Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište soje
  • 04.03.2022. 07:30

Pad prinosa: Cijene soje rastu zbog suše u Južnoj Americi

Klimatske promjene umanjuju urod soje. La Nina je donio nedostatak padalina. Što pokazuju prognoze?

Foto: Maja Celing Celić
  • 659
  • 58
  • 0

Suša u Južnoj Americi je negativno utjecala na proizvodnju soje. Gubici uroda doveli su do rasta cijena. AgWeb navodi da je USDA očekivala da će prinos soje 2021/22. u Brazilu, Argentini i Paragvaju biti rekordan.

Trenutna prognoza predviđa pad uroda koji će biti najmanji od 2018/19. Od prosinca 2021., USDA je smanjila proizvodnju ove ratarske kulture u tri zemlje za više od 18 milijuna tona. Za Brazil je predviđen pad od sedam posto u odnosu na 2021. godinu, za Argentinu devet posto i Paragvaj pad od 37 posto.

Budućnosnice na soju na čikaškoj burzi su u veljači dostigli najvišu razinu u devet godina zbog zabrinutosti radi nepovoljnijih vremenskih uvjeta za usjeve u Južnoj Americi te ruske invazije na Ukrajinu. Premašen je iznos od 16 dolara po bušelu.

Kretanje cijena soje na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište > Soja

Njezina prosječna mjesečna gotovinska cijena u luci Paranaguá porasla je za 17,3 posto od studenog 2021. do veljače 2022., a predviđa se da će dalje nastaviti rasti.

Gubici proizvodnje u Brazilu, Argentini i Paragvaju

U izvješću o usjevima za veljaču, Nacionalna kompanija za opsrkbu (Conab) odredila je brazilski rod na 4.610 milijuna bušela, što je manje u odnosu na siječanjsku projekciju od 5.162 mil. bu. U usporedbi s prošlom žetvom (5,076 mil. bu.), trenutna projekcija bi bila smanjenje od 9,2 posto. Gubici u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču i izvozniku, koncentrirani su uglavnom u južnim državama gdje je fenomen La Nina izazvao sušu tijekom ljeta na jugu i povećane padaline na sjeveru.

Pokrajine Paraná i Rio Grande do Sul su povijesno drugi i treći najveći proizvođači te kulture u Brazilu, a očekuje se da će žetva u Mato Grosso do Sul biti 20 posto manja nego prošle sezone. S druge strane, očekuje se da će Goiás, na brazilskom srednjem zapadu, imati rekordnu žetvu. Prognozira se da će proizvodnja ove sezone dostići rekordnih 552 milijuna bušela, 3,2 posta više nego prošle sezone.

Raste joj cijena (Foto:  Depositphotos/fotokostic)

Predviđeno je da će regija Matopiba dostići povijesne razine proizvodnje ove sezone što se pripisuje povoljnim vremenskim prilikama, kao i povećanju zasađene površine i upotrebi tehnologija i sjemena prilagođenog posebno za ovu regiju.

Fenomen La Nina je imao utjecaj na Argentinu gdje suša traje od studenog 2021. godine. Najnovije prognoze pokazuju da će urod ove sezone biti 1.470 milijuna bušela što predstavlja smanjenje od 7,2 posto u odnosu na prošlogodišnji rod.

U Paragvaju je situacija još dramatičnija. Prinos će pasti za 50 posto, na oko 165 milijuna bušela, što bi bio najniži nivo u posljednjem desetljeću. Ta zemlja izvozi više od polovine proizvedene soje, a njegova privreda u velikoj mjeri ovisi od isporuka sirovina u inozemstvo, pokazuju podaci Paragvajske komore izvoznika soje.

Brazil i najveći izvoznik 

Kada je riječ o globalnoj proizvodnji ove uljarice, prema podacima internetske platforme za trgovinu, Tridge, u 2020. godini Brazil je zauzeo prvo mjesto (353.46 mil.t), Argentina četvrto (48.80 mil.t), Paragvaj sedmo (11.02 mil.t) te Bolivija deveto mjesto (2.83 mil. t). Među top 10 su još SAD, Kina, Indija, Kanada, Rusija i Ukrajina. 

Najveći izvoznici su Brazil, SAD, Argentina, Paragvaj, Kanada, Ukrajina, Nizozemska, Rusija, Urugvaj i Benin, a uvoznici Kina, Argentina, Nizozemska, Pakistan, Tajland, Njemačka, Japan, Španjolska, Turska i Meksiko. 


Tagovi

Cijene soje Tržište La Nina Klimatske promjene Suša Tržište soje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer