Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Blažević
  • 28.05.2017. 15:00

Potraga za tržištem miskantusa na OPG Blažević

Miskantus - jedno u teoriji, drugo u praksi!

  • 6.546
  • 254
  • 0

Miscanthus giganteus jedna je od najzanimljivijih energetskih biljaka našeg vremena, i to uz minimalni angažman i ogromne prinose. Energetski je visokokvalitetna i ekološki prihvatljiva sirovina za proizvodnju krutih biogoriva. Kod nas je poznat i kao kineska trska ili kineski šaš. Zbog velikih dimenzija, na engleskom je dobio ime elephant grass (slonova trava).

Zamjena za malč

Miskantus predstavlja jeftiniju, domaću i vrlo zgodnu zamjenu za uobičajeni malč koji je izuzetno izdržljiv i potrebne su manje količine. Osim toga iverje Miscanthusa se koristi i kao sredstvo za izolaciju odnosno kao dodatak građevinskim materijalima. Najveći dio Miscanthusa koristi se za ogrjev, kao zamjena za drvo direkno sa polja.

Slama za gnojidbu, iverje za izolaciju, ogrjev

Može se koristiti kao prostirka za konje i male životinje. Slama miskantusa ima veću moć upijanja od normalne slame i može se, što je vjerojatno najveća prednost, poslije upotrebe ponovo koristiti za gnojidbu. Miskantus je strana vrsta i za uzgoj u RH potrebna je dozvola Ministarstva zaštite zdravlja i okoliša.

Pilot projekt proizvodnje miskantusa

Prije tri godine Alenka i Srećko Blažević iz Karlovca uključili su se u pilot projekt Karlovačke županije za proizvodnju miskantusa. Poklonjeno im je 9.000 komada rizoma miskantusa i posadili su na jednom hektaru. Za sadnju je bio potreban vlasnički list i 1 ha zemlje. Na zemlji je bio drač pa su zemlju pripremili, malčirali, preorali i prefrezali. Sađen je 2014. ručno. 2015. su ga pokosili i ostavili kao malč na njivi, a 2016. su ručno poželi prvi urod. Zbog kišne godine bilo ga je 1,5 do 2 tone. Ove godine ga je snijeg dosta slomio, a očekivani prinos je 5,6 do 8 tona. Sada, 2017. ne znaju što i kako dalje.

Tko otkupljuje miskantus?

"Kontaktirala sam nekoliko firmi koje se bave peletama, ali s obzirom na malu količinu nije im bilo interesantno, a neki od njih nisu ni čuli o miskantusu. Ovo je naša prva veća berba koju očekujemo, ali tko otkupljuje miskantus?

Prvi problem koji nas je zadesio bio je korov i trava koji su nikli zajedno sa miskantusom. Tražili smo koga i kako da dobijemo podatak s čime tretirati i tako došli do Josipa Fabijanča iz firme Miskantus d.o.o. Družba za razvoj, opskrbo in promocijo obnovljivih virov energije iz Murske Sobote. Dao nam je dosta savjeta, a među ostalim i s čime tretirati korov koji je niknuo. Vrlo ljubazan i spreman na pomoć rado je odgovorio na svaki moj mail i upit o miskantusu te je upravo njegov savjet bio da prvu godinu 2015. požanjemo i ostavimo za malč na njivi.

Kopajući, ili bolje rečeno guglajući u travnju 2015. došla sam do Nikole Bilandžije dipl.ing.agr sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji je upravo u tom periodu i doktorirao upravo na miskantusu. No ništa više osim savjeta i podataka o rastu miskantusa nismo dobili jer ni on kao čini mi se nitko u HR o otkupu i preradi nema pojma. Sve su to pusta istraživanja ali konkretnog finalnog proizvoda ili bolje rečeno iskorištenja miskantusa kao sirovine ili energenta nema.

Austrijanci zainteresirani za otkup?

Došla sam i do Sanje Jurinac koja je zastupnik firme iz Slatine i koja mi je poslala podatke Miscanthus F.A.R.M. iz Austrije, a kontakt osoba je Johannes Furtlehner, koji bi navodno otkupio naš miskantus, ali ja i suprug zbog nepoznavanja jezika i nedovoljne informiranosti nismo ga kontaktirali.

Miskantus - jedno u teoriji, drugo u praksi

Pokušali smo naći tko bi nam napravio uslugu briketiranja ili da nam netko iznajmi briketirku da si sami izbriketiramo i koristimo za loženje u centralnom, ali ni to nismo uspjeli. To bi nam bilo najisplativije, ali još za sad ništa. U Celju ima proizvođač Kmetija Zorko. Od njega sam dobila volju da ne odustanem. Čovjek ima 8 hektara pod miskantusom već sedam godina, razvio je i tržište, a u planu mu je otkup od malih proizvođača u ovom dijelu EU", ispričala je Alenka.

Grijanje obiteljske kuće na sječku miskantusa

Inače, kaže, Zorko ima i grijanje obiteljske kuće na sječku miskantusa. Izrađuje brikete, ima svoju briketirku koju im je zdušno ponudio da je prevezu kod sebe i izbriketiraju svoj miskantus.

Jedna odmogućnosti plasmana: farme kokoši

"Kad je dobra sezona ima 17-18 tona po hektaru, a na istoj toj površini prošlu godinu kad je bilo kišno bilo je samo 3 tone. Njegovo glavno tržište su farme kokoši i pura, a miskantus koriste za nastrti ispod životinja jer ima veliku moć upijanja i sad po tim novim zakonima EU za ekološku proizvodnju i gnoj sa farmi mora biti eko uzgoja, a to upravo daje miskantus.

U svim zemljama EU čini se da je miskantus prepoznat, samo kod nas u RH nažalost ništa. Pitam se zašto to mora biti tako, ima li naznaka promjene i boljitka ili da i mi kao i svi u Hrvatskoj odmah odustanemo. Eto to je naša pomalo tužna priča zvana miskantus, puna saznanja o toj čudnoj biljci ali nažalost ništa više od toga", kaže Alenka.

Nažalost, miskantus je i dalje na njivi.


Tagovi

Miskantus Kineska trava Nešto novo Ogrjev


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]