Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nezainteresiranost za organsku proizvodnju
  • 14.08.2014. 08:20

Potencijal izvoza za proizvođače eko žitarica

Domaće proizvođače organska proizvodnja, zbog složenosti procesa i dužih razdoblja povrata na uloženo ne zanima previše, a osim toga, hrvatska poljoprivreda opterećena je usitnjenim parcelama. No, Upravu Hipp grupacije ne zanima nijedan komad zemlje manji od 500 hektara.

Foto: freedigitalphotos.com
  • 1.565
  • 125
  • 0

Domaće proizvođače organska proizvodnja, zbog složenosti procesa i dužih razdoblja povrata na uloženo ne zanima previše, a osim toga, hrvatska poljoprivreda opterećena je usitnjenim parcelama, što je samo jedan dio problema. No, u upravi Hipp grupacije smatraju kako Hrvatska ima golem potencijal za organski uzgoj hrane, sa idealnom klimom, vrlo dobrim tlom i zdravim i čistim okolišem. Ipak, hrvatske je poljoprivrednike teško nagovoriti na prijelaz sa konvencionalnog na organski uzgoj jer još uvijek ne shvaćaju koliki je izvozni potencijal organske hrane.

Iako se prije nekoliko godina sastao sa poljoprivrednicima u Osijeku i objašnjavao im sve prednosti organskog uzgoja, Stefan Hipp, suvlasnik i član Uprave Grupe Hipp, i dalje je razočaran što sve sirovine za proizvodnju ovolikog obujma mora uvoziti u Hrvatsku.

Sirovine su prisiljeni uvoziti poglavito zbog kvalitete, koja za dječju hranu mora biti iznimno visoka. Kako su u sustavu nadzora kao organski proizvođač, imaju problem kako pronaći kvalitetnu sirovinu i kod europskih proizvođača.

Hipp, vodeći svjetski proizvođač dječje organske hrane, vrlo uspješno posluje u pogonu tvrtke Vivera u Glini, odakle proizvode cerealnu i mliječnu hranu za cijelu Hipp grupu. Danas je Vivera jedno od najuspješnijih poduzeća u Sisačko-moslavačkoj županiji, sa nešto manje od 200 zaposlenika.

Vivera - jedna od uspješnih priča o suradnji

Upravo je Hipp grupacija prepoznala potencijal tvornice Vivera, bivšeg Plivinog pogona za proizvodnju sušenog voća te je 2001. godine kupnjom dionica postala 100-postotni vlasnik ove tvornice. Od tada se konstantnim investicijama i unapređivanjem proizvodnih kapaciteta prihod povećavao, broj zaposlenih je narastao na 188, a proizvodi koje radi Vivera - mogu se pronaći u 164 artikla koja se izvoze u čak 42 zemlje. Najavljene su i nove investicije namijenjene širenju proizvodnih pogona u idućih dvije do pet godina.

Sve sirovine uvoze zbog visokih zahtjeva za kvalitetom

Pravo je razočaranje što ovako uspješna tvrtka gotovo sve sirovine mora nabavljati u inozemstvu jer u Hrvatskoj rijetko koja kompanija posjeduje sve certifikate i ispunjava stroga mjerila i uvjete proizvodnje. U Hrvatskoj nabavljaju jedino brašno iz OPG-a Nikole Siladije iz Međimurja, ali u količini koja im nije dovoljna jer drugi ne ispunjavaju stroga Hipp mjerila. Ova grupacija za svoje proizvode koristi isključivo proizvode iz organske proizvodnje, u kojoj su metode poput prskanja usjeva ili upotrebe genetski modificiranog sjemena najstrože zabranjene.

U Europi možete na prste nabrojati proizvođače sirovina za dječju hranu, a sve je naravno teže kada još k tome pribrojite ekološke i organske zahtjeve i Hipp standard, koji je i iznad standarda Europske unije. Gotovo 70 posto cijene proizvoda predstavljaju sirovine, što se prije svega odnosi na brašno, mlijeka u prahu, voćne prahove i koncentrate te druge prerađevine.

Foto: freedigitalphotos.com


Tagovi

Hipp grupa Vivera Glina Stefan Hipp Organska proizvodnja Darko Baljak Proizvodnja dječje hrane Eko žitarice Brašno Ekološki standardi Potencijal izvoza OPG Nikole Siladije

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]