Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kukuruza
  • 18.07.2018. 10:30

Posljedice manjka hranjivih elemenata kod kukuruza

Hranjivi elementi su izuzetno značajni za rast i razvoj svih biljnih kultura, a posebno za kukuruz. Ovdje su navedeni neki simptomi bolesti koji se pokazuju u usjevima kukuruza ako biljkama nedostaju pojedini hranjivi elementi.

Foto: Flickr / Terry Robinson
  • 2.054
  • 38
  • 0

Zbog nepravilne gnojidbe, odnosno neunošenja dovoljne količine hranjivih elemenata ili zbog pojave antagonizma među njima, dolazi do manjka pojedinih biljnih hranjiva u zemljištu. Uslijed nedostatka pojedinih elemenata narušava se normalan tijek rasta i razvoja biljaka kukuruza. Nastupaju promjene u samoj biljci koje se manifestiraju nizom vanjskih promjena. Međutim, kako tvrdi diplomirana inženjerka poljoprivrede Svetlana Jerinić, ti simptomi se često miješaju sa simptomima nastalim pod utjecajem različitih patogena.

Nedostatak dušika zaustavlja razvoj biljaka kukuruza

Pri nedostatku dušika se rast biljaka zaustavlja. One dobivaju svijetlozelenu ili žutozelenu boju, prekida se stvaranje klorofila, smanjuje se intenzitet fotosinteze i metabolizma bjelančevina. Manjak dušika se u periodu intenzivnog rasta prije svega vidi žućenjem vrhova listova, a potom se žutilo širi dalje. Za nekoliko dana žute ivice liske, a list dobiva smeđu boju i odumire. Žućenje prvo počinje od donjih listova, a onda se postepeno širi na više dijelove, dok vršni listovi ostaju zeleni. Nedostatak dušika se pojavljuje uzgojem kukuruza na siromašnim zemljištima, poslije loših predusjeva, pri unošenju nedovoljnih količina dušičnih gnojiva i u slučaju pretjerane vlažnosti ili zbijenosti zemljišta. U takvom slučaju odmah treba početi prihranu ili duboko kultiviranje kako bi se aktivirali procesi nitrifikacije i stvorili normalni uvjeti za razvoj korijena kukuruza.

Manjak fosfora produžuje period sazrijevanja zrna

Uslijed nedostatka fosfora se, također, usporava rast i razvoj biljaka kukuruza. Duži manjak tog elementa se u početku manifestira smeđozelenom bojom listova koji kasnije dobivaju crvenu boju, koja je najjača po ivicama i po vrhu lista. Pri nedovoljnoj ishrani fosforom znatno se produžuje period sazrijevanja zrna. Nedostatak fosfora u periodu cvjetanja uzrokuje nepotpunu oplodnju ženskih cvjetova, formiranje nedovoljno razvijenih klipova s nepravilnim redovima zrna.

Nedostatak kalcija izaziva želatiniziranje krajeva mladog lišća

Manjak kalija se manifestira sušenjem krajeva i vrhova listova kukuruza koji izgledaju kao sprženi. Vrh klipa je slabo ozrnjen, a zrna su nedovoljno ispunjena i klimaju se. Korijenov sustav je slabo razvijen, što često dovodi do polijeganja. Nedostatak kalcija manifestira se želatiniziranjem krajeva mladog lišća i takvo lišće se sljepljuje.

Nedostatak magnezija uzrokuje prugavost lišća

Nedostatak magnezija se manifestira prugavošću lišća. Tkivo mezofila između provodnih snopića dobiva svijetlozelenu boju, a tkivo oko tih snopića zadržava tamnozelenu boju. Pri velikom nedostatku magnezija lišće dobiva smeđu boju i povremeno se suši. Slični simptomi javljaju se i pri nedostatku željeza.

Nedostatak mangana izaziva klorozu, a manjak cinka bijeljenje vrhova

Mikroelementi imaju značajnu ulogu u normalnom razvoju kukuruza, a posebno se to odnosi na mangan, cink i bor. Nedostatak mangana izaziva klorozu, koja se u početku javlja u vidu pojedinačnih odvojenih pjega na listovima. Te se pjege s rastom lista slijevaju u veće površine čija sredina često dobiva smeđu boju i tkivo lista na tim mjestima biva razoreno i propada. Pri manjku cinka kod kukuruza javlja se bolest koja se manifestira u bijeljenju vrhova. Također, odmah po nicanju se može javiti žućenje lista koje kasnije prelazi u prugastu klorozu s pojavom bijelih i žutih točaka. Nedostatak cinka utječe i na usvajanje drugih hranjivih elemenata i narušava odnos među njima.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Ratarstvo Hranjive materije Dušik Fosfor Kalij Željezo Mangan Cink Bor List kukuruza Simptomi


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs