Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza tla
  • 24.09.2013. 22:22

Precizno uzimanje uzorka tla

Tvrtka Nietfeld proizvodi uzimače uzorka izrađene u skladu sa najnovijim tehnologijama. Prezentiran je elektronički i automatski način uzimanja uzoraka te novitet Speedprob koji ima veću još učinkovitost

  • 2.261
  • 153
  • 0

Za visoke prinose treba pravilno koristiti repormaterijal. Količina hranjiva koju je potrebno unjeti na njivu te ostali segmenti koji bitno utječu na kvalitetu uzgajane kulture ovise o vrsti i kvaliteti tla. Kako bismo znali koju su najoptimalniji omjeri korištenja npr. gnojiva potrebno je vršiti analizu tla iz koje dobivamo detaljne informacije o mikro i makroelementima koji se nalaze u tlu. Kvalitetnom analizom tla uštedjet ćemo i vrijeme i novac jer možemo na vrijeme utvrditi da sadnja na željenoj parceli ne odgovara kulturi koju smo namjerili gajiti.

Čak i na malim površinama hranjiva u tlu odnoso struktura može biti različita ovisno o položaju njive te nagibima. Uzimanje uzoraka tla može se obaviti ručno ili strojno. Za obje metode postoje širok izbor alata i strojeva, a mi Vam predstavljamo tvrtku Nietfield koja proizvodi uzimače uzorka tla za velike i male površine.

Prezentaciju uzimača uzorka tla Speedprob organizirala je Poljoopskrba međunarodna trgovina koja je dugogodišnji ovlašteni zastupnik i partner njemačkog proizvođača opreme za uzorkovanje tla, Bodenprobetechnik Nietfeld GmbH. U Hrvatskoj je PMT u zadnjih 7 godina prisutan sa njihovim uzimačima uzoraka tla Duoprob (uzimanje uzoraka do 60 cm dubine, korisnici: PIK Vinkovci d.d., Belje d.d., Sladorana d.d., Kutjevo d.d.), Multiprob (uzimanje uzoraka do 120 cm dubine, korisnik: Tvornica šećera Osijek) te N 2005 (brzo uzimanje uzoraka do 30 cm dubine, korisnik: Vupik d.d.).

Prezentaciju uzimanja uzorka tla vodio je Walter Nietfeld, vlasnik tvrtke Nietfeld. Na poljima tvrtke Sjemenske kulture d.o.o. prisutni poljoprivredni proizvođači mogli su vidjeti 2 stroja u radu monitrana na ista "kolica" - Nietfeld N2012 i Speedprob. Posebnost ovih uzimača tla je da više nije potreban traktor koji bi ih vukao, već je dovoljan terenac ili čak i quad. Posebnost kod uzimanja uzorka quadom je što se iza vozača stavlja akumulator koji napaja uzimač uzoraka, a ispred vozača je postavlja sam uređaj za uzimanje uzorka.

Drugi stroj koji je bio prezentiran u radu - Nietfeld N2012, upravljan je preko komanda u kombiju gdje su se željene naredbe uzimanja tla unosile programski u kompjuteru koji je davao naredbe GPS - u (npr. da se uzorak uzme svakih 15 m sa 30 cm dubine i odlaže u posudice), ali se može podesiti i ručno uzimanje uzoraka. Stroj je montiran sa strane te je lako pratiti uzimanje uzorka uz pomoć bočnog retrovizora. Ovaj uređaj pokazao je svoju iznimnu efikasnost prilikom uzimanja uzoraka na izrazito "teškim" tlima. Dolazi opremljen sa vlastitim hidrauličkim agregatom.

Optimalna brzina kretanja uzimača uzorka tla Speedprob-a prilikom koje ovaj uređaj uzima uzorke tla je od 8 do 12 km/h. Brzina ovisi o vrsti i kvaliteti tla na kojemu se vrše ispitivanja. Ciklus uzimanja uzorka traje 8 - 10 sekundi, odnosno 16 prodora sa po "mješovitom" uzimanju uzoraka. Za potpunu radnju uzimanja uzorka potrebno je oko 4minute u koje je uključena i vožnja automobila.

Speedprob ima skladišni prostor dovoljan za 15 pojedinačnih uzorkovanja tla što je dovoljno za 1 sat neprekidnog uzimanja uzoraka bez pražnjenja spremnika pri optimalnim uvjetima rada.

Uzorci se uzimaju bez zaustavljanja te se vozač ne umara prilikom konstantnog kočenja i kretanja, a čuva se i samo kvačilo vozila.

Nakon prezentacije strojeva prisutni su mogli voziti kombi i sami se uvjeriti u lakoću upravljanja. Sam način uzimanja uzorka tla, odnosno odlaganja, može se programirati po željama što znači da se uzorci mogu odlagati svaki u zasebnu posudicu ili sve skupa u jednu kao jedinstveni uzorak sa ispitane njive.

Preciznost navođenja sa GPS-om je do 1cm. Stroj se može dobiti na probu od 2-3 tjedna, ali se najam plaća. U slučaju kupovine stroja, najam je besplatan. Prilikom ručnog upravljana strojem, rekacija sonde je u sekundi od zadavanja naredbe za uzimanjem uzorka. Moto tvrtke je da su im bitne želje i potrebe kupaca te time ravnaju proizvodnju odnosno uvođenje novih tehnologija kako bi zadovoljili kompleksno tržište.

Kapacitet uzorkovanja je 15 uzoraka na 8 tabli, ukoliko table nisu jako udaljene jedna od druge. Speedprob može napraviti 224 "uboda" u jednom satu. Brzina kretanja prilikom uzimanja uzoraka je od 3 - 12 km/h s time da se manje od 3 km/h ne smije voziti jer je to presporo za uzimanje reprezentativnog uzorka tla. Za pojedinačna mjerenja može se programirati uzimanje 15 do 20 uzoraka.

U nastavku članka donosimo Vam foto galeriju te dva video priloga - Prezentacija uzimača uzoraka tla Speedprob i Nietfeld N2012


Fotoprilog


Tagovi

Analiza tla Njiva Tlo Walter Nietfeld Sjemenska kultura d.o.o. GPS Sonda


Autorica

Maja Bakota

Više [+]

Maja je administratorica/urednica AgroKluba. Završila je diplomski studij financijskog managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Zanima se za društvene mreže, community management i SEO. Osebujnog glazbenog ukusa :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)