Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 25.06.2017. 13:30

Prošla sezona rekordna za pšenicu i kukuruz!

Ukupne svjetske proizvedene količine žitarica (pšenica i krupnozrne žitarice) bile su najviše u povijesti, s proizvedenih 2.120 milijuna tona.

Foto: smart.art/bigstockphoto.com
  • 2.576
  • 244
  • 0

IGC-ov indeks za žitarice i uljarice (GOI) u svibnju je narastao za 2% u odnosu na prethodni mjesec, uključujući neto povećanja prisutna kod svih GOI sub-indeksa.

U sezoni 2016/17 zabilježeni su dosad najviši rekordi proizvedene pšenice i kukuruza, a ukupne svjetske proizvedene količine žitarica (pšenica i krupnozrne žitarice) bile su najviše u povijesti, s proizvedenih 2.120 milijuna tona, što je povećanje od 5% u odnosu na prethodnu godinu.

Očekivano povećanje potrošnje od gotovo 100 milijuna tona predvodi kukuruz s značajnim porastom potrošnje za stočnu hranu i potrebe industrije.

Unatoč rekordnoj potražnji, svjetske zalihe žitarica idu prema četvrtom uzastopnom povećanju. Ukupna svjetska trgovina žitaricama i uljaricama procijenjena je na 349 milijuna tona, dosegnuvši time razinu bez presedana.

Porasli indeksi za pšenicu, kukuruz i soju

IGC-ov GOI sub-Indeks za pšenicu u svibnju zabilježio je neto porast od 3% u odnosu na travanj, ali s prosječnim cijenama pšenice koje su ostale nepromijenjene u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

IGC-ov GOI sub-Indeks za kukuruz u svibnju bio je malo viši od prethodnog mjeseca budući da je umjereni rast cijena u SAD-u pokrio sezonski pad cijena u Argentini.

IGC-ov GOI sub-Indeks za soju u svibnju bio je viši za 2% u odnosu na travanj budući da je dobra internacionalna potražnja te usporena prodaja soje od strane farmera podržavala cjenovne razine na spot tržištu u južnoj Americi.

Povećana potrošnja žitarica

S promjenama vezanim većinom uz kukuruz, prognoza za svjetsku proizvodnju žitarica (pšenica i krupnozrne žitarice) u sezoni 2016/2017 uvećana je za osam milijuna tona u odnosu na travanj, s proizvedenih rekordnih 2.120 milijuna tona, što čini rast od 5% u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč rastu proizvodnje, a zbog povećane potrošnje žitarica u svrhu stočne hrane, projekcija krajnjih zaliha smanjena je za tri milijuna tona, na 513 milijuna, što je još uvijek najviše dosad zabilježeno.

Procjena svjetske proizvodnje žitarica u sezoni 2017/2018 iznosi 2.053 milijuna tona, što je smanjenje u odnosu na travanj te 3% niža procjena u odnosu na prethodnu godinu. U svibnju je zabilježena povećana potrošnja žitarica, većinom zbog industrijske upotrebe za etanol na bazi kukuruza iz SAD-a te škroba proizvedenog u Kini. Sve to doprinijelo je smanjenju krajnjih zaliha žitarica u navedenim zemljama, a samim time ukupne svjetske zalihe žitarica manje su za 12 milijuna tona, te iznose 479 milijuna tona, što je 7% manje od prethodne godine.

Očekuje se smanjenje zaliha soje

U sezoni 2016/17 u svjetskom trgovanju sojom očekuje se samo manji godišnji pad i to na razinu od 346 milijuna tona. Za Južnu Ameriku predviđeno je poboljšanje trgovanja, što je podiglo tamošnju procjenu realizacije trgovanja sojom za pet milijuna tona u odnosu na mjesec travanj, dostignuvši time rekord od 350 milijuna tona soje, što je 11% više od zabilježenog godinu prije, a preko 60 milijuna tona iznad petogodišnjeg prosjeka.

IGC projekcije proizvodnje soje za sezonu 2017/18 ostale su neizmijenjene od travnja na 348 milijuna tona, što je tek neznatni pad u odnosu na prošlu godinu. Međutim, veći iznosi početnih zaliha dovode do rasta procjene ukupnih zaliha soje, što posredno opet utječe na povećanu procjenu potrošnje i krajnjih zaliha. Unatoč navedenom, očekuje se daljnje smanjenje zaliha, posebno kod pojedinih izvoznika.

Procjena za trgovinu sojom u sezoni 2017/18 povećana je za 4% na razini godine, bilježeći tako novi maksimum.

Izvor: IGC svibanj 2017., obrada: TISUP, Mirjana Dašek, Foto: smart.art/bigstockphoto.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

Ponuda Potražnja TISUP Uljarice Žitarice Pšenica Kukuruz Soja