Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 24.09.2018. 15:00

Pajdaševi pajdaši jako dobri na vaganju u Starom Topolju

I ovo vaganje na pokusnom polju Bc Instituta na slavonskim Danima polja pokazalo je da su s pravom kukuruzi zagrebačkog Instituta sve traženiji. A Pajdaš je najtraženiji, a odmah iza njega BC572.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.149
  • 79
  • 0

Alibi, Kekec, Thriller, INSTRUKTOR, Mejaš, a tu su još i Klipan, Riđan i Dugi i još neki. To su sve pajdaševi pajdaši. Imena su to sve hibrida kukuruza koji danas slijede najpoznatijeg i najtraženijeg među kreacijama kukuruza Bc Instituta iz Zagreba. S nekima smo se sreli prvi puta u Starom Topolju u blizini Slavonskog Broda, a neke poznajemo već dugo. I ovo vaganje i mjerenje na pokusnom polju Bc Instituta na slavonskim Danima polja pokazalo je da s pravom kukuruzi zagrebačkog instituta su sve traženiji. A Pajdaš je najtraženiji.

Na ovom pokusu predvodnik svih kukuruza pod ovim imenima, Pajdaš je imao prinos 11 tona i 18 posto vlage. On je uvijek stabilan i dobar, i nikada neće zakazati, a ovi ostali hibridi, da ih simbolično nazovemo njegovim pajdašima, mu s pravom prave društvo. I kako mr.sc. Zdravko Kozić, predstojnik Zavoda za kukuruz zna reći, to je prijatelj bez mane.

df
Mjerenja i vaganja na Danima polja u Starom Topolju

"Kolika je prednost imati prijatelja na kojeg se uvijek možete osloniti ne treba posebno naglašavati. Priznanja i nagrade koje je osvojio Pajdaš potvrda su njegova stabilnog uroda i kvalitete", ponosno ističu u ovom Institutu te posebice godinu 2017. kada je ovaj hibrid osvojio već sedmu zvijezdicu kao najprodavaniji hibrid u Hrvatskoj. Pajdaš se odlikuje velikim klipom, krupnim crvenim zrnom, niskom i čvrstom stabljikom i dugim zelenim listom. Posebno ističu i njegovu tolerantnost na kukuruznog moljca.

Na OPG-u Perković BC 678 imao najbolji rezultat

Osim mr.sc. Kozića, na Danima polja u Starom Topolju proizvođačima su se obratili i dr.sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave Bc Instituta, Đuro Lukić, voditelj marketinga, a na usluzi su im bili i promotori tvrtke u Slavoniji i Baranji koji su izveli ovaj pokus na parceli Lug d.o.o., tvrtke obitelji Perković u Starom Topolju, a koji su i izvršili mjerenja i vaganja.

Prema tom pokusu jasno je da u ovoj čudnoj godini svi koji su radili s BC hibridima mogu biti zadovoljni. BC678 je imao najbolji rezultat. On još uvijek ima 22 posto vlage, a prinos od 13,241 tonu po hektaru. Radi se o zubanu iz FAO grupe 670 koji je ipak najbolji kukuruz za silažu. Ima veliki klip s čak 19 do 20 redova i zrno poboljšane kvalitete. Prednost mu je što se, osim za proizvodnju zrna, može odlično iskoristiti i za silažu zrna i cijele biljke, te je odličan izbor u proizvodnji bioplina. Drugo mjesto ovih Dana polja pripalo je novom hibridu BC415 koji je na mjerenju imao 17,9 posto vlage i prinos od 12,782 tone suhog zrna.

Na parceli Tomislava Perkovića treće mjesto zauzeo je također novi hibrid BC482 s 16,9 posto vlage i 12.778 kilograma suhog zrna po hektaru.

Novi hibridi za intenzivnu proizvodnju zrna

U Bc Institutu posebno su predstavili nove hibride kukuruza BC323, BC424, BC482, INSTRUKTOR i BC525 - sve redom moderne hibride za intenzivnu proizvodnju zrna.

dv
Novi BC hibrid INSTRUKTOR

"Svojim hibridima kukuruza želimo se prilagoditi zahtjevima tržišta, tj. zahtjevima poljoprivrednih proizvođača. BC hibridi odlikuju se i poznatom kvalitetom, tj. visokim sadržajem proteina što im daje dodatnu prednost, odnosno visoku nutritivnu vrijednost. Visok sadržaj karotenoida, koji zrnu daju crvenu boju karakteristika su upravo i Pajdaša, Kekeca i drugih po čemu su prepoznatljivi i jedinstveni na tržištu", istakli su na Danima Polja.

Svakako se ističu još hibridi Riđan i Klipan. Impresivan veliki klip s krupnim i kvalitetnim zrnom Klipana nam se posebno svidio, a inače, prema uputama, krasi ga brzo otpuštanje vode i niska čvrsta stabljika. Iz Bc Instituta kažu da je Riđan njihov konj za trku. Na mjerenjima u Starom Topolju imao je 12.699 kilograma suhog zrna po hektaru. U katalogu ističu da, od kada se pojavio, rušio je sve rekorde rodnosti i ispitivanjima sortne komisije, a i u proizvodnim pokusima. Ima veliki i dobro završen klip, te vrlo krupno crvenkasto zrno i odličan omjer prinosa i kvalitete. Velika su mu prednost stabilni prinosi u različitim agroekološkim uvjetima.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Bc Institut Kukuruz Ivica Ikić Dani polja Pajdaš Hibridi kukuruza Staro Topolje


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!