Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 14.03.2018. 10:30

Pripremite se za zaštitu pšenice od bolesti

Najznačajnija bolest lista pšenice je smeđa pjegavost. Obavite tretman u zastavicu i to s najkvalitetnijim fungicidom te osigurajte kvalitetnu zaštitu listova s Ascra Xpro!

Foto: Bayer
  • 1.105
  • 61
  • 1

Kada pšenica uđe u vlatanje pa nadalje, možemo ju promatrati kao uspravnu stabljiku sa najčešće 6 listova. Kada bi svjetlost jednako prodirala do svih dijelova biljke, svi zeleni listovi bi jednako doprinijeli nalijevanju zrna. Ipak, gusti sklop ne dozvoljava prodor dovoljno svjetla do donjih listova pa su gornja dva lista (zastavica i list ispod) te klas ti koji utječu skoro na 90% prinosa.

Upravo to je i razlog zbog kojeg je najvažnije obaviti tretman u zastavicu i to sa najkvalitetnijim fungicidom i osigurati kvalitetnu zaštitu listova. Ascra Xpro tvrtke Bayer je novi fungicid koji osigurava najkvalitetniju zaštitu i siguran prinos.

Vrlo je važno fungicid primijeniti u pravo vrijeme i onoliko puta koliko to uvjeti za bolest zahtijevaju. Najznačajnija bolest lista pšenice je smeđa pjegavost. Pri određivanju pravog trenutka za primjenu fungicida kao i broja potrebnih tretmana protiv ove bolesti, važno je voditi se sljedećim kriterijima:

  • razvojni stadij pšenice
  • potencijal za bolest i vremenski uvjeti
  • izbor odgovarajućeg fungicida

Pregled pšenice na prisutnost bolesti nužno je početi već od stadija završetka busanja, najkasnije od pojave prvog koljenca.

Što je T2 primjena i što očekivati?

Veliki broj studija pokazuje da 70% prinosa ovisi o zdravstvenom stanju gornja dva lista pšenice. Što su duže bez bolesti, to je omogućena maksimalna fotosinteza tijekom nalijevanja zrna.

Kakva svojstva trebate tražiti od T2 fungicida?

  • izvrsna kontrola bolesti - uglavnom smeđa pjegavost (Septoria spp), ali i druge bolesti koje mogu biti problem
  • kurativno ili stopirajuće djelovanje kako bi se suzbila bolest koja je eventualno prisutna na drugom listu
  • dugotrajno djelovanje kroz period nalijevanja zrna
  • pozitivan učinak na prinos bez obzira na vremenske uvjete

Ascra Xpro je odgovor na sve što tražite od fungicida i kao takav je idealno rješenje za zaštitu pšenice i vašeg prinosa.

Preporučena doza i primjena 1l/ha

Primjenom u fazi kada je list zastavica potpuno izašao, od bolesti štitimo najvažnije listove za prinos, zastavicu i list ispod nje. S dozom 1 l/ha postižemo optimalnu zaštitu od bolesti te osiguravamo duže zeleno lišće, bolje nalijevanje zrna i veći prinos.

Za više informacija o zaštiti pšenice od bolesti, obratite se tvrtki Bayer na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Ascra Xpro Bayer Zaštita pšenice Zastavica Prinos List Smeđa pjegavost Bolest Fungicid


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]