• Svjetsko tržište uljarica
  • 16.05.2016. 09:30

Poplave podižu cijenu uljarica?

I dok se zbog gubitka sedam posto površina pod uljaricama u Argentini očekuju pozitivna kretanja na tržištu odnosno povećanje cijene, zabrinjava povećanje površina pod uljanom repicom u Australiji.

Foto: smart art/Bigstockphoto
  • 1.946
  • 99
  • 0

Podiže se raspoloženje na tržištu uljarica nakon poplava u Argentini, iako trenutno novčano kretanje limitira utjecaj na cijenu uljane repice. Cijene uljarica porasle su u petak prateći informaciju o gubitku usjeva u Argentini te je Amerika prijavila snažan rast izvoza.

Cijene uljarica rastu zbog poplava

Prema Buenos Aries Grain Exchange-u (BAGE), zbog kiša koje su pogodile Argentinu u travnju, procijenjen je gubitak od 0,79 milijuna hektara uljarica.

Na prethodno izgubljenih 0,75 milijuna hektara, također zbog loših vremenskih uvjeta, funkciju je izgubilo dodatnih 7% usjeva. Iako BAGE održava svoju izlaznu prognozu na 56 milijuna tona, najnovije izvješće ne isključuje daljnju prilagodbu u kvaliteti i žetvi koja bi mogla pogoditi dodatnih 0,7 milijuna hektara.

Nastavak žetve u Argentini

Prošlotjedni prestanak padalina omogućio je nastavak žetve u Argentini. Skinuto je 42% uljarica u odnosu na 24% prošlog tjedna. No, to je još uvijek malo u odnosu na 69% koliko je požnjeveno u isto vrijeme prošle godine.

Veći izvoz američkih uljarica

Američke obveze izvoza uljarica u 2015./2016. porasle su za 0,82 milijuna tona prošli tjedan od kojih je više od polovice (0,48 milijuna tona) bilo za nepoznata odredišta. Američka prodaja obično se usporava u ovo vrijeme godine kada se trgovanje prebacuje na Južnu Ameriku. No, dok su zahtjevi visoki, posebno iz Kine, zastoj žetve i briga u Argentini za Ameriku znači veći izvoz na duže vrijeme. To bi moglo pomoći smanjenju prenesenih dionica.

Australija povećava površinu pod uljanom repicom

Australska proizvodnja uljane repice mogla bi dosegnuti 3.3 milijuna tona u 2016./2017., što bi bila za 10% veća proizvodnja nego u 2015./2016. Očekuje se stoga i povećanje površina pod usjevima u Zapadnoj Australiji i nižim cijenama za alternativne kulture. Sadnja je u tijeku.

Kina uvozi sojino ulje

Kineski uvoz uljarica u travnju oborio je novi rekord na 7,1 milijun tona. Uvoz biljnog ulja, pak, usporen je i iznosi 400.000 tona, što je pad za 23% u odnosu na godinu prije. Detaljnije izvješće bit će obavljeno krajem mjeseca, ali prva izvješća pokazuju da, iako u manjem obujmu, postoji prebacivanje uvoza sa palminog na sojino ulje.

Pozitivan izvoz kanadske uljane repice

U odnosu na prošlu godinu, za 10% su pale dionice kanadske uljane repice, što se odrazilo na smanjenje usjeva i pozitivan izvoz. Sadnja u 2016. obavlja se u skladu s prosjekom u ključnim dijelovima zemlje, Saskatchewanu i Alberti, a pogoduju im suhi uvjeti. Međutim, s obzirom da se smanjila razine vlage u zemljištu, moglo bi doći do problema ne bude li kiše.

Budući da se približava Ramazan, porasla je cijena malezijskih budućnosnica palminog ulja, ali i i konzumacija biljnog ulja. I dok se zbog gubitka 7% površina pod uljaricama u Argentini očekuju pozitivna kretanja na tržištu odnosno povećanje cijene, zabrinjava povećanje površina pod uljanom repicom u Australiji.

Izvor podataka: AHDB cereals & oilseeds Market report, Foto: smart art/Bigstockphoto


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Pročitaj više »

Tagovi

Poplave Uljarice Uljana repica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[Kviz] Sveznalica ili neznalica? #ječam

Koliko znaš o ječmu? Odgovori na pitanja iz kviza i saznaj jesi sveznalica ili neznalica? Loading…

Pročitaj cijelu bilješku