Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 25.01.2015. 07:15

Potencijal za veću prodaju žitarica izvan EU

Ukrajina ozbiljno razmišlja o ograničenju izvoza pšenice, a u Rusiji bi od 01. veljače trebale stupiti na snagu izvozne carine na pšenicu. Tržište je dodatno prodrmao i pad eura koji se odrazio na cijene.

Foto: depositphotos.com
  • 735
  • 126
  • 0

Prošli su tjedan svjetsko tržište žitarica i uljarica obilježile dvije važne informacije. Prva se odnosi na nastojanja ukrajinskog Ministarstva poljoprivrede da pronađe najbolji način za ograničavanje izvoza pšenice za mljevenje do kraja ove sezone, gdje UkrAgroConsult predlaže početni limit od 400 Kt do kraja veljače. Sama ideja došla je kao posljedica zabrinutosti za stanje zaliha u okruženju, ali i za proizvodni potencijal za sezonu 2015./16.

U protekle tri sezone, izvoz za veljaču je varirao od 188 Kt do 446 Kt, gdje je pšenica za mljevenje činila oko polovine tog broja. Iako još uvijek nema službenih ograničenja, očekuje se da će se predstavnici ministarstva i trgovci sastati kako bi donijeli odluke o budućoj strategiji po ovom pitanju.

A iako neformalno, ograničenja u izvozu pšenice već neko vrijeme primjenjuje i Rusija. Već smo izvještavali o njiovim pojačanim kontrolama kvalitete, ali i u administrativnim kašnjenjima koji su išli upravo u cilju ograničenja izvoza. No, od 01. veljače, izvozne bi carine trebale biti službeno izrečene, iako se još uvijek ne zna koliko će one trajati.

Nagađanja o ekonomskom paketu poticaja srušila euro

Druga informacija koja je obilježila tjedan na tržištu žitarica i uljarica je vrijednost eura. Naime, nagađanja da će Europska središnja banka objaviti težak ekonomski paket poticaja, utjecala je na oštar pad eura u proteklom tjednu, koji je u odnosu na američki dolar pao na najnižu razinu u posljednjih deset godina.

To je pozitivna vijest za europska tržišta, djelomice ih izolirajući od pada američkih cijena te stvarajući potencijal za veći izvoz u zemlje izvan Europe. No, euro je pao na najnižu razinu i u odnosu na funtu još od ožujka 2008. godine, a slabiji euro u odnosu na funtu utječe na smanjenje konkurentnosti britanske pšenice na europskom tržištu.

Kratki izvještaj o konkretnim cijenama

Svibanjske budućnosnice za pšeničnu krmu prošlog su petka zatvorene na 131.00 £/t, što je pad od 4.60 £/t u odnosu na tjedan prije, a pad su slijedile i svibanjske budućnosnice u Chicagu, koje su tjedan završile s padom od 12,12 $/t u odnosu na protekli tjedan. Kao posljedica povećanog izvoza tijekom tjedna te pada eura, pariške su budućnosnice za svibanj 2015. zatvaranje dočekale povećanjem od 1.5 €/t na tjednoj razini.

Pariške budućnosnice uljane repice za svibanj 2015. prošlotjedno su zatvaranje dočekale na 356.50 €/t, za 3.00 €/t niže nego tjedan prije. Ovo negativno cjenovno tržišno kretanje odrazilo se i na britanske cijene uljane repice, čija je vrijednost pala za 7.00£/t, na 270.00£/t.

Cijene soje utječu i na cijene uljane repice u Europi

Prošlotjedni izvještaj američkog Ministarstva poljoprivrede vratio je negativan ton cjenovnih kretanja na tržištu uljarica. Odjeknula je vijest o najvećim zalihama soje u Americi još od 01. prosinca 2006., a dodatno su povećane i prognoze za proizvodnju soje u Brazilu, s obzirom na vremenske uvjete koji tome u ovome trenutku pogoduju. Kako je soja dominantna svjetska uljarica, smjer kretanja njezinih cijena često utječe i na cijene uljane repice u Europi. No, u ovom trenutku, slabljenjem eura u odnosu na američki dolar, cijene uljane repice u Europi pomalo su izolirane od pada na američkom tržištu soje.

Moguća zabrana GM usjeva

Za kraj, svjetskim je tržištem žitarica i uljarica odjeknula i vijest da je EU parlament, nakon godina rasprave, izglasao da će se zemlje moći isključiti iz bilo kojih budućih odobrenja GM usjeva. Naime, članice EU će biti u mogućnosti zabraniti uzgoj GM usjeva, koji se ne odnose na znanstvene svrhe, a koje je odobrio EU parlament.

Pojašnjenje iskazanih veličina: * 1 Kt = 1.000t **1 Mt = 1.000.000t *** 1 Mha = 1.000.000 ha
Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Zalihe soje Cijene uljane repice Odobrenja GM usjeva Pad eura Proizvodni potencijal Ograničenje izvoza pšenice Ekonomski paket poticaja Američki dolar Europsko tržište Pšenična krma Uljana repica EU parlament Ukrajina Rusija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.