Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 27.12.2017. 15:00

Pad cijena ruske pšenice unatoč većoj potražnji

Unatoč rekordnom tempu izvoza pšenice, cijene ruske pšenice su u padu. I dok se u Ukrajini smanjuju rezerve pšenice, ječma i kukuruza, cijene uljarica u Bugarskoj su bez većih oscilacija.

Foto: Miloš Laš
  • 347
  • 21
  • 0

Mada se izvoz ruske pšenice nastavlja rekordnim tempom, na tržištu je primjetno slabljenje izvoznih cijena te pšenice. Takav opadajući trend stvara pritisak na globalnom tržištu, pa su izvozne cijene ruske mlinske pšenice niže u prosjeku za 0,5-1 dolar po toni.

Izvozna cijena pšenice s 12,5% proteina iznosila je 190-192 dolara po metričkoj toni, dok se pšenicom s 11,5% proteina trgovalo po cijeni od 182-184 $/t. Ovome treba dodati i podatak da je ruska mlinska pšenica i dalje vrlo tražena na stranim tržištima, a naročito u Turskoj, Egiptu i državama jugoistočne Azije.

Rekordan rast izvoza ukrajinske pšenice u studenom

Ukrajina je u studenom izvezla 1,83 milijuna tona pšenice odnosno 31% više nego u istom mjesecu lani, prenosi UkrAgroConsult. Ukupno promatrano, ta zemlja je u prvih pet mjeseci tekuće sezone na međunarodno tržište isporučila 10,03 milijuna tona krušnog zrna, što je neznatno manje u usporedbi s istim periodom 2017. godine kada je izvezeno 10,1 milijuna tona. Glavno tržište ukrajinske pšenice ove sezone je Indonezija, koja je primila 16% ukupnog izvoza. Među vodećim uvoznicima pšenice iz Ukrajine su kao i do sada Bangladeš i Egipat, ali i zemlje članice Europske unije, Turska, Južna Koreja, Filipini, Izrael, Tunis i druge.

Rezerve žitarica u Ukrajini smanjene za 5%

Prema podacima Državnog odbora za statistiku, rezerve žitarica u Ukrajini su početkom prosinca iznosile 27,07 milijuna tona, to jest 4,8% manje nego u istom periodu prošle godine (28,43 Mt). Zalihe ječma su u toj zemlji manje za 26,8% u odnosu na 2016, i iznose oko 1,74 milijuna tona, a lani bile 2,38 Mt. Rezerve kukuruza su također za 2,5% niže nego prije godinu dana, 14,23 milijuna tona.

Izvoz ukrajinskog repičinog ulja na četverogodišnjem minimumu

Proizvodnja sirove nafte od uljane repice u velikim i srednjim prerađivačkim pogonima, u Ukrajini, u studenom je pala na četvrtgodišnji minimum od 0,131 tisuća tona. Međutim, ako se pogledaju rezultati u prvih pet mjeseci sezone 2017/18 proizvodnja je za 33,8% veća nego prije godinu dana: 79,1 tisuća tona naspram 59,1 Kt, koliko je proizvedeno u istom periodu u sezoni 2016/17.

Cijene uljarica u Bugarskoj relativno stabilne

Na domaćem tržištu uljarica u Bugarskoj nastavlja se period stabilnosti. Cijena suncokreta je ostala nepromijenjena 335 dolara po toni. Cijena uljane repice ostala je na razini od 426,83 $/t. Izvoz suncokreta dostigao je 177 tisuća tona, dok je prošlog tjedna, 1,9 tisuća tona robe otpremljeno u zemlje EU, a 1,8 tisuća tona van EU.

Foto: Miloš Lašák / Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Par kadrova s Horsch štanda sa sajma AGRITECHNICA u Hannover-u , posjetite ga i Vi i uvjerite se u sve što nudi #PoljoprivredaIzStrasti #Horsch !!!!! 💪💪💪💪🥇