Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva suncokreta
  • 31.08.2017. 15:45

Počela žetva suncokreta, cijena kao i lani?

Službena otkupna cijena suncokreta trebala bi biti poznata za desetak dana.

Foto: Bigstockphoto/sveten
  • 2.870
  • 100
  • 0

Započela je žetva ranih sorti suncokreta, ratarske kulture koja, srećom, ove godine nije stradala od suše pa je za očekivati vrlo dobru pa čak i iznadprosječnu žetvu s dobrim prinosima i dobrom kvalitetom te uljarice.

Prema procjenama, na razini Hrvatske je 42.000 hektara ukupnih površina pod suncokretom te se očekuje ukupan urod od 120.000 do 125.000 tona. Bit će to, naveo je predsjednik uprave Tvornice ulja Čepin Josip Bičvić na tradicionalnom Danu polja suncokreta, sasvim dovoljno za potrebe tvornice koja je ujedno jedini prerađivač u Hrvatskoj.

Iako se o prinosima već kalkulira, otkupna cijena zasad nije poznata. Naime, trebala bi biti na razini prošlogodišnje i kretati se od 2,15 do 2,30 kuna za kilograma. Međutim, službena će otkupna cijena biti objavljena za desetak dana.

Foto: Bigstockphoto/sveten


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Suncokret Žetva Otkupna cijena


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?