Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 07.11.2016. 13:30

Pravo je vrijeme za Alister Grande!

Jeste li propustili pripremu koja će vam omogućiti punu zaštitu žitarica od korova u jesensko vrijeme prskanja? Prebacite se na Alister® Grande - moderni herbicid za rano suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i jednogodišnjih širokolisnih korova u ozimoj pšenici i ozimoj pšenoraži.

  • 2.162
  • 98
  • 0

Priprema za dobar urod

Već sad je došlo vrijeme da se pobrine oko dobrog uroda za iduću godinu. Pogodna priprema tla, pravovremena sjetva tretiranog sjemena, odgovarajuća gnojidba i pravovremena kontrola korova i bolesti žitarica, samo su neke od mjera za postizanje cilja svakog poljoprivrednika: visok i kvalitetan prinos proizvoda.

Dakle, u našoj zemlji, kao i drugdje u svijetu uskolisni i širokolisni korovi smanjuju količinu i kvalitetu ubranih zrna. U slučaju ranije sjetve i duge prekrasne jeseni neki korovi mogu izazvati znatne štete u razdoblju od kasne jeseni do ranog proljeća.

Suzbijanje korova na ozimoj pšenici i pšenoraži

Alister® grande je najmoderniji herbicid za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova na ozimoj pšenici i pšenoraži.

Aktivne tvari mezosulfuron i jodosulfuron spadaju u skupinu sulfonil urea. Obje aktivne tvari se sistemično prenose, a biljka ih upija kroz listove i preko tla. Mezosulfuron djeluje preko tla na najvažnije uskolisne korove kao što su obična slakoperka i mišji repak. Zato pripravak Alister® grande možemo upotrijebiti u ranim fazama razvoja žitarica, već u jesenskom razdoblju odnosno rano u proljeće do kraja busanja.
Alister® grande se može koristiti od razvojne faze 2 prava lista (BBCH 12) pa do kraja busanja (BBCH 29) pšenice.

Optimalno vrijeme primjene Alistera prema veličini biljke

Alister® grande se upotrebljava kada je korov u fazi aktivnog rasta. Suša i niske temperature (2-5 °C) usporavaju djelovanje, ali ne smanjuju učinkovitost herbicida. Usjev u trenutku tretiranja ne smije biti pod stresom (suša, mraz, bolesti, slano tlo, poplava, jaki nedostatak hranjivih tvari). U tom slučaju može doći do prolaznog bijeljenja žitarica. U svakom slučaju, simptomi će nestati čim uvjeti za rast i razvoj žitarica budu ponovno normalni.
Alister® grande se u potpunosti upija u biljke u roku od četiri sata. Kiša koja padne četiri sata nakon aplikacije pripravka neće utjecati na njegovu učinkovitost. U trenutku prskanja lišće ne smije biti mokro.

Dodavanje okvašivača se ne preporučuje jer je Alister® grande već u OD formulaciji. Ona već sadrži okvašivač u optimiziranoj koncentraciji za specifične potrebe aktivnih tvari u pripravku.
Bayer navodi kako se u prethodnoj sezoni Alister® grande koristio na usjevima ozime pšenice i ozime pšenoraži te ističu kako su sigurni u njegovu učinkovitost i djelotvornost. Proizvođači su bili vrlo zadovoljni.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Suzbijanje korova Herbicid Prinos Pšenica Zaštita


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]