Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 03.01.2015. 18:00

Privremeni porez na izvoz žitarica?

Rusija želi uvesti privremeni porez na izvoz žitarica kako bi spasila domaće cijene, Kina je odobrila uvoz GMO soje, a Malezija je produžila razdoblje bescarinskog izvoza palminog ulja.

Foto: depositphotos.com
  • 714
  • 88
  • 0

Već neko vrijeme, svjetsko tržište žitarica s nestrpljenjem iščekuje ruske reakcije na aktualna zbivanja. S obzirom na količine žitarica koje ova zemlja izvozi, svaki njen potez odražava se na cijene žitarica na svjetskom tržištu.

Tako je bilo i proteklih dana kada je Rusija objavila mogućnost uvođenja privremenog poreza na izvoz žitarica.

Ograničenjem izvoza spašavaju domaće cijene

Očito je da je Rusija neslužbeno ograničila izvoz u namjeri da zaštiti domaće cijene, kroz ograničavanje potvrda kvalitete potrebnih za izvoz u određene zemlje. Cijene su, u početku, na tu vijest reagirale prilično plašljivo, a iako je ta situacija na tržištu stvorila volatilnost, cijene su velikom brzinom ponovo pale.

No, probleme s Rusijom, mogla bi iskoristiti EU, čiji je izvoz pšenice na putu ostvarenja rekorda drugu godinu za redom. Odobrene izvozne obveze veće su u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Čini se da bi zabrinutost u ruskom okruženju mogla pridonijeti zadržavanju izvoznog tempa EU ove sezone.

Rastući trend proizvodnje pšenice bilježi i Njemačka

A kako sada stvari stoje, dodatno će rasti i proizvodnja pšenice u 2015. godini. Tako se predviđa da će žetva njemačke ozime pšenice za 2015. godinu porasti u odnosu na 2014. za 2,8%, na 3,2 Mha, a sudeći prema podacima njemačkog Ureda za statistiku, u porastu je i ukupno područje pod žitaricama za 2015. godinu, i to za oko 2,4%, na 5,6 Mha.

Egipat kupio pšenicu po najvišim cijenama posljednjih mjeseci

Egipatski državni kupac žitarica (GASC), kupio je 240 Kt francuske pšenice po cijeni od 258$/t te 60 Kt ruske pšenice po cijeni od 264 $/t, što je najviša cijena zabilježena u posljednjih nekoliko mjeseci.

Povećane prognoze za proizvodnju soju

Povoljni vremenski uvjeti najavljeni za Južnu Ameriku, niže cijene sirove nafte te naznake za još jednu dobru godinu za soju na području SAD-a, dovele su do pada cjelokupnog tržišta. U Brazilu su također povećane prognoze za proizvodnju soje za sezonu 2014. /15. na 91,9 Mt, a iako je i dalje riječ o rekordnoj proizvodnji, prognoza je nešto niža od prethodne, koja je iznosila 95,8 Mt.

Procjenjuje se da je izvoz malezijskog plaminog ulja u razdoblju od 1. do 20. prosinca bio veći za gotvo 9%, u odnosu na isti period u studenom. Očekuje se da će povećanje izvoznog tempa pridonijeti smanjenju zaliha koje su u studenom bile najviše u posljednjih 21 mjesec. A kako bi podržala rastući izvozni trend, Malezija je produžila razdoblje bescarinskog izvoza sirovog palminog ulja do kraja veljače.

Kina odobrila uvoz GMO soje

Tržište je posebno iznenadilo i kinesko odobrenje za uvoz GMO soje. Iako je za sada odobrena samo jedna sorta, na tržištu se rodila nada da će uslijediti i daljnja odobrenja u tom smjeru. Ovo je iznenađujuća odluka ako znamo da je Kina vratila čitav niz isporuka soje i sojinog brašna iz SAD-a ove godine, upravo zbog GMO-a. Bit će zanimljivo pratiti daljni razvoj situacije na ovom polju.

Pojašnjenje iskazanih veličina: * 1 Kt = 1.000t **1 Mt = 1.000.000t *** 1 Mha = 1.000.000 ha
Foto: depositphotos.com


Tagovi

Cijene žitarica Svjetsko tržište žitarica i uljarica Izvoz pšenice Privremeni porez Rast proizvodnje pšenice Malezijsko palmino ulje Smanjenje zaliha Bescarinski izvoz GMO soja Sojino brašno Rekordna proizvodnja Sirova nafta

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]