Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ivo Kelić
  • 15.07.2016. 09:00

Prinos vrhunski, no većina pšenice treća klasa

Na OPG-u Ive Kelića u Marincima završila je žetva pšenice, a rezultati su zadovoljavajući. Dobru žetvu mogla bi međutim pokvariti niska otkupna cijena pšenice.

Foto: Alen Kuns
  • 3.428
  • 370
  • 0

O marinačkom poljoprivredniku Ivi Keliću već smo pisali i mnogi su pročitali priču o njegovih 34 hektara pod industrijskom konopljom koja je sada visinom već prerasla i samog Kelića. I dok čeka da krajem kolovoza krene u njezinu vršidbu, Ivo Kelić bitku bije na drugim poljima jer taj poljoprivrednik ne živi samo od sjetve konoplje. Ima na njegovim njivama svega, pa tako i pšenice koju je jesenas zasijao na 50 hektara i baš u srijedu, dok je temeperatura zraka pržila sve pred sobom, Kelićevi su ovršili i posljednji hektar te krušarice.

"Zadovoljan sam. Prosječni prinos iznosio je 9 tona po hektaru uz zadovoljavajuću kvalitetu. Moram time biti zadovoljan. Dakako da su mogući veći prinosi ali za to trebaju i veća ulaganja", kaže skromno Ivo Kelić koji je jesenas zasijao sorte pšenice Graindor i Sofru i koje su se kako napominje pokazale iznimo dobrima.

Za dokučiti poticaje treba biti doktor matematike

Na primjedbu kako ovoga ljeta svi imaju dobre prinose u žetvi pšenice, napominje kako to i nije baš tako te ima poljoprivrednih proizvođača koji su sa pojedinim sortama ostvarili nevjerojatnih 4 tone po hektaru iako su se držali svih agrotehničkih mjera. Na pitanje o isplaćenim poticajima, samo namršti čelo i kaže kako je o tome bolje ne razgovararati.

"Greška je što nam poticaje ne daju po predanoj količini. Na ovaj način, na koji smo dobili poticaje, nitko ne zna na čemu je. Treba vam doktor matematike i mislim da i on ne bi ušao u logiku podjele poticaja. Neki su dobili 4.000 kuna po hektaru, a neki 800 kuna manje i nitko ne zna kako i zašto. Kada tih 800 kuna pomnožite sa hektarima to je velik novac na koji ste računali i htjeli ga primjerice uložiti u plaćanje zakupa, a sada ga nemate", kaže.

Dotaknuvši se otkupne cijene ovogodišnjeg roda pšenice, kaže kako je jedino izvjesno da je cijena ove godine rekordno niska.

"Neki otkupljivači nude za prvu klasu 1 kunu. To je ona pšenica koja ima iznad 14% proteina što je vrlo rijetko. Druga klasa je 90, a treća 85 lipa s time da je većina pšenica treća klasa", kaže Ivo Kelić koji je u mislima već u novoj žetvi i berbi.

Konoplja, suncokret, kukuruz... Poslu, čini se, na OPG-u Kelićevih u Marincima nikad kraja.

Foto: Alen Kuns


Povezane biljne vrste

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Žetva Konoplja Suncokret Kukuruz Pšenica Otkupna Cijena Ivo Kelić Marinci Otkupljivači Kuna Prva Klasa Hektar Poticaji Prinos Graindor Sofru


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.