Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Pavlek
  • 27.06.2017. 13:30

Pavleki iz Vrbanje sve se više okreću soji i repici

Na sreću u okolici je više velikih otkupljivača. Predaju merkantilnu robu svakom po malo. Zlu ne trebalo, ako se nekoj od tih firmi nešto dogodi!

  • 11.588
  • 627
  • 0

Slavonija je ipak žitnica Hrvatske, i ako negdje ima pravih ratara onda je to upravo u tom kraju Hrvatske. A područje Cvelferije obiluje pravim i istinskim ratarima. Jedne od takvih sreli smo u Vrbanji, selu na krajnjem jugu Slavonije u blizini granice s Bosnom. Ratarstvo je životno opredjeljenje obitelji Pavlek.

Sina Krunoslava zatekli smo u lovačkoj odori, spremajući se za odlazak na sastanak u lovačko društvo. Lovačka društva, kulturno umjetnička društva, nogometni klubovi oduvijek su bili dio života stanovništva ovih sela. Otac Ivan bio je u dvorištu i motao se oko mehanizacije. Normalno, vrijeme je pred žetvu i ništa ne smije promaknuti. Ivan je inače već penzioner i veliki dio posla prenio je na sina. On je nekada radio u kombinatu, ali uvijek imao i svoju zemlju. Sjeća se kako je nekada bilo daleko više fizičkog rada. A i prinosi su bili manji.

Uljarice njihova specijalnost

"Bavimo se mnogi u Cvelferiji čistim ratarstvom te sijemo sve kulture u ovom dijelu zemlje. Radili smo i s Pioneerom sjemenski kukuruz dok se nije odselio iz Hrvatske. A i sjemenski suncokret, sjemenska uljana repica su veoma česte kulture. I šećerna repa je česta kultura. Ali mi u našoj obitelji zadnje tri godine više repu ne radimo nakon što smo imali problema sa šećeranom kao i svi proizvođači te godine", kaže Ivan Pavlek koji i ističe da su uljarice njihova specijalnost.

U posjeti pravoj ratarskoj obitelji u Cvelferiji!

Tako oni danas siju soju na gotovo 40% svojih ratarskih površina, a svake godine sve više siju i uljanu repicu. Kod soje su to najčešće osječke sorte Ika i Slavonka, a nešto sorti uzimaju i od BC Instituta. Od kukuruza danas siju samo Pioneer i na 10-tak hektara radi plodoreda.

Otkup i prodaja nisu problem

"Kraljica i Mia sorte su pšenice koje smo sijali, također se radi o domaćim sortama", ističe Krunoslav, pričajući i kako otkup i prodaja nije problem jer je na njihovu područuju prisutno stalno četiri do pet većih otkupljivača. I kako kaže, Krunoslav, rade sa svima pomalo. "Ne daj bože da se nekom od njih nešto dogodi, a samo njemu predaš."

Ivan, čija su oba sina agronomi, sjeća se da su, dok je radio godinama kao upravitelj na pogonima kombinata, sijali uglavnom BC hibride koji su i tada bili odlični. Međutim, kada je Pioneer došao radili su i njega, ali i dalje je uvijek veliki postotak u tadašnjem kombinatu bio rezerviran za BC hibride. Danas, pak što se tiče njihove druge kulture, uljane repice, njihova obitelj povjerenje je dala Pioneer i KWS hibridima.

Nekad Zetor, a danas..

Nekada su to bila sortna sjemena, a danas su hibridi i to je nešto drugo. Prije je bio problem postići i polovicu današnjih prinosa, kaže Ivan pokazujući nam u dvorištu svoju mehanizaciju. Spremni su za sve kulture. Imaju kombinirane sijačice, kultivatore i sve druge priključke. Pričajući o ratarstvu prisjeća se Ivan i kako mu je nekada na imanju glavni traktor bio Zetor od 70 konjskih snaga s prednjom vučom.

Danas Pavlekovi obrađuju 160 hektara i danas imaju traktor Deutzh agrotron od 150 konjskih snaga koji služi za obradu tla, oranje, tanjuranje i druge poslove. Za sjetvu su nedavno kupili Case Farmall od 95 konjskih snaga, a on im služi i za rad s prskalicom. No i danas ima nešto posla i za dva mala traktora Vladimirec i za onaj stari Zetor 7640. Taj obiteljski ljubimac ima već 12 tisuća radnih sati ali još uvijek je tu. Imaju i kombajn s dva adaptera i posao u žetvi uvijek se odradi bez problema.

Popričali smo i o njihovu životu u selu. Krunoslav je oženjen i ima dva sina, a on je kako smo i rekli angažiran u Lovačkom društvu. No, supruga i djeca su članovi KUD-a.


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Ivan Pavlek Krunoslav Pavlek Vrbanja Cvelferija Soja Kukuruz Ika Slavonka Pioneer BC institut


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!