Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište
  • 14.06.2014. 08:00

Ove sezone pad izvoza i uvoza svih žitarica

Europska komisija prognozira pad izvoza pšenice za 12%, a uvoza kukuruza za čak 135%.

  • 780
  • 107
  • 0

Prognoze EU komisije

Posljednja izvješća koja je EU komisija objavila u srijedu 4. lipnja, predstavljaju pad ukupnog izvoza pšenice u sezoni 2014./15. za 12 posto. U sezoni 2013./14. iznosio je 29 Mt, dok u nadolazećoj izvoznoj sezoni ta brojka staje na 23 Mt. S druge strane imamo kukuruz čiji će se uvoz također znatno smanjiti u ovoj sezoni i to za nevjerojatnih 135 posto u usporedbi sa prošlogodišnjom uvoznom sezonom. Tada je uveženo 14.1 Mt kukuruza, a očekivana brojka u ovoj godini je 6 Mt. Na kraju, ove sezone se očekuje pad uvoza i izvoza svih žitarica, ali zato su prošlogodišnje zalihe za 14 posto veće.

Tržište uljarica

Iznimno povoljni uvjeti u Europi i Americi, uz dodatnu slabu trenutnu potražnju za biljnim uljem, doveli su do opadanja trenda cijena uljarica. Kao rezultat, uljana repica u Francuskoj dosegnula je već četvrtu godinu niske cijene. Za EU se prognozira rekordna žetva uljane repice ovo ljeto, što je posljedica obilnih oborina. Tako će proizvodnja dosegnuti 21.8 Mt, što je porast od 4.3 posto u odnosu na prošlogodišnju sezonu.

Brazil ulaže u biodizel, Argentina se boji inflacije

S obzirom na to da brazilska vlada potiče povećanje biodizela u dizelskom gorivu, prognozira se porast domaće potrošnje sojinog ulja sa prošlomjesečnih 300 Kt na čak 6.1 Mt. Argentinski uzgajivači ovaj mjesec ubrzavaju prodaju soje jer im se bliže polugodišnja plaćanja kredita za farme. Navodno su skladištili soju kako bi se zaštitili od inflacije i smanjenja vrijednosti valute. Suho vrijeme omogućilo im je napredak u žetvi, što je do nedavno bio problem zbog dugotrajnih oborina u svibnju.

Problemi za Amerikance

Kina je Amerikancima zaustavila izdavanje uvoznih dozvola za osušene destilirane žitarice nakon što su pronašli tragove nedozvoljene sorte kukuruza 'MIR 162' tako da će uvezene količine zaostati za 614 Kt uveženim u travnju.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
• * 1 Kt = 1.000 t
• **1 Mt = 1.000.000 t
• *** 1 Mha = 1.000.000 ha


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište Uljarice Žitarice Uvoz Izvoz Argentina Brazil EU komisija Inflacija Biodizel Soja