Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrada tla
  • 15.01.2024. 15:00

Priprema tla za kukuruz: Što kada zakasnite s oranjem?

U pojedinim godinama, ukoliko su meteorološki uvjeti povoljni, oranje se izvodi i tijekom zimskih mjeseci, a, na kraju krajeva, i ovaj rok je bolji nego osnovna obrada u proljeće

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 12.646
  • 669
  • 0

Priprema tla za kukuruz podrazumijeva osnovnu, dopunsku i finu predsjetvenu obradu. Mogući su načini racionalizacije sustava klasične obrade, koji se ogledaju prvenstveno u primjeni reducirane ili minimalne obrade zemljišta.

Ona podrazumijeva različite varijante priključivanja radnih tijela kako bi se smanjio broj prohoda strojeva ili izostavljanje pojedine radne operacije.

Osnovnom obradom smanjuje se brojnost korova, štetnika i parazita, unose se u zemlju organska i mineralna gnojiva, kao i žetveni ostaci prethodnog usjeva, te stvara povoljno opće stanje oraničnog sloja tla. Poslije strnih žitarica, osnovna obrada izvodi se u dva poteza i to plitko zaoravanje strništa neposredno poslije žetve predusjeva i oranje na punu dubinu tijekom ljetnih mjeseci.

Obavezna mjera: Na prašenju strništa ne treba štedjeti jer nas može skupo koštati

Ne preporučuje se paljenje žetvenih ostataka jer se tako gubi organska tvar u kojoj se nalazi i dio hranjiva potrebnih usjevu tijekom naredne godine. Prije zaoravanja žetvenih ostataka pšenice upotrijebiti 30 - 50 kg N/ha (oko 100 kg Uree ili 150 kg KAN-a) radi aktiviranja mikrobioloških procesa u tlu, odnosno bržeg razlaganja biljnih ostataka. Dosta se griješi i u tome da se oranje izvodi tijekom zimskog razdoblja i u proljeće, što ne bi trebalo biti pravilo već nužda.

Osim toga, osnovna obrada u dva poteza izvodi se i nakon višegodišnjih mahunarki, dok se poslije usjeva kasne jesenske berbe ova izvodi u jednom potezu oranjem na punu dubinu. Optimalna dubina oranja je 25 do 30 cm, a optimalni rok za izvođenje osnovne obrade je razdoblje srpanj - rujan, a krajnji rok rujan - studeni. Također, radi akumuliranja vlage, u sušnim uvjetima orati dublje (35 cm).

Bolje zimsko, nego oranje u proljeće

U pojedinim godinama, ukoliko su meteorološki uvjeti povoljni, oranje se izvodi i tijekom zimskih mjeseci, a, na kraju krajeva, i ovaj rok je bolji nego onaj u proljeće.

U uvjetima kada je ona nekvalitetna i kasno izvedena, neophodno je obaviti dopunsku obradu kojom se zatvaraju brazde, usitnjavaju krupne grude zemlje i poravnavaju neravnine. Dopunska obrada se izvodi tijekom zime ili rano u proljeće strojevima ravnjačima, teškim tanjuračama ili drljačama. Pojedini autori preporučuju da se poslije jesenskog oranja, naprijed navedenim strojevima zatvore brazde prije zime, da bi se površinski sloj tla ravnomjerno smrznuo.

Ako vrijeme dozvoljava, oranje se izvodi i tijekom zimskih mjeseci 

Fina predsjetvena priprema izvodi se nekoliko dana prije sjetve kukuruza s ciljem čuvanja akumulirane zimske vlage, zatim da se unesu mineralna NPK hranjiva i pesticidi (herbicidi i eventualno insekticidi), unište klijanci korova te da se formira rastresit sjetveni sloj, koji je u površinskom dijelu dobro provjetren i topao, a u donjem dijelu umjereno zbijen i vlažan.

Na zemljištima koja su kvalitetno obrađena tijekom jeseni i dobro izmrzla tijekom zimskog razdoblja, ovakva se obrada izvodi kombiniranim kultivatorima sjetvospremačima, i to u jednom ili dva prohoda agregata na dubini osam do 10 cm.

Spas za kasnu obradu - tanjurače i drljače

Obično, sa zaoravanjem strništa upotrijebiti 150 kg/ha KAN-a, u osnovnoj obradi s oranjem 300 kg/ha NPK 8:24:16, dok pred sjetvu unijeti 100 kg/ha NPK 15:15:15 i 250 kg/ha KAN-a. Preporučuje se i primjena čvrstog stajnjaka svake treće ili četvrte godine u količini 20 - 50 t/ha u jesen s dubokim oranjem. Na ovaj način upotreba mineralnih gnojiva može se smanjiti do 50 posto.

Stajnjak na njivi: Kako smanjiti gubitke hranjivih tvari?

Za prinos od osam tona po hektaru, na osnovu agrokemijske analize i stupnja iskorištenosti NPK hranjiva (N 55-80 posto, P2O5 25-35 posto i K2O 55-65 posto), u prosjeku osigurati: 100 do 150 kg/ha dušika, 90 do 120 kg/ha P2Oi 80 do 110 kg/ha K2O.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Osnovna obrada Dopunska obrada Zaoravanje strništa Predsjetvena mineralna gnojidba Predsjetvena obrada Obrada sjetvospremačima NPK Stajnjak


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]