se očekuju dobri rezultati.

Globalno više pšenice, ruski i ukrajinski usjevi oštećeni

Najnovija istraživanja Internacionalnog vijeća žitarica, IGC donose nam vijesti o padu cijena žitarica. Do toga je došlo jer je globalna proizvodnja pšenice procijenjena na mnogo veću količinu u razdoblju 2014/15. Globalna proizvodnja pšenice sada se broji na oko 719Mt, za 2Mt više od prethodne prognoze. Revizija na više vodila se povećanjem argentinske proizvodnje pšenice za 1.4Mt, a sada iznosi 13.9Mt.

Rane prognoze govore da će se globalna proizvodnja kukuruza 2015/16 smanjiti za 54Mt, dok ne dođe do 938Mt. S obzirom na izvješća ruskog Ministarstva poljoprivrede, ruski usjevi bi mogli uroditi i za 40 % manje. Jesenas zasijani usjevi su u jako lošim uvjetima, a prognozirane količine uroda su 28-30Mt, nasuprot 48Mt u 2014., tako da će oko 3.6Mha žita vjerojatno propasti.

Zbog lošeg vremena prošle jeseni, velike količine ukrajinskih žitarica doživjet će propast. Razina oštećenih usjeva zimskim uvjetima je oko 13 %, 3 % više nego inače, unatoč tome što bi veća količina posijanih usjeva mogla to nadomjestiti.

Uljana repica južne Europe pogođena padalinama

Poremećaj koji su uzrokovali brazilski prijevoznici prošlog tjedna, pogodovao je globalnim cijenama uljarica, iako je cijena britanskih uljarica zbog kretanja valuta ostala ista. Tijekom vikenda su brazilske vlasti napravile korak prema završetku prosvjeda pa je do nedjelje navečer ostalo samo 12 barikada, naspram njih 52 koje su u subotu uzrokovale prometni kolaps.

Britanski ozimi usjevi uljane repice su generalno u dobrim uvjetima, kao i usjevi diljem EU. No, u južnoj Europi postoje područja gdje je primijećena zimska šteta. Nadalje, teške padaline u toj regiji dovele su do zadržavanja vode na poljima pa se usjevi u tom dijelu moraju strogo nadzirati iz dana u dan. Prognoza za EU proizvodnju uljane repice u 2015. se nije puno mijenjala, pa i dalje, od siječnja stoji količina od 21.6Mt.

Izvoz američke soje usporava, ali i dalje ispred prošlogodišnjeg

Izvoz američke soje pada već treći tjedan. I dok je usporavanje izvoza viđeno već u ovom dijelu godine, jer tržište dočekuje južnoameričku žetvu, sveukupni izvoz je bio manji za 39 % u odnosu na razdoblje prošle godine, tjedno 1.1Mt.

Iako se tjedni izvoz smanjio, sveukupne obaveze (akumulirani izvoz i natprosječna prodaja) su 9 % više s obzirom na prošlogodišnje razdoblje. Prognoza za sezonski izvoz američke soje je 48.7Mt, a sveukupne obaveze dosada su 47.1Mt, pa postaje jasno da će ova prognoza biti i ostvariva, unatoč usporenom tijeku izvoza.

Foto: depositphotos.com, @akulamatiau


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Ukrajinski usjevi Ruski usjevi Prosvjed prijevoznika Ukrajinske žitarice Izvoz američke soje Cijene Kukuruz Uljana repica EU tržište IGC


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]