Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada repe
  • 25.09.2014. 09:30

Otkupna cijena šećerne repe ovisi o tržištu!

Sladorana radi na novom modelu otkupa šećerne repe, kojim se više neće unaprijed ugovarati otkupna cijena slatkog korijena, već će se odrediti minimalna cijena na koju bi išao određeni dodatak, ovisno o stanju cijene šećera na tržištu.

Foto: depositphotos.com
  • 1.083
  • 59
  • 0

Bez ministara, bez saborskih zastupnika, županijskih i gradskih čelnika, potpuno skromno i bez pompozne ceremonije kakvu smo navikli viđati prošlih godina, u županjskoj Sladorani je započela 68. kampanja prerade šećerne repe, koju, osim odličnog uroda slatkog korijena, obilježava i nezadovoljstvo poljoprivrednih proizvođača, kooperanata Sladorane - zbog smanjenja otkupne cijene šećerne repe s 300 na 240 kuna po toni.

"Nije bilo druge nego smaniti otkupnu cijenu", pravda taj potez izvršni direktor Sirovinske službe Sladorane Ivo Rešić dodajući kako je cijena šećera na svjetskom tržišu prepolovljena te nije bilo druge nego smanjtii otkupnu cijenu.

Novi model otkupa - minimalna cijena na koju bi išao dohodak

"Možemo pričati i misliti što hoćemo, ali kada vidite da se kilogram šećera u trgovinama prodaje i za 3 i nešto kuna, to ne možete jednostavno tržišno izdržati. To više nije bilo pitanje profita proizvođača niti profita prerađivača, već opstanka cijele jedne industrije", tvrdi Rešić te navodi kako Sladorana radi na novom modelu otkupa šećerne repe kojim se više neće unaprijed ugovarati otkupna cijena slatkog korijena, kao dosadašnjih godina, već se odrediti minimalna cijena na koju bi išao određeni dodatak, ovisno o stanju cijene šećera na tržištu.

290 dodatnih eura po hektaru

Prema Rešićevim riječima, uz to kada god prodajna cijena šećera na tržištu prijeđe 550 eura po toni, proizvođačima će na svakih 50 eura biti isplaćene 22 kune. Također, sukladno modelu izravnih plaćanja u poljoprivredi za razdoblje od 2015. do 2020. godine, tko se bavi proizvodnjom šećerne repe, imat će 290 dodatnih eura više po hektaru. U Sladorani vjeruju kako bi kombinacijom svih tih mjera i dalje zadržali velik broj kooperanata te pokazali kako je šećerna repa i dalje jedna od najdohodovnijih kultura koju se isplati sijati.

"Pokušat ćemo razgovarati i s dobavljačima repromaterijala kako bi smanjili cijenu i te komponente s ciljem povećanja dobiti proizvođača", dodaje taj stručnjak navodeći kako na sirovinskom području koje pokriva županjska Sladroana i virovitički Viro živi gotovo 900 kooperanata, odnosno isto toliko obitelji i nikome ne može biti svejedno što se događa s tim ljudima i njihovim obiteljima.

Nikad bolji prinosi - očekuje se prinos od 65 tona po hektaru

Inače, u ovogodišnjoj kampanji prerade šećerne repe, Sladorana namjerava preraditi oko 600.000 tona slatkog korijena i proizvesti 57.500 tona šećera, kolika joj je i dodijeljena kvota. Jedino što stručnjake donekle zabrinjava je nizak postotak šećera koji iznosi 13,40, a koji je, kako navodi Ivo Rešić, posljedica velikih oborina, bolesti kojima je bila izložena šećerna repa te malog broja sunčanih dana.

Ono što pak iznimno raduje je visok prinos šećerne repe koji je nadišao prvotna očekivanja, a koja su se kretala uzmeđu 61 i 62 tone po hektaru, dok bi po svemu sudeći, prinos mogao dosegnuti i 65 tona slatkog korijena po hektaru.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Prinos Tona Hektar Slatki korijen Otkup Model Poticaji Isplata Proizvođači Kampanja Ivo Rešić Sladorana Kvota Kooperanti Cijena Model izravnih plaćanja Prinos


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]