Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupna cijena
  • 07.06.2014. 12:00

Otkup pšenice za 1,15 ili 1,60 kn?

Kako nam se bliži žetva pšenice polako se otvara i vruća tema o otkupnoj cijeni. Otkupljivači će navodno ponuditi 1,15 kuna, dok će ratari tražiti 1,60 kuna!

Foto: sxc.hu
  • 2.546
  • 358
  • 0

Bliži nam se žetva pšenice. Prošle godine ta žitarica je prekrivala oko 190.000 ha hrvatskih oranica. Ove godine po tom pitanju zabilježen je pad pa je tako zasijano čak 20 posto manje pšenice u odnosu na godinu ranije.

Cijenu će odrediti tržište - ističu iz Žitozajednice!

Na temu ovogodišnje otkupne cijene žita zasadasvi još uvijek šute, a kada će se ponovno otvoriti ta vruća tema samo je pitanje trenutka. U 2012. godini otkupna cijena žita bila je 1,35 kn, dok je prošle godine jedva prešla jednu cijelu kunu pa je tako, s gorčinom se sjećaju poljoprivrednici, iznosila samo 1,05 kn. Direktorica tvrtke Žitozajednica, Nada Barišić, za Glas Slavonije ističe kako se po pitanju ovogodišnje otkupne cijene žita ne bi zalijetali te da će cijenu kao svake, pa tako i ove godine, odrediti tržište.

Od predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Matije Brlošića neslužbeno doznajemo kako se ovih dana šuška da će otkupljivači izaći s cijenom od 1,15 kn/kg. Brlošić je stava da, kada se sve zboji i oduzme, a obzirom na rast troškova, cijena ne bi smjela ići ispod 1,50 kuna po kilogramu.

Zbog bolesti na pšenici prinosi niži za 30 posto i više

Zbog brojnih ovogodišnjih bolesti na pšenici, ponajprije žute hrđe, očekuje se smanjenje prinosa do 30 posto, a na nekim površinama i više. Također, ove godine i preoblilne kiše ratarima nisu išle na ruku, a vrhunac su katastrofalne poplave koje su pogodile područja poznata po intenzivnoj ratarskoj proizvodnji, na kojima žetve nažalost, ove godine neće ni biti.

Rekordna prošlogodišnja žetva i izvoz

Prošlogodišnja žetva bila je rekordna sa 965.000 tona, od kojih je izvezeno rekordnih 411.000 tona, kako za Glas Slavonije navodi Barišić. Radi usporedbe, u posljednje tri godine ostvaren je sljedeći izvoz:

  • 2010. godine – 260.000 tona
  • 2011. godine – 253.000 tona
  • 2012. godine – 394.000 tona

Kako bi se zadovoljile hrvatske potrebe, potrebno je požeti 550.000 tona, a po svemu sudeći, ove godine neće ostati previše za izvoz. Kao posljedica nestabilnog stanja u Ukrajini, cijene pšenice u našoj regiji nešto su porasle, ali zbog visokih zaliha ne očekuje se značajniji porast. Slijedom svega navedenog, došlo je povećanja troškova proizvodnje, uslijed dodatne nužnosti zaštite usjeva, pa se u poljoprivrednim krugovima govorka kako proizvođači neće ići ispod cijene od 1,60 kuna po kilogramu, jer kalkulacija im to ove godine nikako ne dozvoljava.

Foto: sxc.hu


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Otkup žita Pšenica Žitozajednica Otkupna cijena Nada Barišić Matija Brlošić Žuta hrđa Poplave Kiše Izvoz Žetva pšenice Ukrajina


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.