Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana ozimih kultura
  • 17.03.2014. 17:45

Počeli proljetni radovi na slavonskim poljima

Nakon uglavnom blage zime i dužeg odmora, napokon su počeli ozbiljni radovi na poljima

  • 940
  • 105
  • 0

Nakon kišne veljače, konačno je došlo i dugo očekivano sunce koje je razveselilo mnoge ratare. Njive su se konačno dovoljno prosušile da bi se prihranile ozime kulture, a neki ratari su već krenuli i sa zaštitom pšenice protiv korova, kao i uljane repice. Stanje na poljima u istočnoj Hrvatskoj izgleda obećavajuće, glavne ozime kulture (pšenica, ječmovi i uljana repica) izgledaju jako dobro. Većina usjeva nije dobila osnovnu jesensku gnojidbu, no na njima se zasad ne primjećuje nikakva razlika u odnosu na one gdje je primijenjena puna agrotehnika. Naravno, struka se s ovim neće složiti, no na terenu je slika jasna, naravno uvijek ima loših primjera, ali tako je u svemu.

Proljetna prihrana pšenice Matea

Ove godine bi mogli dobro proći oni koji su uštedjeli u startu, jer cijena gnojiva je i dalje nerealno visoka u odnosu na ostatak europskih poljoprivrednika koji u startu imaju niža ulaganja te veće poticaje, a zadnjih nekoliko godina i osjetno veće otkupne cijene. Lako je doći do zaključka da mi tome ne možemo konkurirati, no ipak moramo iskoristiti ono što možemo i na što jeftiniji način doći do solidnih prinosa. Ove godine bi oni mogli biti realnost, a ne puka bajka, iako - žetva je još daleko pa nije dobro davati nikakve prognoze, a i kad malo očekuješ, više se iznenadiš. Bili smo i u drugim dijelovima države pa smo tako obišli i OPG Zorotić iz Hrvatske Dubice, koji pod pšenicom imaju 100 ha.

Proljetna prihrana

Sorte su Matea, Mia i Renan, a na slikama možete vidjeti sortu Matea koju su ratari taman prihranjivali sa 200 kg KAN-a po hektaru. To je bila i prva ovogodišnja prihana, a još će jedna uslijediti i to sa 150 kg KAN-a po hektaru. Predkultura je bila soja i bačeno je 200 kg NPK 15-15-15 te je u jesen izvršena zaštita od korova. Jesenska sjetva je izvršena po oranju pa tako nema previše problema s miševima kojih zna biti na pšenicama sijanih po soji. Planiraju ići u još dvije zaštite protiv bolesti te leme i još dvije prihane folijarnim gnojivima. Posjeduju najmoderniju mehanizaciju i za naše prilike, maksimalno ulažu u zemlju, a rezultati se vide. Kao i svi, nadaju se boljoj cijeni pšenice od prošlogodišnje katastrofe i naravno da će prinosi opravdati ono uloženo.

Proljetna prihrana

Svi se nadaju da će ove godine biti još više kupaca izvana te da će pšenica biti tražena roba. Ulozi su svakako veliki i većina ratara neće izdržati još jednu godinu sa cijenama na kojima su u gubitku te mnogi iz tog razloga i ne ulažu previše da ni gubici ne bi bili veliki.

Do žetve vremena ima, no cijene opet nećemo znati, sve dok roba ne bude u silosu i onda opet kreću već poznate priče. Svi se nadaju da će zbog ove situacije u Ukrajini, koja je jedan od najvećih izvoznika pšenice, cijene ipak ići gore, uostalom - već su nešto i porasle i nadajmo se da će se taj trend nastaviti i do poslije žetve.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Pšenica Prihrana Usjevi Cijena Gnojidba OPG Zorotić Matea Mia Otkupne cijene Mehanizacija Ukrajina Cijene gnojiva Ječam Uljana repica Zaštita pšenice


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)