Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj konoplje
  • 14.08.2016. 15:00

Pravda za industrijsku konoplju

U ovoj godini bit će riješena zakonska regulativa koja će omogućiti upotrebu cijele biljke industrijske konoplje, najavio je za Agroklub predsjednik Udruge Kronoplja Gordan Masnjak.

Foto: bigstockphoto.com, stockasso
  • 4.608
  • 539
  • 0

U ovoj godini bit će riješena zakonska regulativa koja će omogućiti upotrebu cijele biljke industrijske konoplje, najavio je za Agroklub predsjednik Udruge Kronoplja Gordan Masnjak. Do sada su uzgajivači ove profitabilne kulture mogli u komercijalne svrhe koristiti samo sjemenke, dok se ostali dio stabljike zaoravao u polju i koristio kao gnojivo.

"Njenu dosadašnju upotrebu branio je Zakon o drogama. Intenzivna kampanja za legalno korištenje cijele biljke industrijske konoplje počela je početkom ove godine, zeleno svjetlo dalo je i Ministarstvo poljoprivrede", kako kaže Masnjak.

Od 2012. dozvoljena samo prerada sjemena

Industrijska konoplja je podvrsta marihuane. Po sjemenu i listu su slične, ali je koncentracija THC-a u industrijskoj znatno manja i nalazi se u granicama dozvoljenim za ljudsku prehranu. Nekada se od industrijske konoplje, njene stabljkie, radila tkanina. U međuvremenu je došla zabrana njenog uzgoja, da bi od 2012. bila dozvoljena samo prerada sjemena.

Preradom sjemena dobiva se ulje, brašno i proteini koji imaju široku upotrebu u prehrani te na razne načine blagonaklono djeluju na ljudski organizam - poboljšavaju probavu, smanjuju apetit, ubrzavaju metabolizam, pojačavaju mišićnu masu.

Logična alternativa i bogata sirovina

"Mi sada koristimo samo 10 do 15% mogućnosti. Samo od sjemena industrijske konoplje, koje se proda kao sirovina, može se na jednom hektaru ostvariti 15.000 kuna prihoda. Ako se to sjeme obradi, od njega proizvede ulje, proteinsko brašno, taj iznos se penje na 40 do 50 tisuća kuna. Kada se omogući korištenje cvjetova i lišća i ostalih, iznos zarade će biti daleko veći", kaže Masnjak.

Udruga Kronoplja promovira uzgoj industrijske konoplje te pomaže uzgajivačima u nabavi sjemena, potrazi za tržištem i rješavanju drugih problema. Industrijska konoplja sve se više postavlja kao logična alternativa uzgoju tradicionalnih kultura, poput pšenica i kukuruza, koje ekonomski postaju sve neisplativije.

Foto: bigstockphoto.com, stockasso


Tagovi

Konoplja Sjeme


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.